Norme Coca 2023 - 2024

Nu există români care să nu aibă în familie, sau printre prieteni, pe cineva suferind de cancer. Boală care se tratează, uzual, prin radioterapie. Atâta doar că aparatele respective, deși puține și vechi, se răresc, iar cele noi nu sunt o prioritate pentru Ministerul Sănătății. Entitatea care veghează asupra sănătății românilor e preocupată de deșeurile medicale. Nu că n-ar fi importante, ci doar că viața unor canceroși nu valorează cât arderea unor deșeuri

În aprilie 2015, EVZ publica un articol despre un nou aparat de radioterapie care a fost pus în funcțiune la Timișoara. „Doar pentru achiziția aparatului s-au cheltuit 1,6 milioane de euro, iar din aceștia, 400.000 de euro au reprezentat bani donați de români – prin donații individuale și redirecționarea a 2% din profitul firmelor”, declara, la acel moment, Șerban Negru, președintele asociației Onco- Help. Cei 400.000 de euro au fost strânși în luna decembrie, în urma unei campanii mediatice a asociației „Dăruiește viață”, cele mai mari sume provenind din București. Negru explica atunci că, fără banii donați de români, nu ar fi putut contracta creditul în baza căruia s-a cumpărat aparatul de radioterapie. Investiția totală este de trei milioane de euro. Problema sistemului de sănătate din România este managementul.

Un alt aparat de radioterapie a fost dat în folosință, cam în aceeași perioadă, și la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila”. Având în vedere că Spitalul Militar Central se află în subordinea Direcției Medicale din cadrul MApN, această nouă investiție nu o putem contabiliza la Ministerul Sănătății. Situația din Oncologia românească este tragică. Dotările sunt insuficiente, personalul la fel, și numărul bolnavilor de cancer este în creștere. Cu toate acestea, Ministerul Sănătății nu are o statistică a copiilor și a adulților bolnavi de cancer. Institutul Național de Sănătate Publică estimează că în jur de 60.000 de români sunt diagnosticați, anual, cu cancer. Dintre aceștia, aproximativ 70% au nevoie de tratament cu radioterapie. Toți bolnavii diagnosticați cu cancer, care sunt asigurați, beneficiază de tratament gratuit.

Sistemul care îi mănâncă de vii pe bolnavii de cancer

Cât de sănătos este sistemul de tratare a cancerului la noi? Pentru a afla situația aparaturii din sistemul sanitar am pus 12 întrebări biroului de presă al Ministerului Sănătății. După 31 de zile de așteptare i-am reamintit purtătorului de cuvânt despre adresa noastră, înaintată conform Legii 544/2001. Am primit următorul răspuns: „La nivelul unităților sanitare, publice și private, există un număr de 77 aparate de radioterapie, din care 23 aparate convenționale, iar un număr de trei aparate de radioterapie sunt în curs de casare. La nivelul unităților sanitare private funcționează un număr de zece aparate de radioterapie, majoritatea din acestea având contract cu casele de asigurări de sănătate, oferind astfel servicii medicale pentru persoanele asigurate.

Sursa

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro