Norme Coca 2023 - 2024

Eliminarea zahărului din alimentaţia copiilor pare să aibă un efect benefic vizibil în doar câteva zile, potrivit unui nou studiu.

Copiii din America consumă o cantitate enormă de zahăr, adesea dublu sau triplu faţă de doza recomandată, iar aceste calorii sunt adesea învinovăţite pentru obezitate sau hiperactivitate.

Dar ce se întâmplă când înlăturăm acest ingredient?

Cercetătorii de la Universitatea din California şi Universitatea Touro au decis să afle acest lucru recrutând 44 de voluntari, cu vârsta între 9 şi 18 ani, şi punându-i să urmeze o dietă fără zahăr, analizând felul în care corpurile acestora s-a schimbat în urma dietei.

Toţi participanţii la studiu erau obezi şi aveau cel puţin o afecţiune metabolică, precum hipertensiune arterială sau semne ale unui ficat cu probleme.

Copiii au completat un formular şi au fost intervievaţi de un nutriţionist pentru a le crea o dietă personalizată. În noua dietă, oamenii de ştiinţă au inclus o cantitate similară de proteine, grăsimi şi carbohidraţi, dar au redus între 10% şi 28% din cantitatea de zahăr, înlocuind-o cu amidon.

Transformarea a fost vizibilă aproape instant.

Doctorul Robert Lustig de la Spitalul de Copii UCSF Benioff din San Francisco, a declarat că starea de sănătate a copiilor s-a îmbunătăţit doar prin înlocuirea zahărului cu amidon, fără a schimba numărul de calorii sau de exerciţii fizice.

După doar zece zile, cercetătorii au observat o scădere în tensiunea arterială diastolică, trigliceride şi LDL sau ”colesterolul rău”. Toleranţa la glucoză şi cantitatea de insulină care circulă în sânge s-au îmbunătăţit. Cu toate că aceştia mâncau în continuare aceeaşi cantitate de calorii, participanţii au slăbit în medie două kilograme în acea perioadă scurtă de timp.

Anumiţi copii au pierdut atât de multe kilograme încât cercetătorii au fost nevoiţi să mărească numărul de calorii din dieta acestora, scrie Washington Post.

Acest studiu, publicat luni în jurnalul Obesity, oferă detalii cu privire la modificările care apar în corp şi la ce rămâne la fel în cazul adoptării unei diete cu o cantitate mai mică de zahăr.

Una dintre întrebările cheie ale cercetătorilor a fost dacă eliminarea sau diminuarea cantităţii de zahăr din alimentaţia copiilor cu sindrom metabolic ar duce la tratarea disfuncţiei metabolice. Se pare că raspunsul este da, într-o anumită măsură.

Cu toate că studiul este preliminar din cauza dimensiunii reduse, acesta are implicaţii importante legat de felul în care percepem efectele negative ale zahărului. Cercetătorii concluzionează că, în loc să ne gândim la zahăr ca la caloriile care duc la creşterea în greutate, trebuie privit efectul negativ asupra întregului metabolism.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro