Norme Coca 2023 - 2024

Autor  D.C.  amfms.ro

Din 12 noiembrie, Dosarul electronic de Sănătate (DES) – o altă componentă a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) -a devenit obligatoriu. Spre deosebire de card, însă, DES trebuie utilizat de toţi medicii, indiferent că au sau nu contract cu Casele de asigurări de sănătate.

Pentru multi medici care lucreaza deja in relatie contractuala cu o Casa de asigurari dar mai ales pentru cei care lucreaza in sistem privat dar si pentru cei care sunt angajati, momentul 12 noiembrie a reprezentat si reprezinta o enigma si de asemenea o problema de legalitate in desfasurarea actului medical, in relatie cu pacientul si mai ales cu CNAS ( CJAS - local ).

Trecem peste legalitatea sau nu a trimiterii in DES a informatiilor ce constituiau pana acum un " secret medical " si care sunt ascunse ochiului presei si nu numai, am dorit sa prezint cateva clarificari si sa accentuez cateva detalii ce se pare ca au trecut neobservate.

In acest mod raspund si multor colegi medici ce mi-au adresat intrebari si mi-au solicitat clarificari in legatura cu DES-ul. Culorile si accentuarile au fost utilizate tocmai pentru a usura intelegerea si urmarirea detaliilor din text.

-

Incepem prin a prezenta legislatia: Ordinul MS CNAS nr. 1123/849/2016 privind aprobarea datelor, informaţiilor şi procedurilor operaţionale necesare utilizării şi funcţionării dosarului electronic de sănătate (DES) al pacientului citeste AICI ) si pentru usurinta am extras urmatoarele:

 DEFINITI TERMENI 

a) autentificarea utilizatorilor în sistemul DES — modalitate tehnică prin care utilizatorii se conectează la sistemul DES, astfel încât identitatea lor să fie recunoscută de acest sistem;

b) coautentificarea pacientului — modalitate tehnică prin care un pacient, personal sau prin reprezentant legal, îşi atestă identitatea în mod electronic în sistemul DES în acelaşi timp cu un medic deja autentificat, în vederea exprimării acordului de consultare a dosarului electronic de sănătate propriu sau al persoanei pe care o reprezintă legal;

c) certificare aplicaţie informatică — procesul de verificare a respectării specificaţiilor de conectare a aplicaţiilor informatice la sistemul DES;

d) certificat calificat — colecţie de date în formă electronică prin care se confirmă identitatea unei persoane fizice;

e) CID — codul de asigurat înscris pe cârdul naţional de asigurări de sănătate;

f) iniţierea dosarului electronic de sănătate — procesul prin care un dosar electronic de sănătate al pacientului este creat în sistemul DES; g) înrolarea în platforma informatică din asigurările de sănătate — modalitate prin care datele şi informaţiile medicale privind furnizorii de servicii medicale se înregistrează în platforma informatică din asigurările de sănătate, inclusiv înregistrarea certificatului calificat;

h) matrice de securitate — instrument pentru autentificare în sistemul DES eliberat de către medici la solicitarea pacienţilor în baza actului de identitate al acestora; i) mediul de certificare DES — componentă a sistemului DES alcătuită din infrastructură şi aplicaţiile informatice în vederea verificării şi validării aplicaţiilor informatice, utilizând date şi informaţii de test;

j) mediul de producţie DES — componentă a sistemului DES alcătuită din infrastructură şi aplicaţii informatice în vederea prelucrării datelor şi informaţiilor medicale; k) parola de acces — element de securitate utilizat în cadrul sistemului DES, confidenţial şi cunoscut numai de pacient;

l) portalul DES — interfaţa internet a sistemului DES care poate fi accesată de către utilizatori la adresa www.des-cnas.ro;

m) utilizatori — medicii care îşi desfăşoară activitatea într-o formă legală la furnizorii de servicii medicale aflaţi sau nu într-o relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate, toţi pacienţii şi reprezentanţii legali ai acestora, precum şi persoanele desemnate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii cu atribuţii în realizarea de statistici si rapoarte pe baza datelor depersonalizate din sistemul DES.

Art. 2. — Furnizorii de servicii medicale care se află în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate utilizează sistemul DES şi sunt înrolaţi în platforma informatică din asigurările de sănătate.

Art. 3. — (1) Furnizorii de servicii medicale care nu se află în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate, precum şi medicii care îşi desfăşoară activitatea într-o formă legală la aceştia, în vederea utilizării sistemului DES, au obligaţia înrolării în platforma informatică din asigurările de sănătate.

(2) în vederea înrolării în platforma informatică din asigurările de sănătate, furnizorii de servicii medicale prevăzuţi la alin. (1) vor depune la sediul casei de asigurări de sănătate în raza administrativ-teritorială în care aceştia îşi desfăşoară activitatea o cerere pentru utilizarea unui certificat calificat în platforma informatică din asigurările de sănătate, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1.

Modelul de cerere se poate vizualiza si printa de aici 

Sper ca am reusit sa explic si sa accentuez acele detalii ce au constituit intrebarile trimise de colegi.

Preşedintele CNAS Radu Ţibichi a facut o mentiune legata de pedepse si anume ca nu asta se doreste dar medicii care refuza sa lucreze in DES pot sa fie sanctionati. Acestea sunt de la avertisment până la reţinerea unor anumite procente din valoarea contractului.

Cum si in ce mod se va proceda in vederea sanctionarii medicilor ce nu au contract cu nici o casa de asigurari, ce lucreaza in privat sau sunt angajati si nu utilizeaza DES -ul? Intrebari la care se asteapta raspuns. Daca nu apar precizari inseamna ca aceasta lege va produce discriminari intre aceste diferite categorii de medici: sanctionabili si nesanctionabili din lipsa de norme sau precizari.

 

Sa speram ca in zilele ce vor urma vom reusi sa primim raspuns la toate intrebarile ce au aparut dupa si la care trebuia sa se gaseasca raspunsuri inainte de " momentul ZERO- 12 noiembrie 2016".

 

Incerc sa fac o scurta recapitulare a acestor posibile intrebari:

1. Ce facem cu pacientii care REFUZA ( prin document notarial ) sa accepte introducerea in DES a datelor medicale? Sanctionam medicul?

2. Ce vom face cand primul pacient va realiza ( ajutat de un avocat ) si isi va da in judecata medicul de nerespectarea intimitatii si de neprotejarea informatiilor medicale incredintate in timpul consulatiei? Exista cazuri de astfel de procese aflate pe rol. Medicul se afla in aceasta situatie dupa inceperea utilizarii DES-ului.

3. Cine se va face vinovat in cazul unui atac informatic asupra DES sau asupra computerului unui medic sau al unei institutii medicale ( spital sau Casa de asigurari ) si a pierderii datelor medicale. Cine se face raspunzator? Au fost deja cazuri in care au fost efectuate atacuri asupra unui spital dar si asupra unor Case de asigurari judetene in care au fost solicitate sume de bani. Nu dezvoltam momentan acest subiect. Presa a prezentat la momentul respectiv aceste detalii.

4. Cine se va face raspunzator de situatiile in care unui pacient ii este refuzata angajarea de observarea in DES a unor informatii medicale de catre medicul de medicina muncii, la intocmirea dosarului de angajare?

5. Cine se va face raspunzator de situatiile ce vor aparea in momentul neplatii politelor de asigurare medicala de catre Societatile de asigurari de viata cand medicii acestora din urma vor accesa DES ul clientilor lor?

6......inca multe alte intrebari.

Raspunsul posibil al CNAS este ca pacientul trebuie si are posibilitatea de a accesa DES ul si de a efectua blocarea sau permiterea accesului la datele personale  unui medic sau altui medic. Este o UTOPIE si accentuez aceasta pentru ca in Romania deja exista peste 6 milioane de dosare existente si functionale ( nu vorbesc in ce mod si cat de legal sau nu au fost urcate in DES ), pacientii nu au fost informati de acest lucru iar solicitarea matricii prin care pacientul poate accesa DES -ul a aparut doar din 12 noiembrie 2016 odata cu ordinul CNAS - MS.

Cati cetateni ai Romaniei manevreaza un calculator si au cunostiintele necesare pentru a accesa DES-ul si a efectua permisiunile respective sau va aparea o noua meserie in Romania si anume cea de " Specialist IT care sa ofere servicii de acces DES", contra unui onorariu pe ora (!?). Este posibil ? eu zic ca da, viitorul va confirma sau nu.

 

 .

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro