Norme Coca 2023 - 2024

Circa 20% dintre accidentele rutiere sunt produse pe fondul somnolenţei şi al adormirii la volan. Grav este că multe persoane nu se ştiu cu afecţiuni ale somnului, dar ca simptome se numără starea de oboseală generală, cronică, deşi abia s-au trezit. Studiile au arătat că există anumite persoane mult mai predispuse să adoarmă la volan.

Auzim tot mai frecvent de accidente cauzate de oboseala la volan. În realitate, circa 20% dintre accidentele rutiere sunt produse pe fondul somnolenţei. Specialiştii în somnologie spun că trebuie acordată o atenţie sporită acestei afecţiuni.    ‘’Trebuie să conştietizăm riscul de eroare umană legat de somnolenţa celor care lucrează în numeroase sectoare de activitate publică precum transportul rutier şi aviatic de persoane şi mărfuri. Orice eroare umană în asemenea situaţii poate avea consecinţe catastrofale. În prezent, erorile umane sunt cauza majorităţii (60%-90%) accidentelor de trafic şi industriale. Accidentele catastrofale produse de somnolenţă şi oboseală nu apar în mod egal pe parcursul zilei. Ele se produc mai frecvent în momentele când creierul este mai predispus la somn, respectiv între miezul nopţii şi ora 8.00, şi între 13.00 şi 15.00’’, explică conf. dr. Daniela Boişteanu, medic primar penumologie.

Există categorii de persoane pentru care riscul de a adormi la volan este mult mai mare. Printre ele se numără adulţii cu vârsta între 18 şi 29 de ani, care conduc mai frecvent când sunt somnolenţi, riscul fiind de 71% în cazul lor, faţă de 19% cât au cei peste 65 de ani.    Bărbaţii au un risc mai mare de somnolenţă decât femeile şi adorm în timp ce conduc de două ori mai frecvent. Conform unui studiu realizat de AAA Foundation for Traffic Safety, cei care dorm 6 - 7 ore/noapte au risc de două ori mai mare de a fi implicaţi într-un accident prin adormire la volan decât cei care dorm 8 ore/noapte. Cei care dorm mai puţin de 5 ore au risc crescut de 4-5 ori.    ‘’Un studiu australian a demonstrat că a rămâne treaz timp de 18 ore produce o scădere a vigilenţei egală cu o alcoolemie de 0.05, şi 0.10 după 24 de ore nedormite, ştiind că 0.08 este considerat stare de ebrietate’’ mai spune conf. dr. Daniela Boişteanu, medic primar pneumologie.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro