Norme Coca 2023 - 2024
Medicamentele compensate 100% nu sunt neapărat şi gratuite. Noua listă a medicamentelor compensate a făcut obiectul discuţiilor de ieri purtate în cadrul Comitetului Judeţean Consultativ pentru Persoanele Vârstnice. “Noua listă cuprinde aproximativ 5.000 de medicamente. În majoritate, ele s-au ieftinit. Un număr de 385 au rămas la acelaşi preţ, iar 1.185 de medicamente s-au scumpit cu maxim 4,4%, în afara unui medicament folosit pentru hemodializaţi, care s-a scumpit cu 15%. Hemodializa este însă susţinută complet de stat, aşa că pacientul nu va simţi nicio diferenţă”, a explicat directorul medical al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Alexandru Scutaru.
Conform precizărilor acestuia, un număr mare de sesizări primite de CJAS se referă la faptul că pacienţilor li se solicită în farmacii plata unei diferenţe, chiar şi în cazul medicamentelor compensate în proporţie de 100%. Scutaru a explicat că o astfel de situaţie nu se poate întâmpla decât în situaţia în care medicul prescrie un anumit medicament, cu denumirea sa comercială, nu unul desemnat prin denumirea comună internaţională. “Compensarea se calculează la preţul cel mai ieftin medicament, la substanţa activă. De exemplu, în principiu, toate aspirinele sunt la fel, dar dacă medicul prescrie o aspirină Bayer, este posibil să apară o diferenţă care trebuie plătită. Dacă pacientul primeşte o reţetă care cuprinde doar denumirea comună internaţională, nu va plăti niciodată nicio diferenţă. Teoretic, medicamentele au aceeaşi compoziţie şi efect. Practic, există păreri şi păreri, pe care prefer să nu le comentez”, a precizat Scutaru.
Recomandări
Acesta a recomandat pacienţilor, în situaţia în care nu găsesc un anumit medicament, să apeleze la farmaciile care fac parte dintr-un lanţ, care au rulajul mai mare, şi în cazul problemele legate de aprovizionare sunt mai rare. Scutaru a apreciat de asemenea că problema laboratoarelor care îşi epuizează fondurile alocate din primele zile ale lunii este falsă. “În judeţul Iaşi nu se consumă toate fondurile alocate laboratoarelor, doar că oamenii merg la cele foarte cunoscute, şi normal că se termină banii repede. Sunt zeci de laboratoare, care sunt verificate şi certificate în fiecare an. Banii rămân necheltuiţi”, a încheiat Scutaru.
  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro