Norme Coca 2023 - 2024

Marirea salariilor medicilor nu reprezinta solutia pentru sistemul de sanatate, neputand sa opreasca plecarea din tara a celor care isi doresc conditii occidentale de lucru in spitale.

„Plecarea cadrelor medicale din tara nu va fi stopata doar de mariri salariale. Doctorii nu pleca doar pentru bani! Pleca pentru conditiile din spitale, pentru ce pot face afara si nu pot face aici. Vor sa faca medicina pe care o invata, vor sa fie doctori, nu felceri”, a declarat Bogdan Oprisescu, medic primar radiologie si imagistica medicala la Spitalul Universitar de Urgenta Elias din Bucuresti, pentru Ziare.com.

Acesta sustine ca exista anumite categorii de bugetari care au salarii decente, nu insa si medicii.

„Un salariu decent il au magistratii, judecatorii, cei din aparare, SRI si SIE. Pentru Sanatate nu s-au gasit bani sub nicio guvernare”, spune Bogdan Oprisescu.

Legalizarea spagii, comparata cu legalizarea violului si a crimei

In plus, medicul compara legalizarea practicii prin care doctorii si asistentele pot primi bani de la pacienti cu legalizarea violului, a crimei si a conducerii sub influenta bauturilor alcoolice.

Legalizarea spagii este o aberatie! De ce sa nu legalizam violul, conducerea sub influenta bauturilor alcoolice sau crima, atunci cand Justitia nu-si face treaba! Legalizarea spagii nu este decat o recunoastere a faptului ca doctorii au salarii mici, sistemul nu poate sau nu vrea sa dea mai multi bani si atunci sa-i dea pacientul”, ne-a declarat medicul Oprisescu.

In cadrul interviului pe care doctorul ni l-a acordat online, acesta precizeaza ca „neajunsurile sistemului sunt asa de multe si grave incat nu imi ajunge toata noaptea sa le enumar”.

Cel mai mare este acela ca nici pana in ziua de azi nu se cunosc costurile reale pentru nicio procedura. Cat costa o operatie de apendicita, de la acul si ata folosita pana la spirt, vata, salariul chirurgului, asistentei si anestezistului pe ore si minute cat dureaza operatia. Sistemul este putred pana in profunzime si o reforma va fi extrem de dureroasa atat pentru cei din sistem, cat si pentru pacienti. Dar asta este o alta problema!”, explica Bogdan Oprisescu.

„De ce politicienii pleaca in strainatate sa se trateze?”

In opinia sa, in Romania s-a ajuns in secolul 21 cu o medicina de la sfarsitul secolului 19, inceput de secol 20, adresand o intrebare delicata politicienilor romani.

„Nu va intrebati de ce toti politicienii, oamenii cu bani si cei cu probleme grave pleaca sa se trateze in strainatate, unde nu de putine ori sunt tratati de medici romani? Oare doctorii sunt prosti sau sistemul?”, mai spune medicul.

„Am fost de garda cand a murit mama”

Cat priveste statutul de functionar public al cadrelor medicale, doctorul Oprisescu sustine ca medicina este o profesie liberala, din moment ce medicii au un program ce le impune sa stea zile intregi departe de familie.

„Nu poti incorseta in canoanele unui program o profesie care cere devotament, ore, zile si sarbatori petrecute alaturi de pacient si langa familie.

In cei aproape 30 de ani de medicina, cred ca 5 sau 6 ani am stat in spital in garzi! Nu pot sa va spun exact cate Revelioane, Craciunuri, Paste sau alte sarbatori le-am petecut in spital! Dar stiu ca atunci cand a murit socrul meu am fost de garda, cand a murit mama la fel”, ne-a mai declarat Bogdan Oprisescu.

In incheierea declaratiilor pentru Ziare.com, cu cateva minute inainte de miezul noptii, medicul ne-a spus: „Acuma mai stau un pic pe Net, am avut un caz complicat si incerc sa-i dau de cap”.

Acesta a absolvit IMF Bucuresti, Facultatea de Pediatrie, in anul 1982, profesand in spitale din judetul Sibiu si din Bucuresti, fiind rezident la Spitalul Clinic Fundeni si medic primar radiodiagnostic (Computer Tomograf si Rezonanta Magnetica Nuclera), din anul 1998.

Prim-ministrul Victor Ponta a anuntat, marti, de la sediul Guvernului, ca salariile medicilor vor creste cu 25 la suta, incepand cu luna octombrie. Acesta a precizat ca impactul bugetar va fi de 1,7 miliarde de lei pe an, subliniind ca este nevoie de o rectificare bugetara, astfel incat din noiembrie sa se plateasca salariile majorate.

„Putem, de la 1 octombrie, in special in baza economiilor facute in sistemul de sanatate, dupa introducerea cardului de sanatate, sa aplicam o crestere de 25 la suta pentru tot personalul din sistemul sanitar”, a declarat Victor Ponta.

Premierul a mentionat ca in 2016 se poate aplica o noua crestere de 25 la suta si apoi cresteri similare pana se va ajunge la o dublare a actualelor salarii ale cadrelor medicale.

De asemenea, Victor Ponta a anuntat un proiect de lege prin care pacientii vor putea da bani si cadouri medicilor si asistentelor, fara responsabilitatea penala a cadrelor medicale.

Premierul a spus ca acele contributii suplimentare pe care pacientii vor sa le aduca medicilor si asistentelor vor putea fi posibile cu trei conditii: „Sa nu fie conditionate de medic sau asistenta, sa nu fie la inceputul actului medical, ci la sfarsit, si sa fie declarate”.

sursa: ziuanews.ro

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro