In cadrul Saptamanii Internationale a Vaccinarii care incepe, va fi lansata o aplicatie speciala pentru telefoanele inteligente. dezvoltata sub tutela Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Astazi debuteaza oficial Saptamana Internationala a Vaccinarii, manifestare desfasurata de 11 ani sub egida Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in ultima saptamana a lunii aprilie. Actiunea va fi marcata si in Romania printr-o serie de activitati specifice, organizate de Societatea Natională de Medicina Familiei prin Grupul de excelenta in vaccinologie, care va avea pentru al doilea an consecutiv aceasta misiune. Activitatile vor include o serie de conferinte de presa pe aceasta tematica organizate in cele mai importante centre medicale din tara, o dezbatere publica pe tema vaccinologiei, care va avea loc la Bucuresti, o intalnire a specialistilor din domeniul medical cu ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, intalnire in cadrul careia vor fi discutate cu precadere probleme legate de imunologie. Totodata, aceste actiuni vor fi insotite de o masiva promovare a in mass-media, in mediul on line si in marile complexuri comerciale, prim mesajele transmise urmarindu-se relevarea importantei vaccinarii.
Pentru ca promovarea acestui deziderat se impune pe o perioada mai indelungata, nu doar pe parcursul unei singure saptamani, zilele acestea vor fi lansate si trei platforme de informare, adaptate progreselor tehnologiei informatice si accesibile in mediul on line si chiar pe telefonanele inteligente. Este vorba de lansarea site-ului www.vaccinologie.ro, dedicat exclusiv medicilor specialisti, dar si de o pagina de vaccinologie dedicata publicului larg pe site-ul www.edumedical.ro. Pe langa cele doua platforme on-line, va fi lansata in premiera pentru Romania si o aplicatie ce va putea fi instalata pe smartphone. Aplicatia a fost dezvoltata de Organizatia Mondiala a Sanatatii si va oferi utilizatorilor informatii utile din mai multe domenii ce tin de Sanatate, punandu-se accent in mod deosebit pe importanta vaccinarii si alte informatii legate de acest subiect, in contextul in care tot mai multi romani ignora importanta vaccinarii copiilor si nu tin cont de riscurile pe care acest fapt il presupune.
In Romania se constata in ultima vreme o crestera a gradului de neincredere a populatiei in ceea ce priveste eficienta vaccinurilor, pe acest fond aparand un trend descendent al vaccinurilor de anumite tipuri administrate copiilor. Cu toate acestea, la ora actuala, rata vaccinarii este deocamdata satisfacatoare pentru unele vaccinuri, in conditiile in care, la administrarea unor tipiri de vaccin, numarul celor vaccinati a scazut cu aproape 10 la suta. Medicii spun ca aceasta situatie se datoreaza in mare parte unor zvonuri si unor informatii eronate, uneori tendentioase si rau-voitoare care se raspandesc cu repeziciune in randul populatiei, scazandu-le oamenilor increderea in vaccinuri, desi zvonurile respective nu se bazeaza pe date reale sau pe informatii stiintifice. Specialistii atrag atentia ca nu peste foarte mult timp, aceasta neincredere s-ar putea reflecta negativ in starea de sanatate a populatiei, indeosebi a copiilor, care vor putea contracta cu usurinta anumite boli fata de care ar fi fost imuni daca parintii s-ar fi prezentat cu ei la vaccin.