Norme Coca 2023 - 2024

Peste 96.000 de persoane au fost vaccinate antigripal în primele două săptămâni de la începutul campaniei gratuite derulate de Ministerul Sănătății, până în prezent specialiștii în sănătate publică informând că activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără răspândire geografică, fără tendință de creștere semnificativă.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului remis luni AGERPRES, nu s-a înregistrat niciun caz de gripă confirmat cu laboratorul.

"Ministerul Sănătății a încheiat un acord cadru pe timp de 2 ani pentru 3 milioane de doze de vaccin, astfel încât, în funcție de receptivitatea populației și a cadrelor medicale, ne-am asigurat că vom putea suplimenta cantitățile de vaccin și peste cele 500.000 de doze.

Facem apel la medicii de familie, dar și la cadrele medicale din unitățile sanitare să susțină campania de vaccinare a Ministerului Sănătății pentru scăderea riscului de îmbolnăvire a populației", a declarat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, potrivit comunicatului de presă.

Pentru sezonul 2014-2015, Ministerul Sănătății a achiziționat 500.000 de doze de vaccin gripal, care au fost în totalitate distribuite către direcțiile de sănătate publică la nivel local.

Ca în fiecare an, campania de vaccinare a ministerului se derulează prin cabinetele medicilor de familie și în unități sanitare cu pături.

Sunt vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică persoane cu vârsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare,  boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, gravide conform strategiei MS și recomandărilor OMS și ECDC.

Ministerul Sănătății reamintește populației că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă și recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.

De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos — alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii și în special prin gripă.

De asemenea, arată sursa citată, medicația antigripală (antivirală) existentă în stoc la fiecare secție/ spital de boli infecțioase se administrează la indicația medicului, în cazurile grave sau în prezența bolii la persoane cu factor de risc cu complicații, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripă.

Totodată, Ministerul Sănătății atrage atenția că, pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități, la prima oră de curs, o importanță majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, prin trimiterea la medici sau izolarea la domiciliu a oricărui elev care prezintă febră sau semn de boală respiratorie acută.

AGERPRES

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro