Norme Coca 2023 - 2024

Echipajele SMURD nu efectuează transferul bolnavilor între spitale, decât în cazuri excepţionale. Rolul echipajelor SMURD este de a interveni în situaţii de maximă urgenţă pentru a aduce cât mai repede pacientul la spital. Nu există transferuri la cerere, plătite, situaţia fiind valabilă şi pentru elicopterul SMURD.

Cristina D., din Iaşi: „Aş dori să ştiu dacă se poate face transferul cu o ambulanţă SMURD pentru un bolnav care nu se poate deplasa de la un spital din Iaşi la un alt spital din Botoşani. Trebuie să plătesc transportul?“ 

Prof. dr. Diana Cimpoeşu, şefa SMURD Iaşi: „Serviciul Mobil de Urgenţă şi Descarcerare (SMURD) Iaşi, înfiinţat în 2005, are maşini de intervenţie pe diverse tipuri de categorii. În funcţie de tipul de ambulanţă care acţionează există şi diferite tipuri de echipaj. Toate funcţionează după norme europene şi sunt în complementaritate cu maşinele Serviciului de Ambulanţă. Diferenţa cea mai simplă este cea de culoare, vizibilă: maşinile SMURD sunt roşii, cele de la ambulanţă sunt albe. SMURD este un concept românesc , având la bază ca model mai apropiat, cel francez. Aceasta presupune lucru în comun a medicilor şi a asistenţilor din Spitalul UPU Spiridon - în cazul nostru, împreună cu cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) pentru activităţile terestre şi cu personalul de la Inspectoratul General de Aviaţie, pentru activitatea cu elicopterul.

În judeţul Iaşi, activitatea terestră se desfăşoară cu un singur echipaj de Terapie Intensivă Mobilă care are un medic specialist sau un medic primar de medicină de urgenţă şi un rezident care este în curs de pregătire. De asemenea, există şi un asistent medical. Medicul şi asistentul sunt din echipa UPU Spiridon. Sunt aceeaşi oameni pe care într-o zi poţi să-i găseşti în UPU, în altă zi pot asigura urgenţele pe maşina SMURD sau pot lucra pe elicopter ori în dispecerat. Alături de medic şi asistent, pe aceeaşi maşină de Terapie Intensivă Mobilă sunt şi doi paramedici - subofiţeri, pompieri din cadrul ISU cu formare de paramedic în intervenţie medicală de prim-ajutor. Acesta este echipajul maşinii care merge la cazurile cele mai grave. Există o listă de intervenţie în dispecerat stabilită prin ordin comun al Ministerului de Interne şi Ministerului Sănătăţii. Acest echipaj se deplasează în funcţie de tipul de caz: accident feroviar, aviatic, rutier, apoi urmează urgenţe cardiovasculare, digestive etc.

Lista la care se poate deplasa acest echipaj SMURD începe de la situaţii foarte grave şi merge către situaţii din ce în ce mai simple. De obicei, se alocă acest tip de echipaj în situaţiile foarte grave. Evident, dacă nu e plecat la un alt caz, fiind doar un singur echipaj SMURD pentru cazuri ce necesită Terapie Intensivă Mobilă. Un echipaj similar este şi cel de pe elicopter. Acolo pe lângă gravitate intervine şi factorul legat de distanţă şi condiţiile de acces. Distanţa stabilită pentru majoritatea cazurior este de peste 25 km. Au fost situaţii când elicopterul a fost folosit şi în zone mai apropiate atunci când accesul era imposibil pe cale rutieră. Acest elicopter asigură şi transferul unor pacienţi dintr-un spital judeţean, municipal, orăşenesc către Bucureşti. Dar, nu există transferuri la cerere, plătite. Şi în cazul transferurilor sunt criterii în funcţie de care se efectuează transferul unui bolnav cu elicopterul către Bucureşti.

În afara echipajelor menţionate mai sus, SMURD mai are şi Ambulanţe de tipul B II care sunt formate din trei paramedici, marea lor majoritate angajaţi ai Ministerului de Interne. Aceştia sunt subofiţeri, pompieri care au urmat cursuri de prim ajutor calificat. Pot interveni la o traumă, executând manevre de prim-ajutor. Pot interveni şi în cazuri mai simple, atunci când singura maşină disponibilă şi mai aproape de caz este o maşină de tip B II a SMURDU-lui. Însă, nici una dintre maşinile SMURD, nu face transferuri în afara judeţului Iaşi. Acceptăm să facem transferuri în anumite situaţii între spitalele din Iaşi - de exemplu atunci când este un caz grav şI nu există alt echipaj disponibil în ideea de a scurta timpul de aşteptare. Echipajele SMURD trebuie să intervină în locuri de maximă urgenţă şi să aducă cât mai repede pacientul la spital. D

ar pentru că Iaşul are această structură deosebită faţă de alte judeţe, uneori folosim un echipaj SMURD pentru transferul dintr-un spital la altul al unui pacient intubat critic, într-o stare foarte gravă. Este o excepţie şi nu o regulă. La fel un echipaj cu paramedici poate transfera un pacient policontuzionat de la „Spridon“ la „Neurochirurgie“ atunci când nu există disponibil un alt echipaj de la Serviciul de Ambulanţă.

Mai doresc să precizez că în multe situaţii pacienţii care cred că au un infarct, nu înţeleg de ce nu ajunge imediat o ambulanţă sau SMURD-ul la ei. Infarctul este o solicitare de cod roşu la care se poate aloca maşina SMURD, dacă acest echipaj este disponibil. Dar nu întotdeauna pacientul ştie recunoasă un infarct: spune că are o durere toracică care poate fi cauzată şi de o răceală sau o afecţiune osteomusculară. Dacă din discuţia la telefon se depistează elemente care conduc spre un infarct miocardic acut, atunci se alocă un echipaj cu medic, echipaj care poate fi de la Ambulanţă sau SMURD. Asta dacă la momentul respectiv echipajul cu medic nu este plecat la un alt caz“. 

Cum recunoaştem un infarct miocardic acut 

Trebuie sa ajungă la medic pentru un consult pacienţii care se ştiu cu afecţiuni cardiovasculare şi care au durere toracică anterioară (în spatele pieptului), palpitaţii, însoţite uneori de durere de cap care poate semnifica creşterea tensiunii. De subliniat că durerea arătată de pacient cu un deget în dreptul inimii şi care se modifică în functie de pozitia bolnavului, nu sugereaza un infarct; aceea este o durere de alt tip.

„Ar trebui să nu alarmeze o durere cu caracter de înţepătură acolo unde cred pacienţii că este vârful inimii. Aceea este o durere de tip neurologic, muscular osteoarticular (n.r. - reumatismal). Durerea în infarctul miocardic acut este o durere importantă, sesizată în spatele pieptului. Infarctul miocardic acut poate apărea la barbatul de vârsta medie (4-50 de ani) care a depus un efort, eventual expus la frig, poate fumător sau cu obezitate“, completează prof. dr. Diana Cimpoeşu. 

Simptome care pot să semnaleze un infarct miocardic acut 

* durerea toracică anterioară importantă ( în spatele pieptului), nu în dreptul inimii; este o durere care nu permite continuarea activităţii şi poate iradia în zona gâtului, umărului, spatelui, braţului stâng. Durerea din infarctul miocardic acut poate fi însoţită şi de lipsa de aer este un semn de alertă; 

* durerea din infarctul miocardic acut durează mai mult de 15 minute; 

* dacă pacientul este cardiac cunoscut îşi administrează o tabletă de nitroglicerină iar durerea nu trece în cinci minute trebuie să sune la 112; 

* durerea se poate ameliora parţial şi poate reveni;

* durerea în infarct apare brusc şi în general după un efort, nu în timpul efortului. Efortul poate fi unul fizic, emoţional, intelectual. Dar, durerea în infarct apare mai ades după un efort fizic. 

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro