Norme Coca 2023 - 2024

Președintele CNAS, Vasile Ciurchea, a afirmat, miercuri seară, în cadrul unei ediții speciale, la Realitatea TV, moderată de Octavian Hoandră, că serviciile medicale trebuie acordate și pacienților care nu au intrat, încă, în posesia cardului, aceștia fiind în proporție de trei la sută și abia după ce numărul acestora se va diminua, din acel moment, cardul va fi obligatoriu. La rândul său, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat, în urma unei intervenții telefonice, că "implementarea acestui mecanism trebuia făcută de mult timp" și că îi pare rău pentru pacienții care nu și-au primit serviciile medicale, la timp, dar a asigurat că cei care boicotează sistemul, cu bună știință, vor răspunde. 

Ordinul Ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS nr.557/246/2015 a intrat în vigoare începând cu 1 mai.

"Din totalul de 14 milioane 700 de mii de carduri, au fost distribuite populației 97 la sută, trei la sută nu au ajuns. Cert este că sunt cetățeni, în acest moment, care nu au primit cardul. Atunci, trebuia găsită o soluție pentru cei care nu au intrat în posesia cardului, în momentul în care au nevoie de servicii medicale. Da, cardul este obligatoriu, de la 1 mai, pentru că marea majoritate au primit acest card, cu acest amendament din ordin, acordăm servicii medicale și celor care nu au intrat în posesia cardului/nu pot prezenta cardul pentru o perioadă, sperăm, extrem de scurtă. Dacă e în regulă, o putem folosi și în paralel (...) În momentul în care am constatat că au rămas foarte puține carduri, care nu au ajuns la pacienți, atunci, din acel moment, va deveni obligatoriu. Obligatoriu este și acum, cu acest amendament. Oricum se va întâmpla pe parcursul derulării și anul acesta, și anul viitor, să vină un pacient la cabinetul medical să nu aibă cardul. Vor fi situații când pacientul va fi trimis să își aducă cardul, dacă nu este o urgență", a precizat Vasile Ciurchea.

În ceea ce privește eliberarea rețetelor de către farmacii, președintele CNAS a declarat că pacienții își vor putea procura medicamentele necesare, chiar și fără prezentarea cardului.

"Dacă vine fără card la farmacie, în acest moment, își completează datele din buletin, că este posesorul rețetei sau este un aparținător, pentru că și cu card și fără card ne interesează la farmacie să știm cine și când a ridicat rețeta. Numai că, până acum, putea ajunge rețeta la farmacie semnată de nu știu cine și știți cazurile cu acele rețete fictive. Intenția este de a face să dispară aceste rețete fictive sau decontări care nu sunt justificate (...) Serviciile pot fi acordate și dacă nu prezinți cardul", a precizat președintele CNAS, Vasile Ciurchea.

Întrebat ce se întâmplă cu pacienții care nu au beneficiat de rețete și de trimiteri și ce se întâmplă cu medicul care nu a acordat aceste servicii, președintele CNAS a spus:

"Eu am spus și voi continua să spun că pacientul trebuie să își primească serviciile medicale de care are nevoie. Este legal, în momentul de față, să îi fie acordate aceste servicii medicale dacă este asigurat. Că are cardul sau nu are cardul, nu îl putem lăsa fără să își primească serviciile medicale", a precizat Vasile Ciurchea.

 

LISTA CU PERSOANE DE CONTACT – CARD NATIONAL

Președintele CNAS, garanție dubla pentru pacienți și medici: Ce soluție a fost găsita

Ministrul Sănătății: Informatizarea sistemului nu s-a întâmplat și fără situații mai puțin plăcute, în nicio țară

Nicolae Bănicioiu a subliniat că au fost făcute "suficient de multe comunicări, discuții" privind implementarea cardului de sănătate, adăugând faptul că toată această întârziere a determinat ca "foarte mulți oameni să nu aibă parte de serviciile medicale și medicamentele de calitate".

"Implementarea acestui mecanism trebuia făcută de mult timp, s-a întârziat șase sau șapte ani. Anul trecut mi-am făcut calculele, promițând că, într-un an de zile, implementăm cardul. Au fost făcute suficient de multe comunicări, discuții, cardul a fost introdus, în paralel, încă din decembrie, anul trecut, din februarie până în mai au fost lunile tampon. O nouă amânare ce ar mai însemna? Eu cred că pacienții români ar fi mult mai nedreptățiți ca toți acei bani, pe care îi știm că dispar sau se sifonează din sistem, să nu ajungă la pacient. Toată această întârziere a implementării cardului a făcut ca foarte mulți oameni să nu aibă parte de serviciile medicale și medicamentele de calitate. Tocmai de aceea s-a introdus acea reglementare, în ordin, pentru a nu-i prejudicia de drepturile de pacient. Eu zic că a fost o chestiune bună pe care a făcut-o Casa de Asigurări. Eu nu mă așteptam ca acest sistem să fie introdus lin, dar cred că este foarte util. E momentul să nu mai amânăm la nesfârșit. Vom vedea, anul viitor, câți bani avem în plus pentru asigurat și pacientul român. Tot trebuia să facem lucrul acesta, dar, la momentul acesta, trebuie să se înțeleagă că o regulă e aceeași pentru toți. Îmi pare rău pentru fiecare din acești pacienți care nu își primesc serviciile la timp, dar gândiți-vă că această măsură era necesară", a declarat Nicolae Bănicioiu. 

În ceea ce privește cazul în care un medic nu a oferit serviciile medicale cuvenite pacientului, întrucât nu avea cardul la el și practic, nu i-au fost decontate medicamentele necesare, ministrul Sănătății a precizat:

"Este foarte rău și omul acela trebuia să beneficieze gratuit. Trebuie să înțeleagă toată lumea că regula se aplică pentru toți. Ați dat un caz cu o doctoriță care spunea că trimite pacientul la Casa de Asigurări. Este ilegal și anormal, trebuia să își facă datoria față de pacient. Nu a procedat corect doctorița respectivă. Informatizarea sistemului nu s-a întâmplat și fără situații mai puțin plăcute, în nicio țară", a spus Nicolae Bănicioiu.

În acest context, întrebat dacă a platit vreunul dintre medicii care nu au acordat servicii pacienților, Bănicioiu a răspuns:

"Ce ați vrea, să îi luăm pe toți medicii să îi sancționăm? Aș vrea ca toți medicii să înțeleagă cum să respecte normele (...) Vom corecta, nu am vrut să intervenim din primele zile. Discutăm, vedem, este prima oară când se implementează acest sistem în România. Vrem să vedem ce nu funcționează, în primele zile, bineînțeles că vom interveni cu sancțiuni.Eu nu vreau să sancționez pe nimeni, vreau ca lucrurile să funcționeze. Situația ca doamna doctor, prezentată înainte, o vom sancționa", a mai spus ministrul Sănătății. 

În ceea ce privește ipoteza conform căreia cineva ar încerca să saboteze sistemul, ministrul Sănătății a subliniat că cine va face acest lucru, cu bună știință, va răspunde.

"Dacă e așa, vor răspunde cei care boicotează, cu bună știință. Trebuie să răspundă. Eu merg pe prezumția de bună-credință. Important e că sistemul trebuia terminat (...) E adevărat că, în ultimele zile, au fost mai multe accesări decât era prevăzut. Toată lumea a vrut să activeze cardurile, în ultima zi, și au fost chiar 15.000 de accesări/sec, ieri, dacă nu mă înșel. La amploarea aceasta, pot să apară și astfel de disfuncții, dar și aici au fost prevăzute măsuri și de a permite celor trei la sută să aibă parte de servicii medicale, dar și faptul că medicii de familie, dacă sistemul nu funcționează în acel moment, pot să ridice serviciul în sistem timp de 72 de ore", a mai afirmat Nicolae Bănicioiu.

Martor ocular! Adevăratele probleme cu care se confruntă românii din cauza cardului de sănătate

Dacă şi dumneavostră aţi întimpinat probleme cu cardul de sănătate sau aţi fost martorul unui eveniment care poate deveni o ştire, ne puteţi scrie pe martorocular@realitatea.net sau pe www.realitatea.net la rubrica martor ocular.

Telespectatorii REALITATEA TV şi cititorii REALITATEA.NET ne-au trimis zeci de mesaje cu probleme pe care le-au întâmpinat cu cardul de sănătate.

"Sunt medic de familie intr-o comuna in care populatia 30% de etnie roma si acesti pacienti au doua-trei nume de familie. Cand s-au distribuit cardurile asa de bine au fost amestecate incat nu se stie cum si al cui este cardul. Fiind mai multi  pacienti cu acelasi nume si prenume, iar cardul neavand inscriptionat nici o data de nastere postasii le-au dat cui au considerat, iar acum oamenii trebuie sa alerge dintr-un capat in altul al comunei sa gaseasca pe cineva care are acelasi nume cu el si are cardul lui si in cel mai fericit caz sa faca schimb. O mare eroare din partea CNAS: neinscriptionarea pe carduri a CNP-ului sau a datei de nastere a pacientului", ne-a scris Mihai T.

 

Vasile Barbu (ANPP): Am primit foarte multe sesizări de la pacienţii care nu-şi pot ridica medicamentele din cauza blocajului de la CNAS

DR SANDRA ALEXIU SI PRESEDINTE CNAS CIURCHEA -DISCUTA DESPRE CARDUL DE SANATATE

Ce a aflat CNAS după ce a făcut un control la Policlinica Vitan

Stiti sa efectuati " PROCEDURA DE DEBLOCARE CARDURI DE SANATATE "? Vrem ajutor ! Noi suntem doctori si nu ne pricepem, CNAS crede ca am afectuat cursuri penttru aceasta .
Acesta este PROCEDURA DE DEBLOCARE

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro