În primele 5 luni ale acestui an au fost solicitate aproape 90.000 de carduri europene de sănătate, în timp ce, în aceeaşi perioadă, s-au înregistrat peste 4,5 milioane de călătorii în afara ţării
Românii sunt încă prea puţin informaţi despre existenţa cardului, puţini ştiu ce oferă el şi au reţineri legate de el pentru că îl asociază cu sistemul sanitar de stat
Cumpărarea unei asigurări private se poate face în câteva minute, în timp ce procedura greoaie de obţinere a cardului este un element care blochează accesarea acestuia
Cu toate că din ce în ce mai mulţi români călătoresc în afara ţării, aceştia nu prea solicită eliberarea cardului european de sănătate, prin intermediul căruia pot beneficia de asistenţă medicală în orice stat al Uniunii Europene.
Astfel, în primele 5 luni ale acestui an au fost solicitate aproape 90.000 de carduri europene de sănătate, în timp ce, în aceeaşi perioadă, s-au înregistrat peste 4,5 milioane de călătorii în afara ţării. Aceste plecări nu sunt doar în Uniunea Europeană, însă majoritatea călătoriilor făcute de români în afara ţării sunt în state membre ale UE.
Principalele motive pentru care românii preferă să nu solicite cardul european de sănătate sunt reprezentate de birocraţia pe care o presupune acest lucru, precum şi neîncrederea în sistemele publice de stat. În plus, mai există şi un număr important de persoane care încă nu ştiu că pot beneficia de acest card.
"Românii sunt încă prea puţin informaţi despre existenţa cardului european de sănătate. Foarte puţini ştiu ce oferă el şi au reţineri legate de folosirea lui pentru că îl asociază cu sistemul de sănătate de stat, sistem în care nu au încredere", a declarat pentru Curierul Naţional Iulia Osman, director executiv Raiffeisen Broker de Asigurare-Reasigurare.
Potrivit datelor CNAS, transmise la solicitarea Curierului Naţional, în primele cinci luni ale acestui an numărul de carduri europene de asigurări sociale de sănătate (CEASS) emise către asiguraţi a fost de 89.025.
În plus, în aceeaşi perioadă, numărul de certificate provizorii de înlocuire a cardului european de asigurări sociale de sănătate (CIP), care oferă asiguratului aceleaşi drepturi ca şi cardul european de sănătate şi are aceeaşi valabilitate de 6 luni, emise, a fost de 26.425. Anul trecut, CNAS a emis 262.218 de carduri europene de sănătate şi 84.481 de certificate provizorii.
Porivit datelor Institutului Naţional de Statistică, plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în perioada 1 ianuarie -31 mai 2014 de 4, 569 milioane, în creştere cu 1,3%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Procedură greoaie de obţinere a CEASS
Iulia Osman ne-a mai explicat că mai există o altă categorie de persoane care ştiu de existenţa cardului, dar care îşi doresc să îşi poată alege prestatorul de servicii medicale, dacă au nevoie, precum şi de a avea servicii prompte şi de calitate.
Acesta ne-a mai spus că şi procedura greoaie de obţinere a cardului european de sănătate este cu siguranţă un element care blochează accesarea acestuia.
"Cumpărarea unei asigurări private se poate face în câteva minute. Procedura greoaie de obţinere a CEASS este cu siguranţă un element care blochează accesarea acestuia", a completat aceasta.
Pentru a putea primi cardul trebuie completat un formular şi prezentarea mai multor documente (inclusiv dovada achitării contribuţiei pe sănătate pe ultimii 5 ani), deplasarea la sediul CAS pentru depunerea acestora, cardul fiind emis în 7 zile lucrătoare de la depunerea documentelor.
"Este o procedură mult prea dificilă pentru a fi luată în considerare atunci când o persoană îşi doreşte să plece în vacanţă", a mai afirmat Iulia Osman.
"Informaţiile despre legislaţia fiecărui stat nu sunt uşor de accesat"
În plus, conform ei, un aspect la fel de important este dat de faptul că serviciile medicale prestate în baza CEASS sunt cele prevăzute în legislaţia fiecărui stat membru UE.
"Informaţiile despre legislaţia fiecărui stat nu sunt uşor de accesat şi parcurs şi cu atât mai puţin uşor de înţeles", ne-a declarat reprezentantul Raiffeisen Broker de Asigurare.
Conform ei, în acest context, preferinţa celor care vor să plece în vacanţă pentru asigurările de călătorie este cât se poate de firească.
Întrebată cum a evoluat piaţa asigurărilor medicale de călătorie, Iulia Osman ne-a precizat că cererea înregistrată este în creştere comparativ cu anul trecut, însă nu deţine şi cifre exacte pentru acest segment de aisgurări, întrucât acest tip de asigurare nu este evidenţiat separat în raportările asigurătorilor la ASF.
Cardul european de sănătate se eliberează gratuit pentru persoanele asigurate în sistemul public de sănătate din România. Perioada de valabilitate a cardului de sănătate şi a certificatului provizoriu este de 6 luni.
Preţul asigurărilor medicale de călătorie, în uşoară creştere
De exemplu, pentru o vacanţă de 7 zile în ţări din Europa, costul asigurării este în jur de 30 lei pentru o persoană de 30 de ani. Adică între 3,75 lei/zi de sejur pentru cheltuieli medicale (legate de consultaţii, analize şi tratamente, spitalizare, intervenţii chirurgicale etc.) acoperite în limita a 50.000 euro.
Iulia Osman ne-a mai spus că acest preţ prezintă o uşoară creştere în comparaţie cu anul 2013.
"Preţul este unul din criteriile de alegere, dar din fericire nu cel mai important", a declarat aceasta, adăugând că românii se uită şi la ce servicii sunt acoperite, comparativ cu ceea ce au ei nevoie.
În plus, un alt aspect luat în considerare de clienţii noştri este acoperirea pentru pierderea sau deteriorarea bagajelor, a documentelor şi acoperirea răspunderii civile faţă de terţi.