Norme Coca 2023 - 2024

9 milioane lei prejudiciu, sute de reţete fictive în numele unor bolnavi închipuiţi de cancer, decontări frauduloase, cadouri consistente pentru medici, 13 persoane reţinute • nume sonore au fost înghiţie de caracatiţa "Ahmeya", printre cele mai importante, dr. Cosmin Boldeanu, şeful Secţiei Oncologie din Judeţean, dr. Paul Creţu, consilier PNL • şi numele fostei directoare de la CJAS Brăila, Luciana Boboc, apare în documentele procurorilor • la sfârşitul lunii iulie, "Ahmeya" s-a divizat ca societate comercială, în sistem piramidal, cel mai probabil pentru a i se pierde urma

 

Membrii familiilor inculpaţilor din dosarul "Ahmeya", grav "bolnavi". Medicamentul "VFend", prescris pentru mai multe luni, cu doar câteva zile înainte ca pacienţii să moară. Bolnavi "îndrumaţi" de medicii de familie să-şi cumpere medicamentele doar de la Farmacia "Ahmeya". Oameni vindecaţi ca prin miracol în timpul controlului Curţii de Conturi din perioada 2012 - 2013. Cadouri în bani pentru doctorii care-şi puneau parafa pe reţetele fictive. Cam aşa funcţiona, de fapt, mega-afacerea soţilor Liliana şi Titi Sgîrcitu, SC Ahmeya Pharm SRL.

Rudele, grav "bolnave"

Procurorii DIICOT au scos la iveală întregul mecanism prin care Liliana Sgîrcitu a reuşit să fraudeze bugetul statului cu 9 milioane de lei, bineînţeles, ajutată de prieteni şi "colaboratori" foarte bine plătiţi. Practic, afacerea "Ahmeya" a fost gândită încă de la început de interlopul Sgîrcitu ca o "suveică", prin care să "sugă" bani frumoşi din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. A numit-o pe soţia sa, Liliana, administrator, astfel că, după arestarea lui din 2012, femeia a preluat frâiele afacerii. Ba chiar a dezvoltat un grup infracţional, format din medici specialişti, medici de familie, funcţionari din cadrul CAS Brăila, dar şi angajaţi ai farmaciilor "Ahmeya". Cu un spirit antreprenorial bine dezvoltat, Liliana a creat o "caracatiţă", cu tentacule până în judeţul Constanţa. Astfel, doctorii oncologi eliberau scrisori medicale cu care pacientul mergea la medicul de familie, iar cel din urmă îi prescria medicamentul "voriconazolum", denumirea comună internaţională pentru "VFend", care trebuia neapărat achiziţionat doar din farmaciile "Ahmeya". Apoi, reţetele erau decontate cu lejeritate la CJAS Brăila. Până la un punct, ar fi fost în regulă, doar că multe dintre prescripţii erau fictive.

Procurorii DIICOT au arătat cum reţetele false erau ridicate de la medicii de familie Paul Creţu şi Sorica Vasile, de alte persoane şi nu de pacienţii pe numele cărora figurau documentele respective, persoane care erau ori angajaţi ai "Ahmeya", ori apropiaţi ai Lilianei Sgîrcitu.

Cine erau "pacienţii"? Simplu. În urmă cu câţiva ani, mai multe rude ale inculpaţilor s-au "îmbolnăvit" brusc şi aveau nevoie urgentă de "VFend". De ce "VFend"? Pentru că e un tratament care costă 3.800 de lei.

Spre exemplu, Liliana a mers la medicul de familie Sorica Vasile, pentru a ridica o reţetă pe numele mamei sale, Viorica Ş. Ba chiar şi socrul soţiei de interlop a avut nevoie la un moment dat de "VFend". Cu aceeaşi problemă de "familie" s-au confruntat şi contabila farmaciei, Iolanda Ionica Serghiev, care a ridicat de la acelaşi medic de familie o reţetă pe numele mamei sale. Medicamentul prescris? "VFend". Vărul primar al Lilianei şi, în acelaşi timp, angajat al societăţii Ahmeya, a făcut acelaşi lucru pentru "însănătoşirea" părinţilor săi.

Şi în "viziunea" medicului de familie Paul Creţu, membrii familiilor inculpaţilor sufereau simultan de afecţiuni necontagioase şi incurabile, necesitând acelaşi tratament cu "voriconazolum" şi alte medicamente costisitoare, decontate în cadrul Programelor Naţionale de Sănătate. Creţu a eliberat pentru socrul Lilianei trei prescripţii medicale în valoare totală de 55.651 lei, iar vărul primar al femeii a luat pentru tatăl său opt prescripţii în valoare de 131.329 lei. Şi lista continuă.

Controlul Curţii de Conturi, "tratament" miraculos pentru familie

În timpul şi ulterior controlului al Curţii de Conturi prin CAS Brăila, în perioada 1.01.2011 - 30.06.2012, cei mai mulţi pacienţi care aveau nevoie periodic de "VFend" s-au vindecat în mod miraculos. Din luna iunie 2012, rudele inculpaţilor nu au mai necesitat tratament specific afecţiunilor oncologice, pe numele lor nemaifiind emise prescripţii pentru medicamente decontate.

Potrivit anchetatorilor, medicii de familie Paul Creţu şi Sorica Vasile din reţeaua Sgîrcitu s-au "potolit", pentru că după finalizarea controlului, aceştia nu au mai prescris "VFend" pentru nicio persoană. Asta pentru că nici şeful secţiei Oncologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, Cosmin Boldeanu, nu a mai eliberat scrisori medicale fictive.

Cert este că în perioada controlului, SC Ahmeya Pharm SRL a înregistrat "operaţiuni fictive de achiziţie a medicamentului «voriconazolum», după care a decontat la CAS Brăila un număr de 415 reteţe medicale fictive pentru acest medicament, prescrise de medicii de familie Paul Creţu şi Sorica Vasile, în baza unor scrisori medicale emise de asemenea fictiv de medicii specialişti oncologi Cosmin Boldeanu şi Daniela Vasile. Pentru acea perioadă, prejudiciul cauzat este estimat la suma de 5.318.886 lei", spun organele de anchetă. De precizat că doctoriţa Vasile a plecat de la "Judeţean", în urmă cu 2 ani.

Dar, în anul 2014, un alt medic oncolog a fost atras în reţeaua Sgîrcitu. Este vorba de dr. Claudia Pleşea, care elibera reţete decontate prin intermediul "Ahmeya", desigur. "Veridicarea efectuată asupra acestor prescripţii a evidenţiat un număr de 43 de reţete cu valoare mai mare de 1.000 de lei, emise pe numele a opt pacienţi pentru medicamente decontate în cadrul Programelor Naţionale de Sănătate", potrivit procurorilor. Însă, din cei opt oameni, doar doi erau într-adevăr bolnavi cu adevărat. Pentru ceilalţi şase pacienţi, doctoriţa Pleşea a eliberat un număr de 37 de prescripţii medicale, totalizând suma de 30.500 de lei. Dovadă că aceasta acţiona sub îndrumarea Lilianei Sgîrcitu stă chiar o convorbire telefonică în care medicul îi mulţumeşte "pentru suma de bani primită drept cadou şi îi comunica faptul că de abia s-a obişnuit cu emiterea prescripţiilor medicale şi va fi din ce în ce mai bine", mai spun anchetatorii. Conversaţia ar fi fost purtată în data de 22 decembrie 2014.

Un mare semn de întrebare apare şi în cazul unor pacienţi pe numele cărora a fost prescris tratamentul cu "VFend", apoi au decedat la diferenţă de câteva zile ori luni. Procurorii au identificat 26 astfel de cazuri. Rămâne să stabilească unde a apărut "eroarea".

Numele fostei directoare CAS Brăila, în dosar!

Potrivit declaraţiei uneia dintre apropiatele Lilianei Sgîrcitu, în cercul infractorilor s-ar afla şi fosta directoare a CAS Brăila, Luciana Boboc. "Din declaraţia inculpatei (...), care explicitează mecanismul infracţional creat de Liliana Sgîrcitu, evidenţiind, ca element de noutate, contribuţia decisivă a suspectei Luciana Boboc - preşedinte al Casei de Asigurări de Sănătate Brăila la momentul comiterii faptelor - în iniţierea şi perfecţionarea modului de fraudare a bugetului de stat", au precizat surse din cadrul anchetei.

Pe lângă faptul că fosta directoare CAS Brăila i-ar fi dat "lecţii" de fraudare Lilianei, cea care a făcut declaraţia-bombă a mărturisit în faţa procurorilor că angajatele farmaciei semnau rubricile reţetelor false.

"Ahmeya" s-a divizat!

O altă informaţie preţioasă a fost oferită de aceeaşi sursă menţionată mai sus. Începând cu luna iulie, SC Ahmeya Pharm SRL mai există doar ca siglă şi ca nume. În acte, societatea s-a divizat în SC "Valentina Pharm", ce funcţionează în Brăila având ca administrator pe Carmen Drăghia - prietenă cu Liliana - şi SC "Zahera", care funcţionează în Constanţa şi are administrator pe nimeni alta decât Mirela Boboc - "şefa" grupării infracţionale de la malul mării". Ambele societăţi ar avea-o ca împuternicită pe Liliana Sgîrcitu, lucru confirmat şi de alte persoane audiate în dosarul "Ahmeya". Practic, "Ahmeya" s-a divizat ca societate comercială, în sistem piramidal, cel mai probabil pentru a i se pierde urma.

Aşa s-ar explica şi de ce Farmacia "Ahmeya" nu a mai raportat prescripţii din luna august la CAS Brăila, motiv pentru care contractul a fost desfăcut, potrivit actualei directoare a CJAS, dr. Camelia Nedelcu.

Totul a pornit, practic, de la un raport al Curţii de Conturi şi de la un control al CJAS. Potrivit Cameliei Nedelcu, "în urma unui audit financiar efectuat de Curtea de Conturi din ianuarie 2013 s-a constatat că au fost eliberate medicamente oncologice, pentru Hepatita C, psihiatrice şi pentru epilepsie contrar legii". Medicamentele respective au fost prescrise de medicii de familie Sorica Vasile şi Paul Creţu, fără respectarea contractului de furnizare, fapt ce a condus, din partea CJAS, la angajarea de cheltuieli nelegale în valoare de 5.713.604 lei.

"Din această sumă au fost efectuate plăţi de 4.238.667 lei. CAS a dispus un control la cabinetele celor doi medici de familie şi a verificat perioada de la 1 ianuarie 2011- 30 iunie 2012, iar la data de 26 mai 2014 a emis un raport de control către Direcţia Generală Anticorupţie a Casei Naţionale de Asigurări şi a făcut sesizare la Parchet", ne-a declarat Camelia Nedelcu.

Ulterior, CAS a deschis dosare penale pe numele medicilor pentru recuperarea prejudiciului. În urma controlului, s-a constatat că medicii obişnuiau să dea bolnavilor din aceeaşi familie sau dintr-un grup acelaşi medicament pentru câte trei luni, în contextul în care vorbim despre un medicament care nu se administrează decât în cure de câte o săptămână.

13 reţinuţi în dosarul "Ahmeya"

În urma descinderilor de la Brăila, Bucureşti, Constanţa şi Vrancea, în dosarul "Ahmeya", au fost reţinute pentru 24 de ore 13 persoane de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Acestea sunt: Liliana Sgîrcitu, liderul grupării infracţionale, dr. Cosmin Boldeanu, şeful secţiei Oncologie, medicul de familie şi consilierul local municipal din partea PNL Paul Creţu, medicul de familie brăilean Sorica Vasile, Iolanda Ionica Serghiev - contabila "Ahmeya", Mirela Boboc - "şefa" grupării de la Constanţa, Gela Gavrilă - administrator al unei farmacii, medicul psihiatru constănţean Mihaela Irina Mătărîngă, farmacistele Alina Gabriela Dragu şi Andreea Baciu, medicii Eugenia Muja şi Elena Dumea - ambele din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi inspectorul la Corpul de Control al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Constanţa, Coseti Niculescu. Se pare că directorul Penitenciarului Focşani, suspectat că l-ar fi favorizat pe interlopul brăilean Titi Sgîrcitu, a scăpat doar cu control judiciar, la fel ca şi celelalte persoane cărora le apar numele în actele anchetatorilor.

Toate persoanele reţinute pentru 24 de ore au fost prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Până la ora închiderii ediţiei, judecătorii nu se pronunţaseră încă. Vom reveni.

Spitalul Judeţean, în doar doi specialişti în Oncologie. Dr. Iugulescu, în concediu

Cei 5.000 de brăileni care suferă de cancer în diverse stadii sunt acum în situaţia de a apela la doar doi medici specialişti, după reţinerea dr. Cosmin Boldeanu şi punerea sub control judiciar a doctoriţei Claudia Pleşea.

"Noi urmărim binele bolnavilor, secţia Oncologie funcţionează normal, cu doi medici specialişti şi un internist, care a fost detaşat aici", a declarat dr. Dragoş Voicu, locţiitor manager, pentru că dr. Mihail Iugulescu a intrat de ieri în concediu.

Ieri, în urma întrunirii Comitetului Director al SJU, doctoriţa Irina Manolescu a fost numită şef de secţie la Oncologie, avându-l în subordine pe doctorul Iulian Turtoi, proaspăt ieşit din rezidenţiat. Chiar dacă dr. Voicu era optimist în privinţa modului în care va fi gestionată Oncologia, este greu de crezut că de la cinci medici oncologi la doi medici nu se va simţi deficitul de personal.

De menţionat că luni s-au făcut percheziţii şi acasă la dr. Manolescu, dar aici nu s-a găsit nimic, motiv pentru aceasta s-a întors la serviciu.

 

Dr. Boldeanu: Venituri de peste 300.000 lei într-un an

Doctorul Cosmin Boldeanu şi-a completat declaraţia de avere în mai a.c. şi, potrivit acesteia, deţine două terenuri, din 2008 şi 2009, două imobile, un apartament şi o casă, ambele dobândite în 2008 şi 2009, un Mercedes, cumpărat tot în 2009, cinci depozite bancare, unul de 3.000 de euro şi alte patru de peste 15.000 de lei, care datează din 2006, 2008 şi 2010. De asemenea, potrivit declaraţiei de avere, Cosmin Boldeanu are două credite bancare din 2009, unul de 84.275 euro, altul de 17.000 euro. Din salarii, în anul precedent, doctorul Boldeanu a obţinut 32.254 lei, ca şef Secţie Oncologie, iar soţia sa, judecător la Tribunalul Brăila, a avut un salariu de 116.671 lei. Tot anul trecut, doctorul Boldeanu a participat şi condus 20 de cercetări medicale ştiinţifice în domeniul oncologic şi a câştigat astfel 62.584 lei şi 41.925 euro.

"Semnalul a fost tras de mult timp! De ce abia acum s-a deschis acest dosar?"

Faptul că Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila a fost atins de "periajul" DIICOT în extirparea "caracatiţei medicamentelor" nu dă deloc bine la nivel central, în contextul în care Judeţeanul e măcinat de lupte intestine şi scandaluri pe teme tot mai diverse, de la debarcarea lui Gheorghe Bunea Stancu încoace. În consecinţă, oficialii de sorginte brăileană din Ministerul Sănătăţii sunt de părere "această caracatiţă trebuia extirpată de multă vreme", spune Francisk Iulian Chiriac, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Opinia acestuia este că: "În contextul în care ancheta e în curs, e bine să stăm departe şi să aşteptăm ca investigatorii să îşi facă treaba. (...) Ceea ce îmi ridică mie, însă, nişte semne de întrebare este faptul că deşi semnalul a fost tras de mult timp, abia acum s-a trecut la destructurarea acestei reţele. De ce abia acum s-a deschis acest dosar? Din punctul meu de vedere, că este o reţetă falsă, că sunt o sută, tot infracţiune se cheamă

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro