Norme Coca 2023 - 2024

Autor Claudia Spridon

Sistemul de sănătate stă pe un butoi cu pulbere, gata să explodeze în orice moment. Este părerea pacienţilor şi vine ca urmarea acuzaţiilor de corupţie aduse mai multor zeci de medici în ultima perioadă.   

De departe, cea mai gravă situaţie este în oncologie, domeniu cu prea puţini specialişti. Deşi România numără 800.000 de bolnavi care au diverse forme de cancer, are doar 374 de medici în acest domeniu, iar dintre aceştia 77 au fost puşi sub învinuire de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru luare de mită. Vestea a venit ca un trăznet pentru reprezentanţii bolnavilor.  

„Se simte o tensiune majoră în rândul medicilor, cu repercusiuni asupra pacienţilor. Aceştia simt că doctorii sunt îngrijoraţi mai ales că acuzaţiile aduse de procurori sunt praf în ochii cetăţeanului. În sănătate se fură milioane, iar autorităţile dau în medicii care au decis să rămână în România. Situaţia va fi critică atunci când aceşti oameni vor intra în grevă sau vor dori să plece în străinătate”, susţine Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Pacienţilor cu Cancer (FABC). ( foto)

Cezar Irimia

 

  Potrivit acestuia, un medic din Giurgiu, de exemplu, reuşeşte să stea de vorbă cu un pacient bolnav de cancer sub două minute în timpul unei consultaţii. 

  „Avem deja un deficit de 42.000 de cadre medicale, asistenţi şi medici. Dacă mai pleacă şi oncologii, noi ca pacienţi cu cancer suntem condamnaţi la moarte. Nu iau apărarea nimănui, dacă a greşit cineva să plătească, dar important e să nu-i băgăm în aceeaşi oală pe toţi. Ajungi să îi spui doar bună ziua şi la revedere. E aberant ce se întâmplă. Suntem 800.000 de pacienţi cu cancer în România, iar Guvernul joacă la loterie cu noi”, completează reprezentantul pacienţilor.  

Cum sunt împărţiţi medicii oncologi   Concret, cele mai recente statistici arată că în România există 374 de medici oncologi şi 101 specializaţi pe radioterapie. În privinţa oncologilor, 120 dintre aceştia sunt concentraţi în Bucureşti, 47 în Cluj, 17 în Dolj, alţi 16 în Timiş, 12 sunt în Bihor, iar 11 sunt în Braşov. În judeţe precum Prahova, Sibiu, Mureş, Hunedoara, Maramureş, Constanţa sau Galaţi, numărul lor nu ajunge la 10. 

  „Constatăm că 80% din medici sunt concentraţi în 12-15 judeţe, restul fiind împărţiţi în restul judeţelor. Deci, dacă din totalul oncologilor, şi aşa puţini, îi scădem pe cei 77, înseamnă că pacienţii vor fi văzuţi de un număr şi mai mic de specialişti. Asta presupune o încărcare a celor care au rămas în activitate”, a explicat doctorul Florin Buicu, şeful Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor. ( foto mai jos )

buicu_florin

 

  Legislaţia trebuie modificată 

  Potrivit acestuia, o variantă prin care să nu se mai ajungă în situaţia în care medicii care beneficiază de sponsorizări pentru participarea la congrese medicale să fie luaţi în vizor de DNA ar fi modificarea legii. „Fie modificăm complet filosofia de plată a medicilor şi asigurăm în salariile lor banii necesari pentru educaţia medicală continuă, ori mergem în continuare tot aşa. Problema este că personalul medical este supus în această perioadă unor presiuni imense, iar presiunea vine din încărcarea cu pacienţi a medicilor care sunt în activitate”, a explicat parlamentarul.   

Şi preşedintele Colegiului Medicilor din România, doctorul Gheorghe Borcean, e de părere că legea trebuie modificată. Acesta însă a subliniat că astfel de scandaluri au fost şi în ţări precum Franţa şi Germania, state care ulterior şi-au revizuit legislaţia. 

  „Ar trebui ca medicul care participă la asemenea evenimente să declare acest posibil conflict de interese şi înainte de a merge şi după ce a fost acolo pentru ca lucrurile să fie ştiute. Totul porneşte de la faptul că medicii sunt obligaţi să raporteze aceste beneficii pe care le-ar putea primi din partea unora sau altora. Pe de altă parte şi firmele care oferă astfel de beneficii sunt obligate să facă declaraţii. În cazul de faţă, a declarat că i-a dus pe cei 70 de oameni în India, dar în declaraţia medicului nu se găseşte”, a susţinut medicul, adăugând că o eventuală sancţionare penală a celor 77 de medici ar reprezenta o „catastrofă” pentru sistemul de sănătate românesc.   

  Ăăă, 2.5...da, 500 de ron la trei...pot să facem trei regiuni cu 500 de ron….Păi tu spune-i 6 să ai şi tu de acolo şi gata! Şi că cel la care îi va face RMN  trebuie să vină doar cu cartea de identitate, dacă nu are şi bilet de trimitere, ar fi spus medicul primar radiolog Eduard Moldovanu  

Pe de altă parte, doctorul admite că cei vinovaţi trebuie pedepsiţi. „Pe noi ne-a şocat ce s-a întâmplat, ar fi pericolul ca medicii să fie suspendaţi din activitate. Deja se resimte stresul, se instalează o lehamite, o dezamăgire, un stres. Relaţia cu pacientul începe să fie una mai proastă. Soluţia pentru pacient este ca Parchetul să cerceteze, instanţa să afle ce s-a întâmplat, dar medicii să rămână în libertate şi să nu-şi piardă dreptul de a profesa. Noi speram ca justiţia să constate că nu a fost o faptă cu intenţia de a frauda.

vasile_barbu_70283700

 

În situaţia în care medicii au prescris abuziv şi asta se poate constata prin expertize medicale”, a conchis Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.( foto sus )...citeste mai departe.

Sursa

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro