Norme Coca 2023 - 2024

Recentele afirmaţii ale conducerii Casei Naţionale de  Asigurări de  Sănătate pe seama cardurilor  care au început deja să fie distribuite în teritoriu au stârnit o serie de nemulţumiri, dar şi câteva nedumeriri  în rândul medicilor de familie, care insistă asupra faptului că, pentru rezolvarea tuturor problemelor legate de noul document al pacienţilor din România este nevoie de o comunicare mai eficientă.  „Suntem serios preocupaţi de declaraţiile CNAS, care reprezintă presiuni total nepotrivite asupra cabinetelor noastre şi creează neclarităţi în rândul populaţiei. 

Cardul va fi iniţializat cu ocazia consultaţiilor, iar prezentarea sa va fi obligatorie de la 1 ianuarie 2015, pacienţii trebuind să reţină, în mod obligatoriu, şi  codul PIN ales, altfel documentul putându-se bloca.

Din respect pentru suferinţa bolnavilor şi pentru meseria noastră, nu vom accepta perturbarea activităţii cabinetelor pentru a activa cardurile persoanelor care nu au nevoie de consult medical”, precizează reprezentanţii  Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi  ai Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor, adăugând că suma de cinci euro, vehiculată şi de Nicolae Bănicioiu, ministrul sănătăţii, drept cost al cititoarelor de card nu este realistă.

„Cardul este un vechi proiect al CNAS, conceput de la început fără un capitol privind distribuţia şi implementarea, dar  cititoarele nu costă nicidecum cinci euro, aşa cum s-a spus; ci  mult mai mult dacă dorim să nu se strice din prima zi,  mentenanţa lor implicând, de asemenea,  unele costuri.

Cu toate acestea,  medicii de familie îşi vor cumpăra cititoare de card, aşa cum şi-au cumpărat imprimante laser, programe de cabinet, semnături electronice, tonere şi hârtii nenumărate, abonamente de internet, toate din fondurile propriilor cabinete. Respingem  însă sugestiile nepotrivite ale conducerii CNAS prin care pacienţii sunt sfătuiţi să-şi aleagă medicul de familie în funcţie de data achiziţionării cititorului de card şi nu, cum este firesc, după competenţă, reputaţie, disponibilitate.

Datele medicale ale pacienţilor se vor afla în curând în dosarul electronic. Inscripţionarea cardurilor este o activitate birocratică, cronofagă şi inutilă.

Nu vom înlocui consultaţiile cu inscripţionarea cardului, aşa cum am precizat de nenumărate ori că nu vom accepta sarcini birocratice suplimentare, în defavoarea actului medical”, mai spun doctorii, menţionând că există o serie de situaţii neclare în privinţa unora dintre pacienţii care nu au card, cum ar fi neasiguraţii, care nu se vor mai putea trata nici la Urgenţe în absenţa noului document.

Timişorenii au început deja să primească, prin poştă, plicurile conţinând cardul de sănătate, iar unii dintre ei s-au grăbit să ajungă imediat la cabinetul medical pentru activare. Mâine, cu începere de la ora 12, medicii de familie din  Timiş se vor întâlni la Casa Adam Müller Guttenbrunn, pentru a discuta toate aceste aspecte. „Deja mi-au venit primii pacienţi să le activez cardul şi, de curând, am aflat din presă că se doreşte ca, din partea Consiliului  Judeţean Timiş, să se ofere gratuit cititoarele pentru toţi medicii de  familie din judeţ.

Nu ştim însă ce fel de aparate vom primi, nici dacă sunt compatibile pentru toţi, iar în şedinţă ne vom sfătui pentru a dezvolta o atitudine clară şi unitară legată de toate chestiunile care ne privesc în mod direct”, a afirmat  dr. Claudia Iftode, preşedintele Societăţii Timiş de Medicina Familiei.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro