Norme Coca 2023 - 2024

Ultimul control pe care inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi l-au făcut în cele opt spitale de stat gălăţene a scos la iveală mai multe nereguli, unele de natură organizatorică, altele de igienă. Pentru unele deficienţe au fost date termene de remediere, în vreme ce pentru alte probleme au fost aplicate direct amenzi.

Verificările au avut loc, în luna februarie, în următoarele unităţi sanitare: Spitalul Clinic de Urgenţă, Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul de Copii, Spitalul CFR, Spitalul de Psihiatrie, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul Municipal Tecuci şi Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor. În jumătate dintre aceste spitale au fost descoperite probleme.

Microbi găsiţi în unele secţii

Potrivit raportului întocmit de către DSP Galaţi, în cadrul controlului au fost făcute teste de salubritate, de sterilitate şi de aeromicrofloră. Probele au fost recoltate din câteva secţii ale Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi. "Deoarece o parte din testele recoltate în secţia chirurgie vasculară au fost necorespunzătoare, a fost sancţionată contravenţional, cu amendă în valoare de 500 de lei, asistenta şefă a secţiei, pentru că nu a monitorizat efectuarea operaţiunilor de curăţenie şi dezinfecţie în secţie", a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Ca răspuns la această măsură, conducerea spitalului a spus că a luat deja toate măsurile pentru a remedia situaţia. "Este vorba despre probele de suprafeţe, de sanitaţii, care au fost luate. Nu este o depăşire foarte mare, dar trebuie să luăm măsuri pentru a remedia această situaţie. E vorba de un stafilococ patogen. Am igienizat şi am dezinfectat secţia respectivă”, a precizat managerul Spitalului Judeţean, dr. Mihaela Debita.

Prea puţine paturi şi toalete

O altă neregulă constatată de inspectorii de sănătate publică a constat în faptul că, la Spitalul Judeţean, nu se respectă numărul minim de paturi prevăzut prin lege. "De asemenea, în secţiile de neurologie, cardiologie, chirurgie plastică şi reparatorie, chirurgie toracică, medicală II şi ORL nu se asigură un număr corespunzător de grupuri sanitare pentru pacienţi şi nici suficiente spaţii de depozitare a materialelor de curăţenie sau a lenjeriei murdare", mai arată raportul DSP Galaţi.

Dr. Mihaela Debita vine cu precizări şi în legătură cu aceste aspecte. "Este vorba despre două secţii, unde, ca urmare a schimbării legislaţiei şi a faptului că suntem în reparaţii, nu am reuşit încă să punem la punct toate detaliile. Chirurgia plastică şi reparatorie şi chirurgia toracică intră anul acesta în reparaţii. Avem proiect deja aprobat, cu finanţare asigurată prin Consiliul Judeţului Galaţi. La neurologie şi la cardiologie au avut loc deja lucrări de curăţenie şi de reparaţii, dar nu şi de modernizate. Va urma, probabil, în anul următor, să intre şi ele în proces de modernizare", a explica managerul Spitalului Judeţean.

Deficienţe nu au fost descoperite însă doar la Spitalul Judeţean. Astfel, la Spitalul Municipal "Anton Cincu" Tecuci, la Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor şi în secţiile dermato-venerologie şi infecţioase II ale Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Galaţi nu sunt asigurate suficiente spaţii de depozitare şi nici suficiente grupuri sanitare pentru pacienţi.

Începând de joi, 10 martie, o nouă serie de controale se desfăşoară în cele opt spitale din judeţul Galaţi. Inspectorii sanitari verifică, cu această ocazie, în special modul în care sunt gestionate cazurile de boli transmisibile.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro