Proiectul legii vaccinarii, la care ministerul lucreaza in momentul de fata, include masuri pe care autoritatile le pregatesc deoarece exista o campanie agresiva impotriva vaccinarii copiilor si, de aceea, riscul reaparitiei unor boli grave este in crestere, conform ministrului Nicolae Banicioiu.

"Avem un «draft» al legii vaccinarii. Lucram la acest document care va reglementa situatia imunizarilor in Romania. Am luat aceasta decizie intrucat exista o campanie foarte agresiva antivaccinare, a scazut mult numarul doritorilor si a crescut opozitia parintilor. In acest context, exista riscul reaparitiei unor boli foarte grave, mortale chiar, dupa cum a sesizat si Organizatia Mondiala a Sanatatii. Sa nu uitam ca poliomielita, o boala eradicata prin vaccinare, reapare prin refuzul vaccinarii", a declarat Nicolae Banicioiu, ministrul sanatatii, pentru Mediafax.

Totodata, conform unui comunicat de miercuri, reprezentantii MS au precizat ca au primit numeroase sesizari referitoare la scaderea numarului de vaccinari si ca elaboreaza proiectul impreuna cu specialisti in domeniu, inclusiv din partea OMS.

"Ministerul Sanatatii lucreaza la un proiect de act normativ care va reglementa situatia imunizarilor in Romania, avand in vedere numeroasele sesizari venite din partea specialistilor cu privire la scaderea numarului de vaccinari, in urma campaniilor sustinute impotriva imunizarii. Proiectul Ministerului Sanatatii va fi elaborat impreuna cu specialistii in domeniu si va fi implementat numai dupa ce va fi supus dezbaterii publice. In elaborarea proiectului, Ministerul Sanatatii va beneficia de expertiza in acest domeniu a reprezentantilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii", scrie in comunicatul MS.

Banicioiu a mai precizat, pentru Mediafax, ca proiectul de lege va fi facut avandu-se in vedere legislatia specifica din state precum Franta, Germania si Polonia: "Dorim reglementarea situatiei vaccinarii, ne inspiram dupa legislatia existenta in vigoare in Franta, Germania si Polonia, intrucat ne apropiem de pragul de vaccinare de 80%, sub care nu putem scadea, potrivit recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii".

Inca nu exista informatii clare referitoare la sanctiunile ce s-ar putea aplica parintilor care refuza sa-si vaccineze copiii, dar o sursa din MS a spus ca modelul Frantei, care este luat in considerare de autoritati, impune amenzi si chiar pedeapsa cu inchisoarea.

"Pana la aceasta ora proiectul legii vaccinarii este doar un «draft» in care se regasesc analizate sisteme din mai multe tari, printre care si Franta -- in care sanctiunea pentru parintii care refuza vaccinarea copiilor este amenda pana la 30.000 de euro si inchisoarea pana la doi ani. Dar nu vom lua modelul cu «copy-paste», desi modelul francez este considerat de OMS ca fiind unul dintre cele mai performante. Vom vedea care va fi sanctiunea", a mentionat sursa citata pentru EVZ.

Totusi, in comunicatul de presa de ieri, reprezentantii MS au tinut sa puncteze ca varianta pedepsei cu inchisoarea nu va fi inclusa in proiect, insa nici n-au negat posibilitatea ca actul normativ sa contina sanctiuni: "Ministerul Sanatatii precizeaza ca proiectul va fi conceput pe informarea parintilor si constientizarea necesitatii vaccinarii. Precizam ca in proiectul MS nu se vor impune sanctiuni cu inchisoarea pentru parintii care refuza vaccinarea copiilor".

Datele furnizate de minister arata ca acoperirea vaccinala in Romania este sub nivelul de 95% recomandat de OMS pentru boli precum difteria, tetanosul, rujeola, rubeola, oreionul si hepatita B, cauza principala fiind refuzul vaccinarii.

Nota: In alta ordine de idei, Consiliul Constitutional francez a decis recent ca vaccinarea obligatorie a copiilor este in acord cu prevederile Constitutiei acestei tari, potrivit publicatieiLiberation. Hotararea a venit dupa ce un cuplu de francezi a fost adus in fata justitiei pentru refuzul de a-si vaccina copiii.  Sursa

 

Bucureşti, 15-04-2015


Comunicat de presă
Precizări privind proiectul Legii vaccinării

 

Având în vedere informațiile difuzate privind proiectul Legii vaccinării, Ministerul Sănătății precizează următoarele:

În prezent, Ministerul Sănătăţii lucrează la un proiect de act normativ care va reglementa situația imunizărilor în România, având în vedere numeroasele sesizări venite din partea specialiștilor cu privire la scăderea numărului de vaccinări, în urma campaniilor susținute împotriva imunizării.

Proiectul Ministerului Sănătății va fi elaborat împreună cu specialiștii în domeniu și va fi implementat numai după ce va fi suspus dezbaterii publice.

În elaborarea proiectului Ministerul Sănătății va beneficia de expertiza în acest domeniu a reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății.

Ministerul Sănătății precizează, încă o dată că proiectul  va fi conceput pe informarea părinților și conștientizarea necesității vaccinării.

Precizăm că, în proiectul MS nu se vor impune sancțiuni cu închisoarea pentru părinții care refuză vaccinarea copiilor.

Ministerul Sănătății atenționează asupra riscului reapariţiei unor boli foarte grave, mortale chiar, după cum a sesizat şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Un exemplu este poliomielita, o boală eradicată prin vaccinare, reapare prin refuzul vaccinării.

Acoperirea vaccinală în România se păstrează sub nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de 95 la sută, pentru boli precum difterie, tetanos, rujeolă, rubeolă, oreion şi hepatită B, în principal din cauza refuzului vaccinării.