Norme Coca 2023 - 2024

CNAS nu are capacitatea sa opreasca deturnarile de fonduri, iar asa-zisa solutie aplicata pana acum de decidentii din sanatate este mentinerea rambursarii serviciilor din ambulator sub nivelul real al costurilor, cu scopul de a compensa, astfel, furtul din sumele decontate, a declarat senatorul Valeriu Todirascu.

Potrivit lui, subfinantarea medicinii primare si de ambulator este agravata de decontarea de catre CNAS a unor servicii ambulatorii raportate fictiv, servicii de care pacientii nu au beneficiat in realitate, dar care sporesc numarul pacientilor ce se adreseaza spitalelor, marind astfel costurile rezultate din spitalizari care ar fi putut fi evitate.

“In anul 2012, din sumele colectate la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) pentru serviciile medicale in ambulator, mult mai numeroase, s-au cheltuit numai 450 milioane lei (2,035 miliarde lei). Valoarea totala a fondurilor deturnate prin decontarile false de la CNAS, dupa evaluarile celor din sistem, este de aproximativ 20% din sumele totale decontate, deci ajunge la imensa suma de 100 milioane euro anual (400 milioane lei)”, spune senatorul.

Todirascu afirma cele mai multe raportari false se intalnesc in cabinetele medicilor de specialitate din policlinicile publice sau private, unde medicii specialisti, cu ajutorul medicilor de familie care furnizeaza trimiterile, inregistreaza servicii fictive (consultatii si explorari neefectuate) alaturi de cele corect inregistrate.

Astfel, furnizorii de servicii din ambulatoriu, constransi de veniturile insuficiente, au „invatat” cum sa-si „rotunjeasca” veniturile prin raportari false.

“CNAS a demonstrat ca nu are capacitatea sa opreasca aceste deturnari de fonduri, iar asa-zisa solutie aplicata pana acum de decidentii din sanatate este mentinerea rambursarii serviciilor din ambulator sub nivelul real al costurilor, cu scopul de a compensa, astfel, furtul din sumele decontate. Nu exista un control corespunzator, nu exista sanctiuni pentru cei depistati cu astfel de inregistrari fictive si nu exista sanctiuni pentru controlorii de le CNAS care inchid ochii la acest furt”, a afirmat politicianul.

Se asteapta ca rezolvarea problemei sa vina de la sine prin utilizarea cardurilor de sanatate, dar tiparirea si distribuirea lor a intarziat cel putin un an si nimeni nu este sanctionat pentru aceasta intarziere.

"Coplata, care ar fi reprezentat si ea o modalitate de stopare a fraudelor de acest fel, nu a fost aplicata, asa cum ar fi fost rational, si in ambulator. Si aceasta s-a intamplat tot in timpul guvernarii Ponta. Suplimentar, nu toti medicii sunt dispusi sa raporteze fals si, de aceea, medicii cinstiti sunt defavorizati fata de cei necinstiti care castiga de 2-3 ori mai mult decat ar fi indreptatiti. Decontarea serviciilor sub costul real stimuleaza, astfel, necinstea si incompetenta si creeaza un cerc vicios din care sufera pacientul platitor de asigurari de sanatate”, a conchis senatorul.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro