CNAS: Ordin 921Previous Article
Corpul de control al premierului, verificări la CNAS. Este vizată funcţionarea sistemului cardului de sănătateNext Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Cheltuielile medicale în străinătate pot fi decontate după noi reguli

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Cheltuielile medicale în străinătate pot fi decontate după noi reguli

Modalitatea prin care se solicită rambursarea cheltuielilor pentru asistență medicală în alt stat al Uniunii Europene (UE) a fost simplificată în beneficiul celor asigurați, potrivit unui act normativ recent publicat. În principiu, solicitanții au mai puține documente de prezentat casei de asigurări și nu vor mai trebui să procure traducerile autorizate ale actelor pe care le depun.

Autor  Simona Voiculescu   Sursa  avocatnet.ro

Procedura prin care se solicită de către asigurați rambursarea cheltuielilor cu asistența medicală făcute în UE a fost mult simplificată, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 853/2016pentru modificarea Normelor metodologice privind asistenţa medicală transfrontalieră, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 304/2014, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 941 din 23 noiembrie 2016. Noile norme sunt în vigoare de la data publicării.

Ca primă noutate, asigurații nu mai sunt obligați să-și procure singuri traducerilepentru documentația pe care trebuie să o depună pentru rambursare. Potrivit hotărârii recent publicate, de aceste traduceri se va ocupa casa de asigurări de sănătate. Persoanele interesate nu mai trebuie să plătească, așadar, pentru serviciile de traducere autorizate ale unui traducător pentru ca procedura de rambursare să poată demara conform legii.

Noile norme mai prevăd și faptul că, pentru cei care au fost spitalizați mai mult de 24 de ore pentru tratamentele prevăzute de HG nr. 304/2014, nu mai este necesară depunerea biletului de internare eliberat de un cadru medical din România. În mod similar, pentru medicamentele primite în sistem ambulatoriu, nu mai este necesară depunerea prescripției medicale.

Concret, pentru a obține efectiv banii, asiguratul, un membru al familiei (părinte, soţ/soţie, fiu/fiică) sau o persoană împuternicită de acesta depune o solicitare scrisă la casa de asigurări, însoțită de documentele justificative (indiferent de limba în care sunt redactate) și care constau, potrivit HG nr. 304/2014, în următoarele:

  • orice document medical (în copie), “din care rezultă că asiguratul a beneficiat de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, datat şi asumat de către cadrul medical care l-a acordat“;
  • documente de platădin care să rezulte că serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale au fost achitate integral de asigurat, de un membru al familiei (părinte, soţ/soţie, fiu/fiică) sau de către o persoană împuternicită de acesta, nivelul tarifelor/preţurilor distinct pentru fiecare serviciu medical, medicament, dispozitiv medical, inclusiv data achitării acestora“.

În plus, legea solicită îndeplinirea următoarelor condiții pentru ca solicitantul să poată cere rambursarea:

  • asistența medicală pe care a primit-o să se regăsească printre prestațiile la care are dreptul conform legislației asigurărilor sociale de sănătate din România și care sunt decontate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, cu anumite excepții (spre exemplu, sunt exceptate tratamentele bolnavilor care necesită izolare sau internare obligatorie);
  • serviciile, dispozitivele sau medicamentele să fi fost acordate într-un alt stat al UE, ca urmare a unei evaluări medicale efectuate de către un cadru medical din România, finalizată prin emiterea unui bilet de internare, respectiv a unei prescripții medicale (și care nu va mai fi necesară, după intrarea în vigoare a proiectului, așa cum am precizat mai sus).

Mai puține documente pentru obținerea autorizării prealabile

Pentru anumite tipuri de asistență medicală, este necesar, întâi de toate, ca cel care va beneficia de acestea să facă o solicitare la casa de asigurări unde este luat în evidență, pentru autorizarea prealabilă a rambursării cheltuielilor. Astfel, potrivit noilor norme, asiguratul va avea de depus mai puține documente pentru obținerea autorizării, respectiv o cerere, însoțită de copia actului de identitate sau a certificatului de naștere și de documentele prevăzute de lege pentru tipul de asistență medicală pe care o primește în statul străin:

  • pentru PET-CT în regim ambulatoriu (însemnând investigațiile medicale pentru depistarea și constatarea stadiului cancerului): biletul de trimitere însoţit de decizia de aprobare emisă de comisia de experţi de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS);
  • pentru serviciile medicale spitalicești acordate în regim de spitalizare mai mare de 24 de ore pentru anumite tipuri de implant, pentru bypass coronarian, endoprotezare articulară tumorală și nașteri: raportul medical întocmit de un medic dintr-un spital clinic sau, după caz, judeţean aflat în relaţii contractuale cu o casă de asigurări de sănătate din România;
  • pentru medicamentele în tratamentul ambulatoriu pentru care este necesară aprobarea comisiilor de experţi de la nivelul CNAS: prescripția medicală(componenta prescriere a prescripţiei medicale electronice, în copie, însoţită de documentul de aprobare al comisiilor de experţi de la nivelul CNAS).

Așadar, comparativ cu vechile norme, nu vor mai trebui depuse nici confirmările scrise din străinătate și nici documentul eliberat de punctul național de contact pentru asistență medicală din statul în care se acordă respectivele servicii. Cererile depuse în aceste condiții vor fi verificate de către casa de sănătate, aspectul cel mai important fiind calitatea de asigurat în sistemul de sănătate român a celui care solicită rambursarea. Practic, dacă cel care primește în străinătate respectivele servicii medicale nu este asigurat potrivit legii române, atunci cererea sa de autorizare a rambursării va fi respinsă.

Potrivit normelor, autorizația trebuie eliberată în termen de cinci zile lucrătoare de la data înregistrării cererii. Este important de precizat, de asemenea, faptul că autorizația are un termen maxim de valabilitate: pentru PET-CT și medicamente, este chiar termenul din decizia de aprobare a comisiei de experți, iar pentru celelalte tipuri de asistență medicală este de 30 de zile.

Rambursarea contravalorii cheltuielilor se efectuează de către casa de asigurări de sănătate care a întocmit solicitarea de acordare de prevedere bugetară, în lei, în termen de maximum 60 de zile de la data alocării de prevedere bugetară de către CNAS.

 

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Banner
Banner

Facebook

Banner

Aboneaza-te aici

Contract CADRU 2016-2017 PROTOCOALE, EXPLICATII , DOCUMENTE UTILE

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Doctorita, amenda de 10000 ron si “favorizarea infractorul prin neefectuarea analizei de risc la securitate fizică“.

Doctorita, amenda de 10000 ron si “favorizarea infractorul prin neefectuarea analizei de risc la securitate fizică“.   0

read more
Accidentul mortal de la Hilton – Șoferul era medic la Județean și avea 220 km/h

Accidentul mortal de la Hilton – Șoferul era medic la Județean și avea 220 km/h   0

read more
Câți bani se cheltuie în Sănătate? Consumăm mai mult decât colectăm

Câți bani se cheltuie în Sănătate? Consumăm mai mult decât colectăm   0

read more
COMUNICAT – Protocoale cu asociaţiile de pacienţi pentru urmărirea modului de implementare a noului Contract-cadru

COMUNICAT – Protocoale cu asociaţiile de pacienţi pentru urmărirea modului de implementare a noului Contract-cadru   0

read more
Noul vaccin pentru cancer distruge tumorile in 10 zile.

Noul vaccin pentru cancer distruge tumorile in 10 zile.   0

read more
DOCUMENT Soluția Guvernului pentru veniturile viitoarelor mame.

DOCUMENT Soluția Guvernului pentru veniturile viitoarelor mame.   0

read more
Farmaciștii sunt nemulțumiți de legea salarizării

Farmaciștii sunt nemulțumiți de legea salarizării   0

read more
Ambulantierul care a carat o batrana in spate trebuie sa le dea explicatii superiorilor

Ambulantierul care a carat o batrana in spate trebuie sa le dea explicatii superiorilor   0

read more
Brexitul îi loveşte pe englezi: medicii din Europa nu se mai îndreaptă către Marea Britanie

Brexitul îi loveşte pe englezi: medicii din Europa nu se mai îndreaptă către Marea Britanie   0

read more
Poliţia i-a „mulţumit” unui medic pentru ajutor cu o amendă de 10.000 de lei

Poliţia i-a „mulţumit” unui medic pentru ajutor cu o amendă de 10.000 de lei   0

read more
Rectorii universităţilor de medicină, la Ministerul Sănătății

Rectorii universităţilor de medicină, la Ministerul Sănătății   0

read more
Spital fără bani de salarii

Spital fără bani de salarii   0

read more
DNA. Control judiciar pe cauțiune pentru un fost președinte CNAS

DNA. Control judiciar pe cauțiune pentru un fost președinte CNAS   0

read more
Un sistem învechit şi ineficient – asigurările de sănătate

Un sistem învechit şi ineficient – asigurările de sănătate   0

read more
Proiect Ordin Norme Contract-Cadru 2018. EXLUSIV pentru furnizorii de servicii medicale.

Proiect Ordin Norme Contract-Cadru 2018. EXLUSIV pentru furnizorii de servicii medicale.   0

read more
Situație alarmantă în Caraș-Severin! În aproximativ 5 ani, mai bine de jumătate din medicii de familie își vor înceta activitatea.

Situație alarmantă în Caraș-Severin! În aproximativ 5 ani, mai bine de jumătate din medicii de familie își vor înceta activitatea.   0

read more
Credeti ca totul se rezuma la salariile medicilor?

Credeti ca totul se rezuma la salariile medicilor?   0

read more
Ordinul nr. 110/2018 pentru aprobarea normelor metodologice de implementare a prevederilor Regulamentului sanitar internațional 2005 referitoare la vaccinarea contra febrei galbene și/sau a altor boli care pot constitui o amenințare pentru sănătatea publică

Ordinul nr. 110/2018 pentru aprobarea normelor metodologice de implementare a prevederilor Regulamentului sanitar internațional 2005 referitoare la vaccinarea contra febrei galbene și/sau a altor boli care pot constitui o amenințare pentru sănătatea publică   0

read more

Norme si Cerinţe de Bună Practică cu privire la standardele şi specificaţiile pentru implementarea sistemului de calitate în unitățile sanitare   0

read more
Ce companii farmaceutice si-au rasplatit cel mai bine actionarii dupa criza

Ce companii farmaceutice si-au rasplatit cel mai bine actionarii dupa criza   0

read more

În 2017, în judeţul Suceava s-au înfiinţat 48 de cabinete medicale și s-au închis 26   0

read more
Colegiul Pacientilor: Romania pune in pericol sanatatea intregii Europe

Colegiul Pacientilor: Romania pune in pericol sanatatea intregii Europe   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

ADT Healthcare offers free help and assistance to people suffering from drug and alcohol addiction. Contact: 0800 088 66 86

adt-logo
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.