Sindicalistii din Sanatate au iesit din nou in strada si au pichetat sediul Ministerului Sanatatii, cerand salarii mai mari.

 

protesteAsa cum s-a intamplat si de Ziua Mondiala a Sanatatii, pe 7 aprilie, Ziua Internationala a Asistentului Medical a fost marcata, astazi, de angajatii din Sanatate printr-o noua serie de proteste. Acestia s-au mobilizat si au pichetat timp de cateva ore sediul Ministerului Sanatatii, principala revendicare fiind majorarea salariilor, asa cum de altfel, responsabilii din Sanatate promiteau in campania electorala de la finele anului trecut.

Protestele de astazi vin in contextul in care, in urma cu doar o zi, a avut loc o noua runda de negocieri intre reprezentantii Federatiei Sindicale Sanitas si cei ai Ministerului Sanatatii, Ministerului Muncii, si Ministerului Finantelor. Cu aceasta ocazie, Sanitas a reiterat determinarea membrilor sai de a sustine elaborarea unui sistem specific de salarizare pentru sectorul de sanatate si de asistenţa sociala, care sa corespunda actualelor constrangeri ale sistemului, pentru asigurarea unor venituri decente care sa puna capat migratiei fortei calificate de munca din tara. Dupa cum se arata insa intr-un comunicat al federatiei, rezultatele discutiilor nu au fost deosebit de incurajatoare, fiind solicitate noi termene pentru negocierea impactului financiar al masurilor propuse cu forurile financiare internationale.

 

Florence Nightingale

La protestul de astazi au participat in marea majoritate membri ai Federatiei Sindicale Hipocrat, a caror principala revendicare a fost majorarea salariilor pentru personalul sanitar. O delegatie a protestetarilor care au pichetat Ministerul Sanatatii a avut o intalnire cu ministrul Nicolae Banicioiu, intalnire in urma careia s-au ales doar cu noi promisiuni ca salariile vor creste, insa atat si nimic mai mult.

Sindicalistii sunt hotarati sa reia protestele peste numai trei zile, pe data de 15 mai, cand au fost anuntate noi actiuni de strada, in cazul in care revendicarile nu vor fi rezolvate pana atunci.

Ziua de astazi nu a fost aleasa intamplator pentru protest, 12 mai fiind data la care se sarbatoreste Ziua Internationala a Asistentului Medical. La aceasta data, in anul 1820, s-a nascut Florence Nightingale, asistenta medicala care a deschis prima scoala medicala pentru aceasta categorie de personal medical, in 1860. Acesta este considerat primul pas in pregatirea profesionala si institutionala a asistentelor medicale, pana atunci acestea fiind considerate persoane nepregatite, care indeplineau munci umilitoare. Florence Nightingale a fost cea care a pus bazele asistentei medicale moderne.

 

Elena Comanescu- OAMGMAMR Buzau

Evenimentul nu a fost marcat doar prin protestul de la Ministerul Sanatatii, in perioada aceasta fiind organizate si o serie de alte manifestari. Astfel, sambata a avut loc in Capitala a sasea Conferinta Nationala Anuala a Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor, Asistentilor Medicali din Romania (OAMGMAMR), manifestare la care au participat peste 700 de practicieni in aceste domenii. Printre acestia s-a numarat si Elena Comanescu, presedintele OAMGMAMR Buzau, care a precizat ca tema din acest an a conferintei a fost „Asistentii medicali si moasele, o resursa vitala pentru asigurarea calitatii ingrijirilor de sanatate”, sustinuta printr-un program de prezentari menite sa exemplifice modul in care asistentii medicali sunt implicati in ingrijirile de sanatate. Cu ocazia Zilei Internationale a Asistentului Medical, Elena Comanescu a declarat ca „s-a demonstrat de-a lungul timpului ca sanatatea populatiei depinde in foarte mare masura de concordanta intre nevoile de servicii de ingrijiri si numarul, pregatirea corespunzatoare, profesionalismul si gradul de motivatie al asistentilor medicali din intreaga lume”, tinand totodata sa le transmita cele mai sincere urari colegilor care practica aceasta profesie.

 

Mariana Munteanu

Urari de sanatate si putere de munca le-a urat colegilor asistenti medicali si Maraiana Munteanu, liderul Sanitas Buzau, care considera ca „asistentii sunt, de multe ori, singurii profesionisti din domeniul sanatatii care asigura asistenta medicala populatiei din zonele defavorizate si tot ei pot contribui semnificativ la imbunatatirea starii de sanatate a oamenilor din intreaga lume, prin atentia acordata ingrijirii persoanei suferinde si prevenirii imbolnavirilor cronice. Ei reprezinta peste o treime din forta de munca aflata in sistemul de sanatate si lucreaza adesea in conditii dificile, de aceea merita mai mult respect din partea autoritatilor“.

In acelasi context, in Capitala se desfasoara astazi campania „Pacient salvat de asistent”, in cadrul careia asistentii medicali doneaza sange, iar maine, Scoala Postliceala Sanitara Carol Davila va organiza evenimentul HiperGlicoDay, in cadrul careia 2.000 de persoane vor fi testate gratuit in Capitala, masurandu-li-se nivelul glicemiei si cel al tensiunii arteriale.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro