Sursa gds.ro

30 de ani de activitate în slujba pacienților. De o viață, dr. Silviu Sfârlează face naveta 140 de kilometri pe zi. Oamenii din Ostroveni îl așteaptă: bătrâni, copii, tineri. Este medicul care din buzunarul său scoate bani pentru a plăti cei doi lei de transport între sate pentru pacienții care nu își permit. Face asta pentru că altfel „nimic nu ar mai avea rost“. Medicina rurală doljeană încă rezistă datorită unor oameni ca doctorul Sfârlează.

GdS: 30 de ani de activitate, 140 de kilometri pe zi. Cât de greu v-a fost domnule doctor?

Silviu Sfârlează: La început mi-a fost foarte greu, nu eram obişnuit pentru că am crescut la oraş cu toate facilităţile. Acum sunt condiţii bune. Norocul meu a fost că am avut colegi foarte buni, o echipă adevărată, ne-am înţeles foarte bine. M-am ataşat de oamenii de aici. Am avut posibilitatea să plec, însă nu am putut. Cel de-al doilea medic de aici este fiu al satului, a lucrat o viaţă aici. A împlinit vârsta de pensionare, însă a rămas să profeseze pentru că, din păcate, pensia este de mizerie. După 45 de ani de muncă, un medic are pensia de 1.260 de lei pe lună. Eu m-am atașat de pacienți.

Citeste mai departe

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro