Norme Coca 2023 - 2024

SAMF si SRHTA au organizat în perioada 31 mai - 2 iunie, la Bucureşti, Conferinţa Naţională de Cardiologie în Medicina Generală. Manifestarea a fost coordonată de Prof. Dr. Maria Dorobanţu, Director Curs şi Preşedinte SRHTA, și moderată de Prof. Dr. Adrian Restian și Prof. Dr. Dumitru Matei (SAMF). Evenimentul a reunit peste 500 de medici înscrişi, mai multe companii farmaceutice, firme de aparatură medicală şi reprezentanţi mass media. Manifestarea a fost acreditată cu 18 credite EMC.

Tema principală a conferinţei a fost "Patologia cardiovasculară la adolescenţi şi tineri" si a cuprins mai multe secţiuni dintre care se remarcă urmatoarele: Curs de resuscitare cardiorespiratorie; Actualităţi în diagnosticul şi tratamentul simdroamelor coronariene la tineri; Prezentări de caz; Tinerii şi stilul de viaţă nesănătos; Cardiopediatrie; Aspecte particulare ale patologiei cardiovasculare la adolescenţi şi tineri; Dialoguri CORDiale - Curs interactiv cu medicii.

În cadrul sesiunii "Dialoguri CORDiale - curs interactiv" au fost discutate următoarele teme: Indicaţiile cateterismului la copil; Tomografia optică coerentă, în sprijinul pacientului cu boală coronariană; Hipertensiunea arterială esenţială versus secundară: mit și realitate prin cazuri clinice; Rolul medicului de familie în monitorizarea hipertensiunii arteriale induse de sarcină; Aspecte ale patologiei cardiovasculare la tineri întâlnite în practica medicului de familie.

Dintre personalităţile care au susţinut prezentări în cadrul acestei ediţii se numără: Prof. Dr. Mihaela BALGRADEAN, Prof. Dr. Daniela BARTOŞ, Dr. Vlad BATAILA, Dr. Ştefan BOGDAN, Prof. Dr. Ion BRUCKNER, Dr. Lucian CALMAC, Șef Lucr. Dr. Eliza CINTEZA, Prof. Dr. G.A. DAN, Conf. Dr. Roxana DARABONT, Prof. Dr. Doina DIMULESCU, Dr. Lucian DOROBANŢU, Prof. Dr. Maria DOROBANŢU, Dr. Bogdan DRAGOESCU, Dr. Ştefan DUMITRACHE-RUJINSKI, Dr. Dan GHERASIM, Şef Lucr. Dr. Liviu GHILENCEA, Prof. Dr. Dumitru MATEI, Dr. Cosmin MIHAI, Prof. Dr. Florin MIHALŢAN, Dr. Sebastian ONCIUL, Dr. Cristian PANDREA, Prof. Dr. Mircea PENESCU, Prof. Dr. Doina Anca PLEŞCA, Prof. Dr. Adrian RESTIAN, Dr. Alexandru SCAFA-UDRIȘTE, Dr. Monica STOIAN, Dr. Oana TAUTU, Dr. Vlad VINTILA.

La conferinţă au fost susţinute mai multe prezentări dintre care se remarcă cea cu tema " Fumatul excesiv şi pasiv la adolescenţi - Ce aşteptăm de la noua lege?" susţinută de Prof. Dr. Florin Mihălţan şi Dr. Ruxandra Ulmeanu, care afirmă că „După aproape 11 ani, noua lege antifumat din România a fost promovată şi aplicată prin efortul conjugat al Coaliţiei România Respiră, dar şi ca urmare a unui sprijin acordat constant din partea Societăţii de Pneumologie, a Societăţii de Cardiologie şi a Fundaţiei Inimii, care au semnat un parteneriat în acest sens. Într-o ţară în care prevalenţa fumatului este de 27%, aşa cum era de aşteptat reverberaţiile şi reacţiile au fost de foarte multe tipuri, de la nivel de politicieni până la personalul medical.”

Participanţii au asistat de asemenea, la lucrarea " Rolul medicului de familie în monitorizarea hipertensiunii arteriale induse de sarcină" susţinută de Prof. Dr. Dumitru Matei şi asistent Univ. Dr. Mihaela Adela Iancu care afirmă că „Hipertensiunea arterială (HTA) indusă de sarcină reprezintă o problemă majoră de patologie atât prin complicaţiile materne şi fetale pe care le generează, prin evoluţia imprevizibilă, cât şi prin reacţiile secundare ale tratamentului (...) Supravegherea gravidei, chiar din prima lună de sarcină, permite medicului de familie posibilitatea identificării factorilor de risc pentru HTA, având drept scop diagnosticul precoce şi prevenirea complicaţiilor ”.

Un element de noutate bine primit în rândul medicilor a fost detinut de prezentarea "Apneea în somn şi riscul cardiovascular» susţinută de Dr. Ştefan Dumitrache - Rujinski, care susţine că „Sindromul de apnee în somn de tip obstructiv (SASO) este o patologie cu o prevalenţă în creştere. Obezitatea reprezintă principalul factor de risc în apariţia SASO şi, totodată, principalul element de confuzie în demonstrarea rolului independent al SASO în apariţia complicaţiilor cardiovasculare. ”

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro