Norme Coca 2023 - 2024

Potrivit actului normativ citat, sistemul de salarizare din sănătate va fi modificat semnificativ începând cu luna august, astfel încât să fie eliminate inechitățile salariale existente în prezent şi să apară un echilibru al câştigurilor. De altfel, noua abordare a autorităţilor vrea să se concentreze pe principiul „la muncă egală, plată egală”, ceea ce înseamnă că personalul care primeşte în prezent un salariu mai mic decât cel stabilit la nivel maxim, va fi salarizat la acest nivel superior, atât timp cât îşi desfăşoară activitatea în condiţii similare.

OUG publicată ieri oferă şi câteva exemple clare, astfel că, spre exemplu, salariul de bază al unui medic primar din unitătile clinice (inclusiv medic primar dentist), va porni de la 4.100 de lei, pentru cel cu gradaţia 0, şi va ajunge până la 5.105 lei, pentru cel cu gradaţia 5, indiferent de oraşul în care profesează acesta.

În acelaşi timp, un medic aflat în primul an de rezidenţiat va fi recompensat cu cel puţin1.914 lei, urmând ca din cel de-al patrulea an de rezidenţiat să primească un salariu de2.463 de lei.

Conform aceluiaşi principiu al echităţii, farmaciştii debutanţi vor fi remuneraţi cu sume cuprinse între 2.036 (gradaţia 0) şi 2.535 de lei (gradaţia 5). Salarii mai mari vor primi farmaciştii specialişti, astfel: cuantumul minim va fi de 2.426 de lei, iar cel maxim de3.021 de lei.

În ceea ce-i priveşte pe asistenţii medicali, actul normativ menţionat stabileşte salarii pornind de la 1.623 de lei pentru cei debutanţi (gradaţie 0) şi care ajung la 2.021 de leipentru cei cu gradaţie 5. Asistenţii medicali cu studii postliceale vor primi cel mult 2.441 de lei lunar, în timp ce asistenţii medicali principali vor primi salarii cuprinse între 2.760 de lei (gradaţie 0) şi 3.437 de lei (gradaţie 5).

Actul normativ stabileşte şi remuneraţiile infirmie

relor din unităţile clinice. Concret, acestea vor avea cuantumul minim de 1.380 de lei şi pe cel maxim de 1.718 lei.

În ceea ce priveşte salariul unui medic primar din serviciul de ambulanță sau primiri urgențe, acesta va avea un cuantum cuprins între 4.371 și 5.443 de lei, diferenţele fiind determinate de specializarea fiecăruia, gradul și vechimea în muncă.

Potrivit documentului apărut joi, în situația în care salariile de bază stabilite potrivit grilei de salarizare sunt mai mici decât cele aferente lunii iulie a acestui an, va fi păstrat acest din urmă nivel.

Totodată, actul normativ reglementează şi situaţia gărzilor efectuate de personalul sanitar cu pregătire superioară în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază. Astfel, acestea se vor desfășura în baza unui contract de muncă cu timp parţial pentru activitatea prestată în linia de gardă, iar personalul va beneficia numai de drepturile aferente activităţii prestate în linia de gardă.

Nu în ultimul rând, va fi încurajată intrarea în sistem a tinerilor, medicii debutanţi fiind în prezent slab motivaţi să îşi înceapă cariera în România după absolvirea facultăţii de medicină. Prin urmare, debutanții vor beneficia de o creștere suplimentară de 10% a salariilor, față de restul funcțiilor, pentru creșterea atractivității unei cariere în domeniu în România, în contextul în care foarte mulţi tineri aleg să profeseze în alte ţări după finalizarea studiilor.

În plus, cuantumul salariului lunar brut/soldei brute lunare luat/luate în calcul la stabilirea bursei de rezidențiat va fi stabilit la nivelul de 4.749 lei.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro