Norme Coca 2023 - 2024

Ministerul Sănătăţii intenţionează să asigure sumele necesare pentru îngrijirea nou-născuţilor prin alocarea unor fonduri suplimentare, care vor acoperi astfel fondurile asigurate deja de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Ministerul Sănătăţii acordă o atenţie deosebită îngrijirii tuturor pacienţilor, iar situaţia asigurării finanţării pentru îngrijirea nou-născuţilor prematuri va fi soluţionată prin rectificare bugetară. Astfel, vom asigura adecvat fonduri suplimentare acestor secţii, pe lângă sumele alocate de CNAS”, a  anunţat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Potrivit acestuia, având în vedere că Programul Naţional de Sănătate a Femeii şi Copilului urma să fie finanţat integral din bugetul CNAS din luna august a acestui an, iar planificarea bugetară a fost făcută pentru şase luni, sumele alocate pentru 2014 au fost mai mici comparativ cu 2013.

Pe primul loc în Europa la mortalitate infantilă

România se situează pe primul loc în Europa la capitolul mortalitate infantilă. Prima cauză a deceselor înaintea vârstei de 5 ani este pneumonia, iar pe locul al doilea sunt complicaţiile asociate naşterilor premature. Concret, un copil din zece se naşte prematur la nivel mondial.
O problemă, spun specialiştii, e faptul că unele maternităţi funcţionează cu un singur doctor. „Maternităţile nu funcţionează singure, sunt maternităţi în care a rămas câte un medic. E adevărat că nu se dă voie decât în anumite maternităţi să îngrijeşti copii sub o anumită greutate. Asistentele şi medicii au nevoie de pregătire specială”, a explicat doctorul Ana Culcer.

Tulburări respiratorii şi cardiovasculare

Aproape 40% din copiii născuţi prematur care nu reuşesc să supravieţuiască au avut la naştere tulburări respiratorii şi cardiovasculare.

„Mai mult, 22% dintre prematuri se pierd din cauza afecţiunilor materne. Este timpul pentru o implicare maximă în educaţia mamelor, pentru perfecţionarea sistemului şi a actului medical şi nu în ultimul rând, pentru găsirea resurselor financiare care să aducă cât mai multe maternităţi din România la standardele minime necesare îngrijirii acestor copii speciali“, subliniază Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România.

Risc de dizabilităţi

Mulţi dintre bebeluşii care supravieţuiesc naşterii premature suferă de dizabilităţi, inclusiv de tulburări de învăţare mai târziu în viaţă, dar şi de probleme vizuale şi auditive, spun specialiştii.

Pentru a reduce numărul de naşteri premature, este nevoie de planning familial de educarea femeilor, în special a adolescentelor, dar şi de o calitate mai bună a îngrijirilor înainte şi în timpul sarcinii, precum şi după naştere. Pentru a accelera progresul, este nevoie de investiţii strategice în inovaţie şi cercetare, sunt de părere specialiştii Salvaţi Copiii.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro