Trei cazuri de persoane infectate cu virusul Zika au fost depistate în Europa. Două persoane în Elveţia şi una în Danemarca au fost depistate pozitiv după ce au fost testate pentru acest virus. Toţi cei trei se întorseseră de curând din călatorii în ţările afectate de epidemie, informează agenţiile de presă internaţionale.

Un rezident danez care a călătorit în afara acestei ţări a fost testat pozitiv pentru virusul Zika transmis de ţânţarul Aedes aegypti, au declarat  miercuri oficiali din domeniul sănătăţii, citat de Reuters.

Autorităţile medicale din Aarhus, al doilea oraş ca mărime din Danemarca, au declarat că pacientul a călătorit în America Centrală şi de Sud, unde a fost contaminat, dar nu au oferit detalii suplimentare despre persoana infestată.

La rândul lor autorităţile elveţiene au afirmat că au depistat, la Berna, două persoane infestate cu virusul Zika. Şi în acest caz este vorba de două persoane recent întoarse din zonele unde a izbucnit epidemia. Autorităţile au refuzat să dea orice fel de detalii prinind identitaea acestora sau să precizeze ţările în care au fost contaminaţi, informează agenţia de presă EFE. Autorităţile medicale din Berna au decalrat că monitorizează atent situaţia celor doi pacienţi.

Virusul Zika a fost descoperit în 21 de ţări din America Latină şi a fost legat de leziuni ale creierului la mii de copii în Brazilia. Epidemii s-au mai înregistrat în Columbia, Salvador, Panama şi Republica Capul Verde. În Brazilia, ţara cea mai afectată, au fost depistate 3.900 de cazuri de microcefalie la nou-născuţi în ultimele patru luni.

Zika a fost semnalată şi pe litoralul Guyana Franceză, care a intrat în faza epidemică după ce autorităţile locale au precizat luni că au fost "confirmate biologic" 45 de cazuri şi "160 de suspecţi, dintre care patru femei însărcinate".

Virusul Zika "va continua să se răspândească" pe tot continentul american, cu excepţia Canadei şi a statului Chile, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care consideră că virusul constituie un "motiv serios de îngrijorare". Până în prezent nu există vaccin sau tratament de vindecare împotriva virusului Zika, putând fi tratate doar simptomele maladiei.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro