Norme Coca 2023 - 2024

Dragi colegi ,

Vineri pe site-ul CNAS a aparut proiectul contract-cadru  pe 2016-2017.

Pot sa va spun ca e cea mai josnica co-ca de pina acum. Nu vor sa renunte sa ne arunce ca si prada lanturilor de clinici si sa distruga cabinetele de mf. in forma actuala atit din punct de vedere financiar cit si din punct de vedere profesional.

Vor din nou sa desfiinteze numarul minim de inscrisi  ptr. a putea intra in contract cu CAS si vor sa desfiinteze si comisia paritara care pina in prezent decidea unde si de citi mf. este nevoie intr-o localitate in functie de numarul de locuitori.

Astfel vor sa dea unda verde lanturilor sa deschida cite cabinete vor, ei insa traiesc pe mai multe piciora , astfel ca isi pot permita sa sustina un cabinet de mf. fara sa produca niciun venit chiar si timp de 2 ani, ca in acest timp cabinetele actuale vor falimenta iar ei vor pune mina pe cabinetele actuale. 

Paralel cu aceasta reglementare la valoarea punctului pe serviciu au scos valoarea minim garanta , au introdus valoare estimativa  si preved ca valoarea definitiva a punctului atentie!!!!!poate fi mai mica sau mai mare.

Acum daca introduc mai multe cabinete acestia vor presta servicii medicale fara numar ( stim si noi ca, cu 500 de inscrisi daca vrem putem sa facem 400-500 de servicii pe luna)

Acesta va genera inflarea valorii punctului pe serviciu,valoare definitiva a punctului va fi tot mai mic, ceea ce va duce la  falimentarea cabinetelor actuale. Dupa cum am mai spus lanturile vor rezista.

Astfel vom fi nevoiti sa renuntam la cabinetele noastre individuale si sa ne angajam la marile lanturi , unde numai medici nu vom fi ci doar emitatori de retete si bilete de trimitere, ceea ce va duce la desfiintarea profesiei noastre.

Ca vor sa ne perceapa doar ca pe niste secretare care scrie dupa dictare denota si prevederea din proiectul actual, care reglemeteaza ca, atunci cind cei din spital in biletul de externare scriu ca pacientul la data x sa revina la spital atunci mf. va fi obligat sa elibereze bt fara sa consulte pacientul, fara sa foloseasca cardul si bineiteles fara sa fie platit ptr. acesta , adica nu va putea deconta ca si serviciu.Deci nici vorba sa punem mina pe pacient , sa ne atingem de el ca si medic, noi doar sa dam hirtii si acesta este doar primul pas in acest sens.

 

Va rog foarte mult sa cititi proiectul co-ca si sa-mi dati un feed-back in sensul daca considerati sau nu acceptabila co-ca in forma actuala.

 

Pe 31 oct. va avea loc sedinta de senat la Bucuresti si ar fi bine sa va putem reprezenta dorinta si parerea a cit mai multi colegi.

In contextul actual inafara de existenta noastra financiara se pune problema existentei noastre ca si medici specialisti de mf.

Mai jos va trimit in copy-past articolele criminale din proiectul co-ca.

 
Astfel, medicii de familie pot încheia contract de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate indiferent de numărul persoanelor asigurate înscrise pe listele proprii şi nu mai este prevăzută stabilirea unui număr necesar de medici de familie care să intre în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate. 

„”b) plata prin tarif pe serviciu medical exprimat în puncte; suma cuvenită se stabileşte în raport cu numărul de puncte, calculat în funcţie de numărul de servicii medicale, ajustat în funcţie de gradul profesional, şi cu valoarea estimată a unui punct per serviciu. Numărul de puncte aferent serviciului medical, modalitatea de calcul al valorii definitive pentru un punct per serviciu şi nivelul valorii estimate pentru un punct per serviciu se stabilesc prin norme. Valoarea definitivă a unui punct per serviciu este unică pe ţară şi se calculează de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate prin regularizare trimestrială, conform normelor, până la data de 25 a lunii următoare încheierii fiecărui trimestru. Această valoare poate fi mai mică sau mai mare decât valoarea estimată pentru un punct pe serviciu, prevăzută în norme.”

„medicul de familie, în cadrul activităților de suport, eliberează bilet de internare pentru situațiile în care în scrisoarea medicală eliberată la externare din spital/biletul de externare din spital se recomandă reinternarea asiguratului la o dată ulterioară; în aceste situații nu se acordă consultații pentru eliberarea biletelor de internare și nu este necesară prezentarea cardului național de asigurări sociale de sănătate „

VA INVIT SA CITITI SI SA NE TRIMITETI COMENTARIILE SI MAI ALES PROPUNERILE CAT MAI REPEDE CU PUTINTA !!!!

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro