Norme Coca 2023 - 2024

Temperaturile oscilante, ploile şi vântul răcoros de primăvară pot da peste cap apărarea naturală a organismului. Însă această protecţie poate fi slăbită şi din cauza alimentaţiei. Există anumite categorii de alimente care ar trebui evitate sau măcar reduse cantitativ pentru a avea un sistem imunitar puternic.

Zahărul este unul dntre aceste alimente nerecomandate. Specialiştii spun că acesta nu aduce nici un fel de substanţă nutritivă corpului, dar vine totuşi la pachet cu numeroase pericole pentru dantură şi creier.

Susan Levin, nutriţionist, spune că o cantitate mare de zahăr în organism reduce capacitatea celulelor albe din sânge de a lupta cu bacteriile şi virusurile care ne pot pune în pericol sănătatea. Tot dr. Levin recomandă să evităm în această perioadă dulciurile rafinate şi consumul de sucuri acidulate îndulcite şi să le înlocuim cu alimente bogate în fibre, cum ar fi orezul brun, lintea sau năutul , care menţin glicemia în limitele normale şi întăresc astfel sistemul imunitar.

De asemenea, produsele făinoase, cum ar fi pâinea albă, pastele şi cerealele îndulcite dela micul dejun ar trebui evitate pentru a avea un sistem imunitar puternic.

Aceste alimente conţin carbohidraţi simpli care dau peste cap  nivelul glucozei din sânge. În schimb, pâinea şi pastele din făină integral, ovăzul, quinoa şi seminţele de amaranth pot înlocui în mod sănătos plăcerile vinovate.

Nici alimentele bogate în grăsimi şi prăjite în cantităţi mari de ulei nu sunt tocmai indicate pentru protecţia organismului în faţa atacului bacteriilor şi a virusurilor. Acestea pot influenţa în mod negativ răspunsul organismului la infecţii. Cercetătorii Patrikia Maki şi Paul Newberne au descoperit că obezitatea şi alimentaţia bogată în grăsimi nesănătoase pot inhiba rezistenţa organismului la infecţii şi pot chiar să crească riscul apariţiei cancerului.

Un alt factor care poate slăbi imunitatea organismului este consumul excesiv de alcool. Cu toate acestea, experţii recomandă un pahar cu vin sau bere pe zi, pentru că are efecte benefice asupra vaselor de sânge şi asupra sistemului osos.

Mare atenţie şi la produsele lactate pe care le consumaţi. Multe iaurturi, în special cele cu fructe, conţin cantităţi mari de zahăr. De asemenea, brânzeturile ar trebui evitate sau reduse cantitativ deoarece pot îngroşa secreţiile şi astfel pot apărea durerile în gât, tusea şi alte problem respiratorii, spune James Steckelberg, medic la Clinica Mayo.

Dacă pofta de dulce nu vă dă pace, consumaţi cu încredere fructe precum banane, mango, portocale sau ananas, care sunt bogate în vitaminele A şi C, care ajută la întărirea imunităţii.

Sursa

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro