Norme Coca 2023 - 2024

Sursa digi24.ro

La inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății, 12 noiembrie a fost decretată Ziua Mondială a luptei împotriva Pneumoniei. În acest an s-a marcat cea de-a opta ediție. Inițiativa OMS este mai mult decât una simbolică. Ea atrage atenția nu doar asupra gravității acestei boli și a impactului ei asupra societății, dar îndeamnă statele lumii să acționeze responsabil și eficient împotriva combaterii pneumoniei.

Pneumonia ucide anual peste 1,6 milioane de oameni la nivel global, dintre care aproape jumătate sunt copii, spun statisticile OMS. Principala problemă de sănătate publică la nivel global și regional, pneumonia este cauza pentru aproape 15% din toate decesele copiilor cu vârste sub 5 ani, ucigând mai mult de 900.000 de copii între anii 2000 și 2015. În România, țara cu cea mai mare rată a mortalității infantile în rândul Statelor Membre (9,7 copii morți la 1.000 de nou-născuți), tot pneumonia este principala cauză a deceselor la copiii cu vârste de până la 5 ani. Această boală este responsabilă pentru 29% dintre decesele micuților din țara noastră. Practic, România este singura țară europeană care se aliniază șirului de țări din lumea a treia care se confruntă cu cel mai mare număr al deceselor în rândul copiilor provocate de pneumonie, țări precum India, Nigeria, Pakistan, Republica Democratică Congo, Etiopia, China, Angola, Indonezia, Afganistan, Kenya, Bangladesh, Sudan, Uganda, Niger și Tanzania. Pneumonia poate fi prevenită prin imunizare, spun medicii, iar OMS recomandă vaccinarea anti-pneumococică în țările cu o mortalitate infantilă ridicată.

Vaccinul pneumococic conjugat ce conține 13 tipuri de antigene pneumococice oferă în momentul de față cea mai extinsă acoperire a serotipurilor pneumococice dintre vaccinurile pneumococice și este cel mai utilizat vaccin pneumococic la nivel mondial. Majoritatea țărilor din lume folosesc vaccinul cu 13 tulpini (PCV 13). PCV 13 este folosit în 109 țări, dintre care în peste 100 in mod exclusiv. Cota de piață a PCV 13 în 2015 în România a fost de 80%, conform companiei americane de cercetare de piață IMS Health, un colos mondial în domeniul cercetării de piață.

Țări ca Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Italia, Ungaria, Israel sau Turcia au introdus acest vaccin în programele naționale de imunizare a copiiilor încă de acum 4 sau 5 ani, iar rezultatele au fost remarcabile. În SUA, de exemplu, la trei ani de la introducerea vaccinului PCV 13 (americanii au trecut în anul 2009 de la vaccinul 7-valent la vaccinul 13-valent), statisticile oficiale arată că au fost evitate 3.000 de decese și 30.000 de cazuri de boli pneumococice invazive. Marea Britanie a trecut în anul 2010 de la vaccinul 7-valent la vaccinul 13-valent, iar bolile pneumococice invazive cauzate de tulpinile acoperite de vaccin au scăzut cu peste 90% la copiii vaccinați după implementarea programului, conform Comitetului Britanic de Imunizare.

Citeste mai mult

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro