Premiera medicala a avut loc Centrului de Diagnostic si Tratament al Patologiei Mamare MedLife, iar pacientul a fost un tanar de 19 ani.

Sfarsitul verii a consemnat o noua premiera medicala romaneasca realizata in domeniul chirurgiei minim invazive. O echipa de specialisti din cadrul clinicii MedLife a efectuat cu succes o operatie de masectomie endoscopica, interventie chirurgicala care nu se mai realizase pana acum in Romania.

In urma acestei operatii, un tanar de 19 ani va putea duce o viata normala, medicii redand organismului acestuia un aspect estetic normal, dupa ce tanarul se confruntase, timp de patru ani, cu o problema extrem de neplacuta cauzata de cresterea excesiva sanilor datorata unui dezechilibru hormonal, afectiune cunoscuta in limbajul de specialitate ca ginecomastie.

Ginecomastia reprezinta dezvoltarea excesiva a sanului la barbat, in cazul tanarului fiind vorba de o manifestare bilaterala, ce dusese la dezvoltarea ambilor sani. Diagnosticul ii fusese pus in urma cu 4 ani, cand i-a fost prescris si un tratament endocrinologic adecvat, tratament in urma caruia s-a inregistrat o remisie de 20 la suta. De la un anumit moment, insa, tratamentul nu a mai avut niciun efect, asa ca o interventie chirurgicala ramasese singura solutie pentru problema tanarului.

Cea mai indicata metoda de interventie era cea endoscopica, insa pana acum, astfel de operatii nu fusesera realizate in nicio clinica din Romania. Echipa de medici din cadrul Centrului de Diagnostic si Tratament al Patologiei Mamare MedLife a decis ca in cazul tanarului de 19 ani poate efectua operatia in cadrul clinicii, interventia fiind realizata cu succes la finele saptamanii trecute. Medicul Cristian Gabriel Viisoreanu, coordonatorul echipei care a efectuat interventia, si totodata al Centrului, a precizat la finalul operatiei ca „interventia este o premiera pentru medicina romaneasca, deoarece tehnica permite disectia glandei mamare printr-o incizie de mici dimensiuni, un mai bun control al hemostazei, pacientul ramanand cu cicatrici minime”.

Inceputurile chirurgiei minim invazive la nivelul sanului dateaza inca din anii ’90, cand s-au efectuat primele mastectomii endoscopice, in prezent metoda impunindu-se din ce in ce mai mult si in patologia maligna mamara

„Mastectomia endoscopica a fost utilizata initial in cazul pacientilor cu ginecomastie si in patologia mamara benigna, insa la ora actuala aceasta este folosita si la pacientele diagnosticate cu cancer mamar sau la cele care au indicatie de mastectomie profilactic”, a mai precizat chirurgul.

 

Dr. Gabriel Viisoreanu

Dr. Gabriel Viisoreanu

Operatia a fost realizata de o echipa multidisciplinara, formata din dr. Gabriel Viisoreanu, medic specialist chirurgie generala, dr. Catalin Stangu, medic primar chirurgie plastica, dr. Dragos Kinn, medic specialist chirurgie generala, dr. Lucian Rusitoru, medic specialist chirurgie generala si dr. Denisa Iancu, medic specialist chirurgie vasculara.

Despre ginecomastie, afectiunea de care suferea tanarul operat, specialistii spun ca poate avea cauze fiziologice, precum pubertatea ori imbatranirea, dar si cauze patologice. Ginecomastia patologica este cauzata de un dezechilibru hormonal, consumul anumitor medicamente sau de anumite patologii asociate. Printre optiunile terapeutice se numara tratamentul medicamentos endocrinologic, lipoaspiratia, in cazul in care cauza ginecomastiei este obezitatea, sau excizia glandei mamare. In cazul de fata, s-a apelat initial la tratament medicamentos, ulterior trecandu-se la excizia glandei mamare, printr-o operatie minim invaziva, dupa ce tratamentul nu a mai avut efectele dorite.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro