Norme Coca 2023 - 2024

Reprezentantii medicilor de familie trag un semnal de alarma catre Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate asupra lipsei de reactie la problemele semnalate pana in prezent. In acelasi timp, medicii de familie ofera o serie de solutii pentru reducerea birocratiei si eficientizarea emiterii retetelor catre pacienti.

La conferinta de presa organizata astazi la sediul Societatii Nationale de Medicina familiei au participat dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF, Dr. Doina Mihaila, presedinte FNPMF, Dr. Sandra Alexiu, vicepresedinte SNMF, Dr. Mirela Profir, vicepresedinte FNPMF, dr. Daciana Toma, secretar SNMF si dr. Marina Parcalabu, trezorier.

Conferinta de presa integrala “Medicii de familie – intre pachetul de baza si realitatile dosarelor cu sina”, realizata de reprezentanti SNMF SI FNPMF

Dr. Rodica Tanasescu – Mi se pare imoral ca medicii sa ajunga sa-si vanda casele

Principala problema semnalata de dr. Rodica Tanasescu a avut in vedere ca si acum se continua imputarile contravalorii retetelor eliberate pacientilor cu pensii pana in 700 de ron.

Alte probleme semnalate anterior si nesolutionate inca sunt alte doua cazuri de imputari: contravaloarea retetelor unor pacienti care figurau ca internati, fara sa aiba medicamentele necesare asigurate de spital, si sumele primite pentru centrele de permanenta.

Nu in ultimul rand, imputarile continua si in cazul retetelor eliberate unor pacienti cu cancer pe baza scrisorilor medicale de la oncologi.

Dr. Doina Mihaila – Tragem un semnal de alarma pentru pacienti care vor avea de suferit din cauza birocratiei

Formalitatile birocratice sunt, in continuare, o parte din problemele stringente ale medicilor de familie. Desi prevederile din contractul-cadru impun ca medicii sa trimita electronic raportarile catre CNAS,  li se impune acestora sa tipariseasca in continuare rapoartele trimise electronic.

Mai mult, medicii de familie din Arad au fost sanctionati pentru ca nu au trimis raportarile tiparite.

Dr. Doina Mihaila, presedinte FNPMF, a atras atentia ca, atata timp cat medicul de familie va trebuie sa trimita rapoartele electronic, pe stick si apoi sa le tipareasca, timpul acordat pacientului si al consultarii in sine este, evident, in defavoarea pacientului.

Semnalul de alarma pe care il trag medicii de familie este ca daca vor trebui sa raporteze in continuare nu doar electronic, ci si prin tiparire, acestia vor da in judecata CNAS.

Dr. Rodica Tanasescu – Nu avem instrumentele necesare aplicarii pachetului de baza

Noile prevederi ale pachetului de baza transfera multe servicii medicale din spital in cabinetul medicului de familie.

In aceste conditii, medicii de familie subliniaza ca pentru multe tipuri de investigatii sunt limitati si ca nu dispun de instrumentele necesare.

Reprezentantii medicilor de familie atrag atentia ca, pana in prezent, nu au fost realizate campanii de promovare a serviciilor de preventie, inclusive vaccinarea, si nici realizarea contractului asigurat-asigurator, pentru clarificarea drepturilor fiecarei parti.

Dr. Sandra Alexiu, vicepresedinte SNMF, a atras atentia ca inca nu exista legislatie pentru implementarea dosarului electronic. Mai mult, nu s-a respectat o logica a implementarii card – dosar-reteta, de vreme ce s-a inceput cu reteta electronica, apoi s-a continuat cu tiparirea cardului si abia la final s-a luat in considerare dosarul electronic.

Dr. Rodica Tanasescu a precizat ca medicii de familie doresc doar un singur soft pe care sa lucreze pentru card, reteta electronica si dosar.

Dr. Rodica Tanasescu – Medicii de familie nu sunt urgentisti

Dr. Rodica Tanasescu a atras atentia ca medicii de familie nu vor lucra in afara programului sub 112, de vreme ce pot aparea cazuri care nu intra in competenta medicului de familie.

Aceste cazuri risca pierderi de vieti in cazul pacientilor dar si acuzatii de malpraxis pentru medicii de familie.

Dr. Doina Mihaila – Cerem sa fim inclusi ca negociatori

O ordonanta facuta peste legea care prevedea ca medicii de familie sa fie parte de negociere cu CNAS alaturi de Colegiul Medicilor, a determinat ca statutul acestora sa se schimbe in consultanti fara o precizare anterioara.

In acest caz, rolul medicilor de familie si al influentei in deciziile care ii impacteaza direct s-a diminuat considerabil.

Medicii de familie cer reteta unica pentru toate categoriile de medicamente

Una dintre solutiile de reducere a birocratizarii pe care o propun medicii de familie este o reteta unica pentru toate categoriile de medicamente.

In acelasi timp, se doreste o reteta fractionala pe orizontala, cu prescriere la doua-trei luni pentru pacientii cronici stabili.

Astfel, pentru reducerea birocratiei se doreste raportare electronica, facturare electronica, posibila deoarece medicii de familie au semnatura electronica extinsa.

Autor: Anamaria Blanaru

Anamaria BlanaruAnamaria Blanaru si-a finalizat studiile doctorale in Germania in domeniul Filologie. A urmat cursuri de comunicare si creative thinking la Praga. A publicat studii in publicatii de specialitate nationale si internationale (Viena). Este specialist in web content, comunicare, corporate training si studii hispanice.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro