Norme Coca 2023 - 2024

Sursa

Două mii de loturi de fructe, legume și cereale din producția autohtonă au fost testate în anul 2015 pentru a afla dacă depășesc limita legală de pesticide. În aproape jumătate dintre fructe, de exemplu, inspectorii din ministerul agriculturii au găsit urme de chimicale. Care este procentul în cazul legumelor și al cerealelor, dar și în ce măsura sunt ele periculoase pentru sănătate, aflăm duminică de la ora 10:30, la emisiunea "Tinerețe fără bătrănețe".

În România, există doar două laboratoare care verifică rezidurile de pesticide din fructe, legume și cereale. În cazul celor autohtone câțiva specialiști analizează între 20 și 40 de probe pe săptămână. Anul trecut, aproape jumătate din fructe au fost depistate cu urme de pesticide, dar în limita admisă.

Aurelia Surdu, şef laborator în cardul Laboratorului Naţional Fitosanitar: „Aceste reziduuri de pesticide apar în urma nerespectării aplicării. Ori că nu respectă doza, ori perioada de pauză, acea perioadă între tratament și recoltare.”

Din rândul produselor autohtone salata, mărarul, strugurii, căpșunele, merele și secara sunt printre produsele cu cele mai mari urme de pesticide. Pentru cele de import nu există o statistică oficială, însă, potrivit unor studii efectuate la nivelul Uniunii Europene, merele, nectarinele și piersicile sunt printre vegetalele cu cele mai multe reziduuri de pesticide. Intervine inevitabil întrebarea: în ce măsura sunt periculoase pentru sănătatea noastră?

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro