Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a lansat vineri campania 'Adoptă o inimă de copil' în cadrul evenimentului 'Zilele inimii',concomitent cu efectuarea unui nou transplant de cord la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT).
Transplantul a fost efectuat de o echipă coordonată de dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a IUBCvT Târgu Mureş, iar cordul transplantat a fost prelevat vineri dimineaţa de la un donator din Cluj-Napoca.

În acelaşi timp, la Târgu Mureş, se află, în prezent, 20 de chirurgi din ţară şi o serie de invitaţi din străinătate, participanţi la manifestările din cadrul evenimentului 'Zilele inimii'. Campania 'Adoptă o inimă de copil' este parte a proiectului proiectului implementat de UMF Târgu Mureş, 'Competitivitate pentru inima copiilor: cardiologie şi chirurgie cardiovasculară pediatrică - CORDISPED', în care are ca parteneri IUBCvT Târgu Mureş şi UMF Cluj-Napoca.

Managerul de proiect, dr. Klara Brînzaniuc, directorul IUBCvT Târgu Mureş, a arătat că manifestările din cadrul 'Zilelor inimii' cuprind evenimente specifice activităţilor de formare a specialiştilor implicaţi în cardiologia şi chirurgia cardiovasculară pediatrică, prin activităţi şi dezbateri specifice, la care iau parte invitaţi din ţară şi din străinătate.

'În acelaşi moment, evenimentul este dublat de o activitate ştiinţifică de comunicare a aspectelor legate de prevenţie şi de menţinerea sănătăţii inimii noastre printr-un efort concentrat al tuturor celor implicaţi, actorii fiind atât medicii, organizatorii sistemelor de sănătate, cercetătorii care se ocupă de sănătatea publică şi specialişti recunoscuţi în domeniu, inclusiv fundaţii naţionale şi internaţionale. La Porţile Deschise ale Institutului, am invitat, în primul rând copiii, pentru că avem un slogan al aniversării noastre: 'Adoptă o inimă de copil'', a arătat Klara Brînzaniuc.

Aceasta a precizat că, în cadrul proiectului CORDISPED, finanţat în cadrul POSDRU cu suma de 21.619.094,88 lei (4,74 milioane de euro), 270 de cadre medicale din toată ţara au beneficiat de pregătire de specialitate.

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro