Norme Coca 2023 - 2024

Ziua mondială a primului ajutor (World First Aid Day), aniversată în a doua zi de sâmbătă a lunii septembrie, este celebrată în 2014 la 13 septembrie.

Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES ARHIVA

Cu prilejul acestui eveniment Federația Internațională a Crucii Roșii și Semilună Roșie transmite următorul mesaj "Învață să acorzi primul ajutor — fii tu eroul", urmărind creșterea gradului de conștientizare a modului în care primul ajutor acordat poate salva vieți.

În această zi oameni obișnuiți și voluntari participă la acțiunile de mobilizare pentru acordarea asistenței primare în situații de criză.

Primul ajutor este un gest de umanitate, care face diferența între moarte și viață, dar și între indiferență și solidaritate, între apatie și acțiune. De acest act umanitar ar trebui să poată beneficia toți acei care au nevoie. Situațiile de urgență pot apărea oricând, oriunde și pot afecta pe oricine.

Federația Internațională a Crucii Roșii și Semilună Roșie (The International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies — IFRC) a introdus în calendarul evenimentelor marcarea Zilei mondiale de prim ajutor, în anul 2000. În fiecare an, în această zi, peste 100 de societăți naționale ale Crucii Roșii / Semiluna Roșie organizează evenimente și ceremonii pentru a conștientiza în rândul opiniei publice importanța acordării primului ajutor, care poate salva vieți în situații de criză.

Un obiectiv important al zilei este de a promova posibilitatea de acordare a primul ajutor publicului larg, autoritățile locale organizând acțiuni de instruire a voluntarilor. Un alt obiectiv major este de a înțelege rolul crucial al primului ajutor în prevenirea accidentelor și a bolilor, dar și pentru integrarea grupurilor marginalizate în societate.

În raportul numit "Primul ajutor pentru un viitor mai sigur: Focus pe Europa", publicat în 2009 de IFRC pentru a marca Ziua mondială a primului ajutor se arată "că în timp ce 95 % din populație, în Norvegia și 80 % în Germania și Austria este instruită în acordarea primului ajutor, în multe alte țări europene doar 5 — 10 % din populație are competențele necesare pentru a lua măsuri imediate și de a aplica tehnicile necesare, în caz de accident." Raportul oferă câteva exemple pentru primele programe de formare pentru acordarea primului ajutor, care au fost adaptate la nevoile grupurilor vulnerabile (persoanele cu handicap și în vârstă, tineri din mediul urban și a minorităților etnice).

AGERPRES/

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro