Norme Coca 2023 - 2024

O asistenta medicala din Romania, angajata in Marea Britanie dupa un interviu prin Skype, a fost acuzata ca a pus in pericol sanatatea pacientilor pentru ca nu cunostea deloc limba engleza.

Sursa stirileprotv.ro

Ruxanda Jean nu facea diferenta intre pansamentele diverse utilizate in spital, dozele de medicamente si nu intelegea absolut nimic din ce-i spuneau colegii in sala de operatii, relateaza The Telegraph.

Medicii si aiastentii medicali de la Spitalul Districtual din Yeovil, Somerset, au descoperit abia dupa angajare ca Ruxanda nu intelegea niciun cuvant in limba engleza. O alta asistenta medicala a spus in fata unei comisii de ancheta ca a intalnit-o pe Ruxanda in decembrie 2015 si i-a sugerat sa urmareasca emisiuni de televiziune si sa asculte radioul pentru a-si imbunatati limba engleza. A mai spus ca stia ca aceasta lua lectii de limba engleza.

Consiliul Moaselor și Asistentelor Medicale (NMC) i-a trimis mai multe scrisori in care i-a cerut sa completeze o evaluare pentru limba engleza, insa romanca nu a raspuns. De asemenea, femeia nu a putut fi contactata nici telefonic.

Comisia NMC a concluzionat ca Ruxanda Jean a pus pacientii in potential risc si a suspendat-o pentru un an. Se crede ca femeia s-a intors in Romania, iar daca va dori sa mai lucreze in Regatul Unit, atunci va trebui sa completeze un test de limba engleza si sa dea o evaluare la NMC.

Testele lingvistice pentru asistentele medicale din strainatate au fost introduse in 2007, dar, pana anul trecut, asistentele din UE erau scutite. Noile reguli introduse in 2016 cer asistentelor si moaselor din Europa sa demonstreze ca pot vorbi engleza suficient de bine pentru a putea practica meseria in conditii de siguranta.

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro