Norme Coca 2023 - 2024

Copiii născuţi prin cezariană au un risc mai mare cu 23% de asuferi de autism, potrivit unui recent studiu al cerecetătorilor irlandezi.

Cercetătorii de la University College Cork din Irlanda au stabilit că naşterea prin cezariană creşte riscul copiilor cu aproape o pătrime de a fi diagnosticaţi cu autism, informează Mediafax.

Autorii cercetării au făcut această constatare după ce au analizat o serie de studii anterioare care asociau naşterea prin cezariană cu autismul, dar n-au găsit deocamdată un motiv evident în spatele acestui fenomen.

Tototdată, ei au încercat să afle şi dacă există o legătură între cezariană şi ADHD (deficit de atenţie/ tulburare hiperkinetică) însă rezultatul nu a fost concludent.

Anterior, oamenii de ştiinţă au afirmat că asocierea dintre cezariană şi autism s-ar datora genelor, ceea ce înseamnă că anumiţi bebeluşi sunt predispuşi să treacă prin naşteri dificile şi abia apoi să dezvolte autism.

O altă explicaţie posibilă vizează faptul că femeile care apelează la cezariană sunt mai vârstnice, iar bebeluşii lor prezintă la rândul lor riscuri mai mari de a suferi de autism.

În Marea Britanie, un sfert din totalul naşterilor sunt realizate prin cezariană, iar numărul lor a crescut de patru ori din 1970 până în prezent.

Oamenii de ştiinţă spun că această creştere se datorează parţial faptului că femeile care prezintă riscuri de complicaţii medicale în timpul naşterii sunt sfătuite să recurgă la cezariană, deoarece această intervenţie este mai sigură.

În această categorie intră, în principal, femeile supraponderale şi obeze, care suferă de diabet, anumite maladii mintale sau au avut complicaţii la o naştere precedentă.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro