Norme Coca 2023 - 2024

Pericolul vine, uneori, chiar cu ambulanţa. Mai bine de jumătate dintre maşinile de intervenţie din ţara noastră sunt mai vechi de şapte ani, iar unele dintre ele sunt conduse de şoferi iresponsabili. Nu folosesc centura de siguranţă nici pentru ei, nici pentru pacienţii pe care îi transportă. Sunt concluziile celor aproape 200 de controale făcute de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul de Interne, controale finalizate cu amenzi de aproape 60 de mii de lei.

Aproape 40 de şoferi de ambulanţe, care au fost opriţi în trafic de poliţişti, au fost amendaţi, anul trecut, pentru că au uitat de centura de siguranţă.

„Pentru şoferii ambulanţelor regula centurii de siguranţă ar trebui să fie sfântă, mai ales că ei sunt nevoiţi uneori să circule cu viteză foarte mare. Sunt predispuşi accidentelor şi riscă să pună în pericol nu doar vieţile lor, ci şi ale pacienţilor pe care îi transportă”,relatează Ioana Ciurlea, reporter Digi24.

Din păcate, nu toţi sunt conştienţi de acest risc. În urmă cu câţiva ani, în Bucureşti patru pacienţi care se aflau într-o salvare au murit în urma unui grav accident de circulaţie, tocmai pentru că nu purtau centuri.

Neutilizarea centurii, neutilizarea centurii în cabina medicală, neutilizarea centurilor de pe targă pentru pacienţi, care reprezintă un pericol major pentru pacient. Astea toate au fost motive de amendă”, spune Raed Arafat secretar de stat Ministerul de Interne.

Vechimea ambulanţelor şi lipsa fondurilor de întreţinere sunt alte două motive de îngrijorare. Mai bine de jumătate dintre salvările din ţara noastră sunt mai vechi de şapte ani şi au zeci de mii de kilometri la bord. Un sfert dintre ele transportă pacienţi de cinci ani, iar o zecime au depăşit limita de casare, adică nici măcar n-ar mai trebui folosite.

„Uitaţi, toate sunt sudate. Le-am făcut şi noi cum am putut, sunt vechi, sunt deteriorate, ce sa va spun”, spune

Nu sunt, însă, singurele probleme pentru care Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a dat amenzi de aproape 60 de mii de lei în 2015. De la unele unităţi de primire a urgenţelor lipseau nejustificat materiale vitale, deşi s-au dat bani de la buget.

„Că nu a mers o procedură de licitaţie hai să zicem că se înţelege dar că nu ai iniţiat o achiziţie, că nu te-a interesa, asta te duce bineînţeles la o amendă”, spune Raed Arafat secretar de stat, Ministerul de Interne.

Aproape 200 de controale au fost făcute anul trecut la serviciile de ambulanţă şi unităţile de primirea a urgenţelor din întreaga ţară.

 

Sursa

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro