Societatea Națională de Medicina Familiei și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familietrec în revistă problemele cu care se confruntă personalul medical și pacienții: am înregistrat propuneri însoțite de soluții, observații pentru proiectele de lege, însă ”cele semnalate de noi nu și-au găsit răspunsurile”. Topul problemelor cu care se confruntă medicii de familie este structurat, într-un document emis de reprezentanțiimedicilor de familie, pe trei capitole.
1. Continuă imputările de bani, deși greșelile nu ne aparțin, susțin reprezentanții medicilor de familie. Este vorba despre:
- imputarea contravalorii rețetelor eliberate pensionarilor cu pensii până la 700 de lei: ”Medicul de familie nu trebuie să verifice situația financiară a pacienților săi, ci să-i trateze”;
- imputarea contravalorii rețetelor unor pacienți care figurau internați, deși spitalele nu le asigură medicamentele necesare, mai ales pe cele pentru o patologie diferită de specificul secției respective: ”Deși nu poate fi probat un prejudiciu în aceste cazuri, doar medicii de familie sunt vinovați că au respectat dreptul pacienților la tratament”;
- imputarea unor sume de bani medicilor de familie care au lucrat în Centrele de Permanență în perioada 2008-2011, în baza unor contracte civile de prestări servicii medicale, pe tarife stabilite de CJAS: ”Medicii și-au respectat întocmai contractele și au asigurat continuitatea actului medical atât de dorită de decidenți, (acum – n.r.) medicilor li se iau banii inapoi pentru nopțile petrecute în gărzi, prin titluri executorii”;
- imputarea unor sume de bani pentru rețete eliberate unor pacienți cu cancer, în baza scrisorilor medicale de la oncologi, în zonele unde aceștia sunt insuficienți ca număr: ”Nici aici nu poate fi probat un prejudiciu la felul cum au fost cheltuiti banii, cu toate acestea, medicul de familie este pus la plată!”
2. Noul pachet de servicii medicale de bază omite condiții de bază. Medicii de familie: ”Noi le-am semnalat și fără de care nu poate fi pus în practică”:
- deși este folosită semnătura electronică extinsă pentru raportări la CNAS, se lucrează online cu Sistem Informatic Unic Integrat și sunt emise rețete electronice, medicilor de familie li se cere în continuare să tipărească rapoartele trimise electronic securizat (minimum 30 pagini) și rețetele în condițiile în care contractul-cadru prevede expres exclusivitatea raportării electronice!
- Registrul Electronic de Vaccinare funcționează în continuare deficitar, deși au fost oferite soluții de optimizare.
- modificarea imediată a protocoalelor terapeutice și a listelor de investigații medicale ce pot fi recomandate demedicul de familie.
- campanii de promovare a serviciilor de prevenție, inclusiv vaccinarea, măsuri de informare și de responsabilizare a pacienților.
- realizarea de urgență a Contractului asigurat-asigurator definit legal, care să clarifice drepturile, dar și obligațiile fiecărei părți.
Medicii de familie susțin că au oferit soluții realizabile, între care:
- rețeta unică pentru toate categoriile de medicamente.
- rețeta fracționabilă pe orizontală, cu prescriere la două-trei luni pentru pacienții cronici stabili și eliberarea ei lunară la farmacie.
- raportare electronică, facturare electronică, ”lucru posibil pentru ca posedăm cu totii semnătură electronică extinsă”.
3. Medicii de familie acuză ”ambiguități și cârpeli legislative”.
Legea 95/2006 care reglementează întreaga sănătate din Romania a fost modificată de zeci de ori, ultima modificare poartă data de 29 ianuarie și este în procedură de transparență decizională o nouă propunere de modificare: ”Am sesizat de fiecare dată cu ochiul practicianului o serie de amendamente practice. Ne-am luptat șapte ani să impunem termenul de negociere. Parlamentul României a înțeles în vara anului trecut această necesitate și a acceptat modificarea, care avea în fundamentare exact argumentele noastre. Ne confruntăm acum cu o modificare neașteptată și neexplicată a legii privind dreptul la negociere a contractului cadru și a normelor de către asociațiile patronale, profesionale și de către Colegiul Medicilor din România, pe de o parte, și a CNAS si Ministerului Sănătății, pe de altă parte, în ciuda prevederilor noului Cod Civil. A reapărut fraudulos termenul „consultare”, fără o notă de fundamentare obligatorie, care să argumenteze modificarea, ceea ce ne-a întors în urmă cu opt ani”.
Reprezentanții medicilor de familie reclamă că ”în anul 2014 avem un Sistem Informatic Unic Integrat ce funcționează defectuos de atâția ani, se preconizează să apară dosarul electronic de sănătate și cardul de asigurat. Speram că acest fapt să aducă un plus profesiei și pacienților și nicidecum o alta sarcină birocratică pe care nu o vom accepta”.
În loc să fie interconectate bazele de date ale CNAS, Ministerului Muncii, Ministerului de Finanțe, Ministerului Educației, Evidența Populației, spun reprezentanții medicilor de familie, se cer declarații pe proprie răspundere de la pacienți, pentru corectitudinea cărora răspunde doctorul: ”Ce urmează? Dosarul Electronic cu șină și tablă de șah?!”