La 26 septembrie este marcată Ziua Mondială a Contracepţiei. Lansată în 2007, această zi are misiunea de a creşte gradul de conştientizare privind contracepţia şi de realizare a unei informări corecte pentru a putea alege soluţia optimă şi a evita o sarcină nedorită.

Tema propusă pentru 2014, "Este viaţa ta; este viitorul tău; cunoaşte-ţi opţiunile!", cuprinde trei sub-teme care sunt axate pe: alegerea metodelor - în contextul în care tineri sunt informaţi despre toate opţiunile contraceptive disponibile, folosind o sursă sigură şi imparţială de informaţii; cunoaşterea consecinţelor ce pot apărea în urma utilizării necorespunzătoare sau a nefolosirii metodelor contraceptive; a treia sub-temă se referă la comunicarea dintre parteneri.

Conform Societăţii Europene a Contracepţiei, 85% dintre sarcinile adolescentelor sunt neplanificate şi anual milioane de oameni sunt infectaţi de boli cu transmitere sexuală din cauza necunoaşterii metodelor contraceptive.

În România, Ziua Mondială a Contracepţiei a fost susţinută de Fundaţia Tineri pentru Tineri şi Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS). Începând cu 2010, Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică organizează şi finanţează campania acestei zile în fiecare an. În 2010, România a fost una din cele 70 de ţări care au participat la sondajul internaţional "Contracepţia: cine este responsabil până la urmă?".

La nivel mondial, Ziua Mondială a Contracepţiei este susţinută de o coaliţie de 11 organizaţii non-guvernamentale (ONG-uri) şi societăţi ştiinţifice şi medicale, specializate în sănătatea sexuală şi reproductivă. Este sponsorizată de Bayer HealthCare.

În fiecare an, ţări şi regiuni din întreaga lume organizează evenimente pentru a marca Ziua Mondială a Contracepţiei pentru a îmbogăţi cunoştinţele populaţiei privind contracepţia şi îmbunătăţirea educaţiei în ceea ce priveşte reproducerea şi menţinerea sănătăţii sexuale.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro