În primele două zile de la intrarea în vigoare a cardului de sănătate, sistemul informatic a fost accesat şi de 15.000 de ori pe secundă, însă acum a intrat în normal şi se înregistrează numărul de accesări obişnuit, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Nicoale Bănicioiu.

Ministrul Sănătăţii a precizat că doar în primele două zile de la intrarea în vigoare a cardului de sănătate au existat blocaje, pentru că au fost mai multe accesări şi s-a ajuns la 15.000 de accesări pe secundă, ceea ce reprezintă un flux foarte mare.

"Cred că toţi au vrut să-şi activeze cardurile mai repede în primele două zile. Acum, sistemul a intrat în normal, adică e numărul de accesări obişnuit, nu există pericolul blocării. Au fost prevăzute şi acele situaţii prin norme şi li s-a explicat şi medicilor: niciun pacient nu trebuia trimis acasă sau în altă parte, tratamentele trebuiau acordate şi sunt acordate", a spus Bănicioiu.

Demnitarul a admis că şi în cursul zilei de joi a mai fost coadă la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti.

"E adevărat că mai sunt şi persoane care încă n-au primit cardul din diverse motive. Unii nu erau la dimiciliu, unii nu erau în ţară, de exemplu, sau şi-au schimbat domiciliu. Este în implementare sistemul şi este foarte bine să asigurăm tot sprijinul. Ceea ce face şi Ministerul Sănătăţii şi cred că cei de la casa de asigurări vor gestiona foarte bine implementara cardului. Astăzi am văzut că n-au mai fost absolut deloc probleme în sistem, mă refer la partea de funcţionare a softului, ceea ce înseamnă că lucrurile au început să intre în normal", a mai spus ministrul Nicolae Bănicioiu.

Aproape 930.000 de servicii medicale au fost acordate de luni până miercuri, adică de la intrarea în vigoare a cardului de sănătate, 483.695 dintre acestea fiind oferite fără acest document, potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Conform datelor transmise de CNAS, au fost activate cinci milioane de carduri, fiind estimată o medie de activare de patru, cinci carduri pe secundă.

În primele trei zile au fost acordate 924.413 de servicii medicale, dintre care 483.695 fără card.

Astfel, potrivit statisticilor, luni au fost 87.914 de servicii validate cu cardul de sănătate şi 136.556 de servicii acordate fără card, marţi 226.339 de servicii validate cu cardul de sănătate şi 183.489 de servicii acordate fără card, miercuri 226.465 de servicii validate cu cardul de sănătate şi 163.650 de servicii acordate fără card.

De asemenea, tot miercuri, în Capitală, au fost validate cu cardul 28.251 de servicii medicale, dintre care 4.905 acordate în cabinetele medicilor de familie şi au fost acordate, fără card de sănătate, 15.773 de servicii medicale, dintre care 3.280 în cabinetele medicilor de familie.

Potrivit CNAS, numărul cardurilor activate în sistem s-a dublat de la o zi la alta. Dacă luni au fost activate aproximativ 120.000 de carduri, marţi au fost activate 248.777 de carduri şi miercuri au fost activate 240.615 carduri.

Totodată, CNAS a menţionat că în evidenţele serviciilor acordate fără a fi validate cu cardul de sănătate sunt incluse şi serviciile medicale acordate copiilor şi persoanelor neasigurate.

"Facem menţiunea că, de la finalul anului trecut, CNAS a recomandat utilizarea cardului de sănătate, atât furnizorilor, cât şi asiguraţilor, care au intrat în posesia lui, pentru că, până la momentul în care cardul naţional de sănătate va deveni obligatoriu, asiguraţii şi furnizorii să se acomodeze cu acest sistem. Mai mult, HG49/ 2015 art. 2, prevede faptul că începând cu data de 1 februarie sistemul cardului de sănătate va funcţiona în paralel cu vechiul sistem de validare şi decontare a serviciilor medicale şi farmaceutice, până la data de 1 mai", conform reprezentanţilor Casei.

Astfel, potrivit sursei citate, a existat o perioadă de acomodare, în care cele două sisteme au funcţionat în paralel.

Introducerea cardului de sănătate, din 1 mai, nu modifică drepturile asiguraţilor la servicii medicale. Serviciile medicale de urgenţă se vor acorda fără să fie necesară validarea cu cardul, pentru că acestea se acordă atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate.

De asemenea, copiii cu vârsta până în 18 ani, care nu au primit card de sănătate, beneficiază de servicii medicale conform legii. Aceste servicii se acordă necondiţionat, indiferent dacă părinţii sau tutorii legali sunt sau nu asiguraţi.

Persoanele neasigurate beneficiază, ca şi până acum, de pachetul minim de servicii medicale.

Furnizorii pot apela oricând la helpdesk-ul pregătit să preia şi să rezolve în cel mai scurt timp orice problemă întâmpinată în modul de funcţionare a sistemului.

Asiguraţii au la dispoziţie atât numărul de telefon inscripţionat pe cardul de sănătate, cât şi numerele de telefon ale caselor de asigurări, pentru a cere relaţii despre cardul de sănătate.

 

help desk card

LISTA CU PERSOANE DE CONTACT – CARD NATIONAL

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro