Începând cu anul 2014, la 1 octombrie este marcată Ziua Națională de Luptă împotriva Cancerului de Sân.

În fiecare an, ziua de 1 octombrie, Ziua de luptă împotriva cancerului de sân, este marcată de Fundația Renașterea prin iluminarea în roz a unei clădiri emblematice din București (de la stânga la dreapta — Mihaela Geoană, președintele Fundației, Andreea Esca, ambasadorul Fundației, Cristiana Copos și Camelia Șucu, vicepreședinte ale Fundației).
Foto: (c) Alex TUDOR / AGERPRES ARHIVĂ

Senatul și-a asumat, la 30 septembrie 2014, o Declarație prin care ziua de 1 octombrie este recunoscută ca Zi Națională de Luptă împotriva Cancerului de Sân, cancerul reprezentând "o problemă majoră de sănătate publică pe plan mondial". Decretarea acestei zile are menirea de a încuraja cetățenii, agențiile guvernamentale, companiile private, organizațiile non-profit, precum și toate celelalte grupuri interesate să se alăture activităților ce au drept scop creșterea gradului de conștientizare a ceea ce românii pot face pentru a preveni cancerul de sân. Declarația a fost inițiată de Fundația Renașterea, în parteneriat cu membrii Comisiei pentru sănătate a Senatului.

Potrivit textului Declarației, România se clasează, în prezent, pe locul al zecelea în rândul țărilor europene care se confruntă cu această boală. Statisticile la nivelul României arată o creștere alarmantă a cazurilor de cancer de la 40.000, în anul 1994, la 98.000, în 2011. "Anual, 3.000 de persoane primesc diagnosticul de cancer. (...) În România, cancerul mamar este pe primul loc atât în ce privește incidența, cu o rată de 25,2, dar și mortalitatea, cu o rată de deces de 16,7, din cauza lipsei de informare și prevenție. Cancerul poate fi vindecat dacă e depistat în stadii incipiente, astfel, dacă este diagnosticat în stadiul 0 sau 1, rata de supraviețuire este de 98%. Din păcate, în România, 80% din cazurile depistate sunt în stadiile 3 și 4, ceea ce reduce considerabil rata de supraviețuire", se susține în documentul amintit.

Scopul decretării acestei zilei este acela de a crește gradul de conștientizare cu privire la cancerul de sân și subliniază importanța campaniilor de informare, a prevenției și programelor de screening.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă două acțiuni convergente în vederea combaterii afecțiunilor oncologice: depistarea precoce, prin campanii de informare și programe de screening, în vederea depistării afecțiunilor în stadii incipiente, curabile prin tratament specific, și prevenția, în scopul reducerii sau eliminării expunerii la factorii de risc: carcinogeni din mediu, stilul de viață, nutriție, activitate fizică.

Potrivit Declarației, spitalele județene din România dețin echipamentele necesare pentru efectuarea investigațiilor medicale anuale și, de asemenea, centrele private de sănătate sunt dotate cu aparatură performantă ce poate veni în completarea analizelor necesare în vederea unui diagnostic precis. Practica screeningului mamar peste tot în lume prevede ca femeile peste 40 de ani să efectueze anual o mamografie, iar cele sub 40 de ani să efectueze ecografia de control. O mamografie poate depista o afecțiune a sânului cu 2 ani înainte ca ea să poată fi palpată.

Senatorul Doina Silistru, care a citit textul Declarației în ședința plenului, a subliniat necesitatea ca statul român să intervină activ prin demararea unui program de conștientizare și de screening național pentru cancerul de sân.

La ședința plenului Senatului a participat, în calitate de invitat, Mihaela Geoană, președintele Fundației Renașterea, însoțită de Cristiana Copos și Veronica Savanciuc, vicepreședinte ale Fundației, precum și de Andreea Esca, ambasadorul Fundației.

Ziua de Luptă împotriva Cancerului de Sân este marcată la 1 octombrie și la nivel mondial. În zeci de țări se desfășoară, la această dată, acțiuni la scară largă, cum ar fi iluminări ale unor clădiri în roz, marșuri, distribuirea de fundițe roz, etc, menite să le amintească femeilor că prin prevenție și efectuarea de controale medicale periodice, își pot păstra sănătatea.

AGERPRES/(Documentare-Andreea Onogea, editor: Marina Bădulescu)

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro