Ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei (World Pneumonia Day) este marcată la 12 noiembrie, începând din 2009, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Scopul principal al marcării acestei zile este de a conștientiza gravitatea acestei boli, precum și impactul ei asupra societății.

Potrivit sumarului executiv al Raportului de progres privind pneumonia și diareea 2015 (www.worldpneumoniaday.org), în fiecare minut, șase copii mor din cauza uneia dintre aceste afecțiuni. Împreună, cele două boli au provocat în 2015 decesul a aproximativ 1,5 milioane de copii sub vârsta de cinci ani. Conform rezultatelor studiului, numai în 2015, aproximativ 5,9 milioane de copii din întreaga lume au murit înainte să împlinească vârsta de cinci ani. Între aceste decese, pneumonia a fost responsabilă de 16% din cazuri.

Copiii din comunitățile sărace și din zonele rurale sunt cei mai afectați. Primele 15 țări care se confruntă cu cel mai mare număr al deceselor în rândul copiilor provocate de pneumonie sunt: India, Nigeria, Pakistan, Republica Democratică Congo, Etiopia, China, Angola, Indonezia, Afganistan, Kenya, Bangladesh, Sudan, Uganda, Niger și Tanzania.

Mortalitatea infantilă este corelată cu aspecte precum: alimentația deficitară, sărăcia și lipsa de îngrijire medicală (acces la servicii medicale, informații corecte etc.).

Educarea părinților în direcția adoptării unui comportament preventiv este o componentă esențială a strategiei mondiale de reducere a mortalității infantile, iar imunizarea cu un vaccin îmbunătățit continuu este cea mai eficientă soluție de prevenție.

Potrivit OMS, vaccinurile pneumococice conjugate sunt aprobate pentru imunizare în vederea prevenirii bolilor invazive, a pneumoniei la sugari și copii, de la 6 săptămâni de viață până la 5 ani. Peste 99% din decesele provocate de pneumonie sunt înregistrate în țările în curs de dezvoltare, unde accesul la serviciile medicale și tratamente nu este posibil pentru mulți copii.

Societatea Română de Pediatrie (SRPED) a tras un semnal de alarmă asupra incidenței ridicate a acestei boli în România, deoarece, în anul 2010, 29% dintre cazurile de mortalitate infantilă, la categoria de vârstă 0-5 ani, au fost provocate de această boală. În România, în fiecare an, mor 895 de copii din cauza pneumoniei.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro