Norme Coca 2023 - 2024

Una din cele mai mari descoperiri din istoria medicinei • Cel mai mare triumf din medicina din ultimii 25 de ani nu este valabil si pentru Romania  • Tratamentul care pune o bariera intre bolnavii bogati si cei saraci

s560x316_conferinta_bolnavi_hepatita_c_0002

Pacientii bolnavi de hepatita C, boala care vine pe nesimtite si omoara cu lasitate, stau la mila autoritatilor, pentru a fi tratati cu noul tratament inovator, interferon free, care pare a fi doar la indemana celor mai bogati oameni. Cand a aparut primul zvon despre acest tratament, pentru pacientii romani s-a aprins o flacara de speranta, dar in acelasi timp si de disperare, din cauza preturilor. O singura pastila costa 1.000 de dolari, iar intreg tratamentul poate ajunge pana la 85.000 de dolari.

"Este un adevarat triumf in medicina, cel mai mare din ultimii 25 de ani. Asa ceva nu s-a mai intamplat in medicina si intrece orice imaginatie", a declarat prof. dr. Carol Stanciu, fondatorul Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie din Iasi. Aproximativ 15 mii de ieseni au fost diagnosticati cu una dintre formele hepatitei. Sute de pacienti stau si plang pe langa usile doctorilor in fiecare zi, fara ca acestia sa poata face ceva, depinzand doar de ceea ce spitalul si autoritatile le pun la dispozitie.

"Autoritatile trebuie sa se tina de cuvant, sa negocieze cu companiile farmaceutice un pret cat mai bun. Trebuie sa se gandeasca la faptul ca hepatita nu are program national, ceea ce este foarte grav. Atunci cand stii ca ai cea mai mare prevalenta din Uniunea Europeana, tu ca stat trebuie sa constientizezi problema hepatitei. De cate boli cronice din lumea asta putem spune ca sunt vindecabile? Hepatita este vindecabila! In plus, trebuie sa ne gandim la cei din jurul pacientului. In spatele bolnavului pot fi doua sau trei persoane. Daca acel om nu mai poate munci, alte 2 persoane cel putin sufera pe langa el", a declarat Marinela Debu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice.

Pretul vietii, prea mare pentru ieseni

Pacientii din Iasi si din intreaga Romanie nu au acces la medicamentele inovatoare, dar au acces la dubla terapie, o terapie chinuitoare, care ii face sa isi doreasca mai mult moartea, decat vindecarea. In plus, de cele mai multe ori, bolnavii sunt nevoiti sa isi plateasca din propriul buzunar analizele, care costa in jur de 500 de lei si care trebuie facute cel putin o data pe an. "Autoritatile ar trebui sa inteleaga aceste lucruri si sa ajute bolnavii sa aiba macar analize gratuite, pentru ca pacientii nu isi pot permite. Noul tratament, cu interferon free, are o rata de vindecare de 100%, iar efectele secundare sunt minime, fata de dubla terapie, unde efectele secundare sunt devastatoare. Pentru dubla terapie este nevoie de 48 de saptamani de chin pentru pacient", a declarat Cristina Apostol, voluntar in Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice, filiala Iasi. Zeci de ani de chin si o viata traita la minimum, cu un sentiment de delasare si ganduri cumplite care ii fac pe pacienti sa se simta marfa de vanzare, asta este ceea ce ofera aceasta boala oamenilor fara nicio vina.

"Pe mine, hepatita C m-a salvat. Am avut un accident rutier, iar medicul a insistat sa mi se puna sange, iar acel sange m-a salvat de la moarte, desi mi-a dat aceasta boala. Am 21 de ani de cand traiesc cu hepatita. 10 ani nu m-am confruntat cu nicio problema, pentru ca e o boala care nu doare, nu are simptome. Abia dupa ce am inceput sa obosesc foarte repede m-am alarmat si am inceput investigatiile. Colateral sunt si cardiaca si nu s-a pus problema unui tratament clasic cu interferon. Trebuie sa am o viata linistita, fara stres. E greu sa rezisti cu un astfel de ritm, dar se poate. Ar fi luxul de pe lume pentru mine acest tratament inovator, dar cu siguranta nu mi-l pot permite. Sunt aici ca sa aflu mai multe si sa fiu alaturi de ceilalti, sa incercam sa punem Romania in randul statelor de langa noi, sa daramam acest zid. Stiu ca este o rata a succesului de 100% si cel mai mult bucura pacientul faptul ca nu exista efecte adverse. La dubla terapie sunt aceleasi efecte ca la citostatice: caderea parului, o stare foarte proasta, oboseala, un mod foarte urat de viata. Ca orice tratament inovativ, e o afacere, se profita de bolnavi. E cumplit sa te simti marfa de vanzare, nu doresc nici dusmanilor aceasta situatie. Nu mi-as putea permite acest tratament, cresc doi copii singura, nu am nicio sansa", a spus Galea Eremia, pacient si presedinta filialei Iasi.

Romania este in urma cu sute de ani. In acest moment, nu exista o baza de date pentru a sti exact numarul pacientilor bolnavi de hepatita C. "In fiecare zi, vin aproximativ 100 de bolnavi la Institut, iar in fiecare luna mor intre 10 si 15 pacienti. Nu exista un registru national pentru aceste date, astfel incat nu stim cu exactitate cati bolnavi de hepatita C sunt in Iasi si in Romania", a declarat prof. Dr. Anca Trifan, fost director al Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie din Iasi. Datele statistice spun ca sunt aproximativ 600.000 de pacienti cu hepatita C in Romania si aproape 1 milion cu hepatita B, dar nu toti acestia au nevoie de tratament. Tratamentele inovative se adreseaza doar pacientilor cu hepatita C.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro