Norme Coca 2023 - 2024

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va implementa în 2015 trei noi proiecte de informatizare: extinderea rețetei electronice la toate tipurile de prescriere, eliberarea biletelor de trimitere și a concediilor medicale în format electronic și extinderea Dosarului Electronic de Sănătate (DES) pentru toate tipurile de servicii medicale.

“Sistemul Informatic pentru Bilete de Trimitere Electronice şi Certificate Medicale Electronice va contribui la transparența serviciilor medicale și a modului în care sunt cheltuiți banii în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, printr-un acces mult mai facil la  informaţiile din Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) a CNAS”, susțin reprezentanții instituției.

Extinderea DES va continua direcţia deschisă prin proiectul inițial, de a construi suportul informatic pentru îmbunătăţirea actului medical, prin consolidarea datelor medicale ale tuturor pacienţilor. Datele vor fi folosite de medici, dar pot fi accesate şi de pacienţi, într-un cadru securizat. Potrivit reprezentanților CNAS, până în prezent au fost introduse în sistem peste 3,6 milioane de dosare de sănătate, la care au contribuit cu informații peste 6.200 de medici.

 CARDUL NAȚIONAL DE SĂNĂTATE

De la 1 februarie 2015, niciun român nu ar trebui să meargă la medicul de familie fără cardul de sănătate. Potrivit unei hotărâri de guvern, începând cu această dată, timp de câteva luni, cardul de sănătate va fi folosit în paralel cu vechiul sistem de validare a serviciilor medicale, pentru ca apoi să devină singurul instrument de validare a serviciilor medicale şi farmaceutice în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Au fost distribuite aproximativ 12,5 milioane de carduri de sănătate prin serviciile poștale, rămânând nedistribuite aproape un milion. Propunerea CNAS a fost ca acestea din urmă să fie înmânate asiguraților de către medicii de familie, fiecărui medic revenindu-i circa 100 de carduri, însă medicii de familie au refuzat să se implice în procesul de distribuire a cardurilor. Peste 500.000 de carduri din cele care au ajuns la asigurați au fost validate.

Tipărirea cardurilor a început în 2013, când au fost produse patru milioane de carduri. Anul trecut au mai fost tipărite alte peste nouă milioane de carduri. Atât tipărirea, cât și distribuirea cardului va continua pentru persoanele care împlinesc 18 ani și dobândesc calitatea de asigurat.

BILANȚ CNAS 2014

  • Numărul pacienților români care primesc gratuit tratament oncologic a crescut anul trecut la 8.866. Conform bilanțului CNAS pe 2014, au fost aprobate 1.334 de dosare noi pentru tratamentul cancerului. La începutul anului 2014 existau în evidențele instituției 7.532 de persoane sub tratament cu molecule oncologice scumpe.
  • S-au aprobat peste 700 de dosare de tratament al unor forme rare de cancer, epilepsie, boli endocrine, leucemie şi boli neurologice degenerative, cheltuindu-se aproximativ 27 de milioane de lei. Asta, după introducerea pe lista medicamentelor compensate și gratuite a 17 molecule noi pentru tratamentul acestor afecțiuni.
  • 96 de românce au beneficiat până în decembrie 2014 de reconstrucție mamară prin endoprotezare. O parte din fondurile alocate în acest sens prin subprogramul de reconstrucție mamară, în valoare de 1,2 milioane de lei, au fost utilizate în luna decembrie, iar restul sunt programate pentru primele luni ale anului 2015.
  • În 2014 au fost aprobate 2.993 de dosare pentru efectuarea investigației PET-CT la pacienții cu afecțiuni oncologice, prin subprogramul de monitorizare a evoluției bolii la pacienții cu afecțiuni oncologice prin PET-CT, creat anul trecut.
  • A fost creat subprogramul de testare genetic destinat bolnavilor de leucemie acută în cadrul Programului Naţional de Oncologie. Pentru diagnosticarea precoce a leucemiilor acute și stabilirea unui tratament personalizat, vor fi decontate testele imunofenotipice, citogenetice şi de biologie moleculară. Se estimează că, în medie, 800 de bolnavi cu leucemie acută vor beneficia de aceste servicii.
  • În cadrul Programului Naţional de Tratament al Hemofiliei şi Talasemiei a fost introdusă ca activitate asigurarea tratamentului de substituţie profilactică al bolnavilor cu hemofilie între 0 şi 18 ani. Fondurile pentru acest program au crescut în 2014 la 60,2 milioane de lei, față de 36,9 milioane de lei, cât au fost alocate în 2013.
  • Bani mai mulți a primit și Programul Național de Diagnostic și Tratament pentru Boli Rare, după introducerea a cinci afecțiuni noi. Concret, anul trecut au fost alocate 105 milioane de lei, față de 69,7 milioane de lei în 2013.
  • În ceea ce privește tratamentele românilor în străinătate, anul trecut au fost rambursate 68,2 milioane de euro, deși calendarul de plăți stabilit de CNAS cu furnizorii externi de servicii medicale prevedea plata a 48,2 milioane de euro pentru 2014.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro