Norme Coca 2023 - 2024

Condiţiile din sistemul de sănătate şi salariile mici ale medicilor aflaţi la început de drum nu îi sperie pe absolvenţii de liceu. De la an la an, numărul celor care vor să devină medici este în creştere, dar jumătate din cei care reuşesc să intre părăsesc sistemul românesc şi se îndreaptă spre alte ţări europene, unde leafa medicilor este chiar şi de zece ori mai mare decât cea din România.

Pentru a împiedica exodul masiv din rândul cadrelor medicale, autorităţile au luat în calcul chiar şi varianta de a-i obliga, prin contract, pe absolvenţii de studii medicale, fie că sunt medici, stomatologi sau farmacişti, să profeseze în sistem o perioadă de 10 ani de la absolvirea universităţii. 
 
„Să vedem dacă este în concordanţă cu legislaţia europeană. Chiar o să mă gândesc. Eu am cerut un punct de vedere de la juridic. Vorbim de mobilitatea garantată de Uniunea Europeană. Nu cred că s-ar putea transpune în perioada imediat următoare”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
 
Sinescu: „Ideea nu este rea deloc”
 
Misiunea este una dificilă, a declarat, pentru adevarul.ro, academicianul Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti. Însă ea nu este imposibilă, dimpotrivă, ar fi obligatoriu un contract, având în vedere pierderile financiare ale statului român şi investiţia în medicii care pleacă.
 
„Ideea nu este rea deloc. Legea prevede însă libera circulaţie a persoanelor, care deocamdată vor veni greu. Nu îl poţi obliga pe absolvent să vină în ţară deşi l-ai şcolarizat. Jumătatea care pleacă este enorm. Şi este jumătatea de sus, majoritatea sunt cei mai buni, care se pregătesc să fie competitivi pe piaţa muncii fiindcă ştiu că vor profesa în străinătate”, a explicat Sinescu. 
 
Salariile mici, statutul medicului în România şi condiţiile din spitale sunt doar trei dintre motivele pentru care absolvenţii pleacă, spune şi profesorul Doina Pleşca, decanul Facultăţii de Medicină din UMF Bucureşti.
 
„Primul pas în ameliorarea acestei situaţii este majorarea salariilor. Statul pregăteşte foarte mulţi studenţi, este important să recuperăm această investiţie şi să putem beneficia de expertiza lor. Nu-i poţi spune că nu are voie să plece, este dreptul absolventului să meargă în străinătate dacă aşa doreşte. Cam 10% dintr-o promoţie ia în calcul varianta de a emigra, iar 90% din cei care îşi propun să plece sunt şi cei mai buni. E mare păcat că îi pierdem”, a declarat, pentru adevarul.ro, profesorul Doina Pleşca.
 
 „Există exod şi în rândul stomatologilor” 
 
Sunt şi cazuri când slaba pregătire a absolvenţilor de liceu duce la abandon în timpul facultăţii, spune profesorul Alexandru Bucur, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din Bucureşti, unde concurenţa a fost de şapte persoane pe un loc la nivelul admiterii din 2014.
 
„De regulă, renunţă studenţii care intră pe locurile cu taxă, asta pentru că uneori nu reuşesc să se adapteze la cerinţele foarte ridicate impuse de curriculă. Vorim însă de un procent de 8% din toţi anii de studiu”, a precizat Bucur. 
 
Concret, peste 30% din dentiştii proaspăt absolvenţi renunţă să mai profeseze în ţară după trei ani. Destinaţiile principale sunt, la fel ca şi în cazul medicilor, Germania, Franţa, Italia şi Spania, unde salariile pot ajunge la 5.000 de euro, faţă de 400 - 500 de euro cât obţin în ţară. „De regulă, pleacă oameni foarte bine pregătiţi. În ultimii ani, nu s-a întors niciunul”, a explicat, pentru adevarul.ro,profesorul Alexandru Bucur.
 
Cu toate acestea, 90% din absolvenţii de stomatologie reuşesc să se angajeze, în cabinete private. Acest lucru îi mobilizează şi mai tare pe absolvenţii de liceu, care văd meseria de medic dentist ca fiind una bănoasă, conchide Bucur.
 
A decis să rămână în ţară deşi mulţi colegi de-ai săi au emigrat 
 
Până în prezent, 20.000 de medici au plecat din România, ţara noastră înregistrând un deficit major de cadre medicale în spitale, policlinici şi cabinete medicale. 
 
Însă nu toţi absolvenţii de medicină iau calea străinătăţii. Fabian Klein a fost student la UMF Bucureşti, iar acum este medic rezident la un spital din Bucureşti. A decis să rămână în ţară deşi mulţi colegi de-ai săi nici măcar nu au luat în calcul această opţiune. „Am avut colegi care au plecat în ţările din vest, unde condiţiile şi dotările sunt altele. Eu am preferat să rămân din considerente personale, legate de familie şi nu îmi pare rău”, a explicat doctorul.

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro