Norme Coca 2023 - 2024

În contextul în care România se află pe ultimele locuri în Europa la utilizarea medicamentelor pe bază de morfină în ameliorarea durerilor de cancer, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, aparținătorii bolnavilor de cancer sunt invitați să participe la cursul dedicat lor, organizat de Spitalul-fundație Centrul Medical Anadolu. În cadrul cursului, aparținătorii vor afla ce metode alternative au la dispoziție pentru a-i îngriji pe cei care suferă de această maladie. Ameliorarea durerilor în cazul bolnavilor care suferă de cancer este un aspect important, dar adesea neglijat în sistemul medical.

În România și în estul Europei, nivelul de utilizare a analgezicelor opioide este de circa 2 ori mai mic față de restul continentului. “Nivelul de utilizare al medicamentelor extrase din opiu medicinal (între care si morfina) în Europa de Est, inclusiv în România, este mult mai mic față de țările cu o economie mai dezvoltată de pe același continent. Mai exact, în cifre, folosirea analgezicelor opioide în țările est-europene, inclusiv în România, este de 4,8 mg/ cap de locuitor, în timp ce în restul Europei cifrele ating 11,3 mg/ cap de locuitor. Media globală este de 6,27 mg/ cap de locuitor“, afirmă Prof. Ayşen Yücel, medic specialist în algeziologie (disciplină medicală care se ocupă de studiul durerii și al posibilităților de prevenire și combatere a acesteia) la spitalul-fundație Centrul Medical Anadolu din Istanbul.

Pentru a afla mai multe despre acest subiect, dar si despre alte aspecte legate de îngrijirea pacienților cu cancer, Spitalul Fundație - Centrul Medical Anadolu din Istanbul, în parteneriat cu John Hopkins Medicine din Statele Unite, organizează cursul gratuit pentru aparținătorii bolnavilor de cancer. Specialiștii centrului vor oferi informații despre managementul durerii, nutriție și mișcare în cazul persoanelor care suferă de această maladie. Cursul pentru aparținătorii bolnavilor de cancer va avea loc sâmbătă, 16 aprilie la Hotel Athenee Palace Hilton, începând cu ora 10:00. La eveniment vor fi prezenți Prof. Aysen Yucel - medic specialist în Managementul Durerii, Abdullah Mollamemisoglu - specialist în nutriție și dietă și Omer Cınar - terapeut fizic.

“Metode relativ simple și ieftine pentru combaterea durerilor provocate de cancer sunt disponibile în zilele noastre. Cu toate acestea, un număr destul de mic de pacienți primește tratamentul corespunzător pentru alinarea suferințelor provocate de această maladie”, explică Prof. Aysen Yucel.

“Lipsa medicamentelor necesare, neprescrierea sau subdozarea lor de către profesioniști, lipsa de instruire în rândul medicilor și asistenților, precum și o slabă informare a publicului cu privire la faptul că durerea poate fi ținută sub control sunt doar câteva dintre obstacolele care stau în calea combaterii eficiente a suferințelor bolnavilor de cancer din întreaga lume”, declară Prof. Aysen Yucel, Centrul Medical Anadolu.

Studiile arată că folosirea medicamentului potrivit în doza potrivită la momentul oportun ameliorează durerea în proporție de până la 80%-90%. Morfina face parte din categoria analgezicelor opioide folosite de specialiști în ameliorarea durerilor bolnavilor de cancer. Fiind principalul agent activ din opiu, morfina este un analgezic foarte puternic, a cărui concentrație în extractul de opiu variază între 8 și 14%, cu o medie de 10%. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății date publicității în 2015, în fiecare zi peste 3,5 milioane de oameni din întreaga lume suferă din cauza durerilor provocate de cancer, dar numai o parte dintre ei primesc tratament pentru ameliorarea lor.

 

Sursa

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro