Norme Coca 2023 - 2024

APAH-RO

 

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) atrage atenţia asupra modului defectuos  în care se derulează procesul de intrare în noua terapie cu „interferon free” a pacienţilor cu hepatită cronică virală de tip C, aflaţi în stadiu de boală avansată.

Niciun dosar aprobat
„În ciuda declaraţiilor reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii şi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, realitatea este că, până la acest moment, nu există nici măcar un pacient care să fi primit această nouă terapie. Mai mult, lipsa procedurilor clare şi comunicarea deficitară fac ca oamenii să fie plimbaţi pe drumuri de la o locaţie la alta, descoperind de la o zi la alta că există noi formulare cu modificări făcute peste noapte”, arată Marinela Debu (foto), preşedinte APAH-RO, într-un comunicat de presă.
În plus, pacienţii au semnalat mai multe situaţii în care s-au simţit umiliţi.
Printre acestea se numără faptul că voucherele distribuite prin intermediul CNAS către medicii curanţi sunt insuficiente, iar pacienţii sunt programaţi şi reprogramaţi în unele situaţii chiar şi peste săptămâni. De asemenea, oamenii bolnavi, unii veniţi de la sute de kilometri pentru a ajunge în cel mai apropiat centru universitar, sunt plimbaţi de nenumărate ori, fără vina lor sau a medicilor, pentru analize sau pentru o simplă hârtie care mai trebuie depusă la dosar şi despre care nu se ştia. Asociaţia APH-RO atrage atenţia că sunt pacienţi care nu vor putea avea acces la tratament pentru că nu au bani să-şi plătească drumurile până la cel mai apropiat centru universitar.

„Însănătoşiţi” din analize
Pacienţii şi medicii deopotrivă au atras atenţia că scoaterea din protocolul terapeutic a posibilităţii de măsurare a gradului de fibroză şi prin fibroscan, nu doar fibromax şi puncţia biopsiei hepatice, a luat şansa unor oameni de a se trata la timp. „De asemenea, s-au descoperit cazuri în care pacienţii care ştiau că au ciroză, fibroză în stadiul 4, şi pe care şi medicii curanţi îi aveau în evidenţă ca fiind în această situaţie sunt depistaţi brusc în stadiul de fibroză 3 sau fibroză 2 (stadiu care îi exclude din protocolul de terapie – n.red.). Mai mult, există cazuri cu semne evidente de boală avansată care însă nu se mai confirmă”, mai precizează Marinela Debu.
APAH-RO somează reprezentanţii CNAS şi ai Ministerului Sănătăţii să clarifice procedurile şi să le alinieze realităţii societăţii româneşti pentru a evita umilirea pacienţilor şi a le asigura accesul la tratament.

Doar 9 centre în toata ţara
Potrivit CNAS, din 26 octombrie s-a început distribuirea voucherelor pentru tratamentul fără interferon, prin medicii de specialitate care vor realiza prescrierea tratamentului şi monitorizarea pacientului în centrele din: Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Sibiu, Târgu Mureş, Timişoara şi Oradea. Tratamentul „interferon free” este unul de ultimă generaţie, singurul care ar conduce la vindecarea completă a pacienţilor cu Hepatatita C. De altfel, CNAS va plăti producătorului doar costul medicaţiei pentru bolnavii consideraţi vindecaţi.
Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro