Proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii a fost lansat recent în dezbatere publică de către MS. Documentul prevede, printre altele, că valabilitatea cardului european de asigurări sociale de sănătate va fi mărită la un an.

Dispoziţiile legale în vigoare stabilesc că valabilitatea cardului trebuie să acopere perioada în care cetăţenii călătoresc temporar într-un stat membru al Uniunii Europene, însă aceasta poate fi de maximum şase luni.

Iniţiatorii actului afirmă că majorarea valabilităţii cardului este necesară pentru a nu limita dreptul asiguraţilor la libera circulaţie în spaţiul european. "Având în vedere că în celelalte state membre ale Uniunii Europene, al unui stat aparţinând Spațiului Economic European sau Confederaţiei Elveţiene durata de valabilitate a cardului european este mult mai mare şi pentru a nu limita dreptul asiguraţilor la libera circulaţie, este necesară mărirea perioadei de valabilitate a cardului european", scrie în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă.

Practic, pentru a se aplica, propunerea de act normativ are nevoie doar de aprobarea Executivului şi de publicarea în Monitorul Oficial.

Cardul european poate fi folosit numai în UE

Persoanele asigurate în sistemul public de sănătate autohton pot să utilizeze cardul european de sănătate numai pe teritoriul statelor membre UE, nu şi în România.

"Cardul european poate fi utilizat de către asiguraţii din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România numai pe teritoriul statelor membre ale UE. (...) [C]ardul european nu produce efecte pe teritoriul României şi nu creează nicio obligaţie pentru furnizorii de servicii medicale din România", se arată în prezent în Legea sănătăţii.

În baza cardului european, asiguraţii pot să beneficieze de asistenţă medicală în timpul unei şederi temporare într-un stat membru UE, documentul fiind eliberat la cerere de cătrecasele teritoriale de sănătate. "Cardul european se eliberează asiguratului de către casa de asigurări de sănătate la care acesta este asigurat. (...) Emiterea cardului european nu poate fi refuzată de casa de asigurări de sănătate decât în situaţia în care asiguratul nu face dovada plăţii la zi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate", mai prevede legea.

Atenţie! Cardul european de sănătate nu poate fi folosit de asiguraţi atunci când aceştia se deplasează într-un stat membru UE pentru a beneficia de tratament medical.

Notă: Cardul naţional de sănătate, care poate fi folosit doar în limitele teritoriale ale ţării noastre, a devenit anul trecut principalul instrument cu care se dovedeşte calitatea de asigurat în sistemul public. Informaţii pe larg despre acesta găsiţi aici.