Medical Forum Targu Mures 22-23.03.2023

Spitalul European Polisano din Sibiu anunţă reuşita în primul caz din lume de disecţie aortică, echipa de medici fiind condusă de cunoscutul chirurg irlandez Sherif Sultan. Un bărbat de 59 de ani, diagnosticat cu disectie aortica complexa de tip B, refuzat de majoritatea centrelor de specialitate din tara, a fost tratat cu succes la Sibiu, printr-un procedeu endovascular revolutionar.

“Interventia a fost realizata pentru prima data in lume de catre echipa de specialisti Heart Team a Spitalului European Polisano Sibiu, cu participarea prestigiousului Profesor Doctor Sherif Sultan. Procedeul endovascular a constat in combinarea a doua tehnici inovative ce nu au mai fost utilizate impreunaniciodata pana in prezent la tratamentul unui pacient cu aceasta patologie grava”, se arată într-un comunicat trensmis luni, de Polisano.

Boala de care suferea pacientul venit la Sibiu din Bucureşti  este extrem de grava, manifestânsu-se  printr-un sindrom dureros important la nivelul toracelui. Disectia aortica  evolueaza foarte repede, sansele la viata ale pacientului fiind extreme de scazute.

Mai bine o jumătate de an bolnavul a fost consultat de mai multi medici, înclusiv în strainatate, insa tratamentul chirurgical a fost exclus din cauza riscurilor ridicate de paralizie si chiar deces.

“Peste tot ni s-a spus ca astfel de inteventii se fac doar in strainatate, dar chiar si acolo prognosticul de reusita e foarte rezervat. La Polisano am gasit singurul doctor care a dorit sa il trateze pe sotul meu si care ne-a dat foarte multa incredere ca o sa ilpuna pe picioare”, spune sotia pacientului.

Peste 200 de pacienti cu disectie de aorta de tip B sunt diagnosticati anual in Romania. Pana in prezent nu s-au descoperit tratamente eficiente care sa asigure speranta la viata a acestora cu mai mult de un an.

Prin aceasta interventie realizata in premiera mondiala la Spitalul European Polisano, rata de supravietuire creste semnificativ, fara risc de paralizie sau accident vascular cerebral.

“Planul nostru strategic de dezvoltare ne-a permis sa tratam deja cu succes mai multe cazuri de disectie aortica prin tratatmentendovascular. Particularitatea acestui caz a fost prezenta unei rupturi active a peretului aortic care ne-a permis sa implementam pentru prima oara in lume, doua tehnologii endovasculare diferite in acelasi timp: modulatorul de flux multistratificat si stentgraftul. ” a declarat Conf. Dr. Victor Costache, directorul medical al Spitalului European Polisano si seful sectiei de Chirurgie cardiovasculara si toracica.

Programul de endoprotezare aortica a Spitalului European Polisano a inceput in urma cu mai bine de doi ani si a devenit in scurt timp un centru de referinta in chirurgia aortica, tratand cu succes pacienti din toata tara.

Echipa medicala a fost formata din Conf. Dr. Victor Costache – directorul medical al Spitalului European Polisano si sefulsectiei de Chirurgie cardiovasculara si toracica, Dr. Nicolae Florescu – sefulsectiei de Cardiologie interventionala, Dr. Mihai Chiloflischi – sefulsectiei de Anestezie Reanimare, Dr. Emma Ciobanu – chirurg cardiovascular. Acestora li s-au alaturatProf. Univ. Dr. Sherif A H Sultan – vicepresedinteleSocietatii Mondiale de Chirurgie Vasculara si Presedinte al Institutului Vascular de Vest si Dr. NiamhHynes, medic primar chirurg din Irlanda.

Despre Spitalul European Polisano
Înființat în anul 2013, Spitalul European Polisano din Sibiu este cea mai recentă și modernă investiție realizată prin prisma celor 20 de ani de experiență și activitate a Clinicii Polisano. Acesta face parte dintr-o structură integrată de centre de excelență în medicină la nivelul Europei și reprezintă o noutate pe piața serviciilor medicale din Romania, atât prin dotarea de excepție, cât și prin colaborările stabilite în premieră cu universități de medicină de prestigiu din Austria, Franța și Canada, dar și prin acordurile încheiate cu Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu și cu Spitalul Clinic Județean Sibiu.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro