Norme Coca 2023 - 2024

Cancerele pot fi mai agresive la pacienţii tineri decât la cei în vârstă în anumite patologii, susţine căpitan medic radioterapeut în cadrul secţiei de radioterapie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Carol Davila" Marius Matei.

"În anumite patologii pot fi mai agresive decât la pacienţii mai în vârstă. De exemplu, pentru cancerul de sân vârsta poate constitui un factor de prognostic şi un factor determinant care chiar poate schimba tratamentul la aceeaşi stadializare a cancerului. Tratamentul poate fi diferit la o vârstă sub 40 decât la o vârstă de 65 de ani", a declarat medicul pentru AGERPRES.

Potrivit acestuia, efectele adverse ale radioterapiei pot depinde şi de gradul de complexitate al aparatului cu care se face iradierea şi de zona care este iradiată.

"Înainte sursa de cobalt avea energie de 1 mega electron volt şi asta predispunea la o distribuţie a energiei maxime de iradiere aproape de piele. În schimb, cu acceleratorul nostru această problemă a dispărut, dar nu în totalitate. Sunt patologii care implică chiar iradierea la suprafaţă. Efectele adverse mai depind şi de zona care este iradiată. Dacă iradiem în zona capului şi gâtului, probabil că persoana va avea hiperpigmentare sau inflamaţia pielii şi dificultăţi la înghiţit, dacă iradiem în zona pelvisului, poate apărea greaţă, oboseală accentuată, diaree sau dacă iradiem în zona plămânului, pot apărea febră, pneumonie terapică. Avem un aparat foarte bun cu care putem controla cu ajutorul colegilor noştri foarte bine doza de iradiere încasată de fiecare organ şi respectăm normele ICRU prin care nu iradiem peste anumite doze", a explicat doctorul.

În opinia sa, şansele de reuşită în urma radioterapiei sunt în funcţie de caz şi de stadiu, de sistemul sau organul implicat.

"Dacă ne referim la cancerele testiculare sau limfoamele maligne, pot să spun că în anii '80 nu aveau nicio şansă, după aceea, radioterapia a avut o implicare foarte importantă în această boală şi a redus destul de mult mortalitatea iar în ultimul timp chimioterapia a devenit tratamentul de bază pentru limfoamele maligne. Aceste boli oncologice sunt încă studiate şi tratamentele perfecte încă se mai caută. Radioterapia în cancerele de col uterin deţine ca şansă de vindecare la fel ca şi chirurgia în stadiile incipiente", a explicat medicul radioterapeut.

El a spus că există liste de aşteptare şi în secţia de radioterapie a SUUMC.

"S-a ajuns cu listele de aşteptare până în decembrie. Făcând o medie, pentru că unele tratamente sunt mai scurte, în funcţie de patologiile care implică paliaţie, adică doar ameliorarea simptomatologiei pacienţilor, fără a mai merge pe ideea de curabilitate, aceste tratamente sunt mai scurte. Un tratament cu intenţie curativă sau adjuvantă, ca să scădem riscul de recidivă, poate să dureze şi 6-7 săptămâni", a afirmat Marius Matei.

În opinia sa, tumor-boardul reprezintă "cheia tratamentului" pacientului cu afecţiuni oncologice.

"Aş putea spune că este cheia tratamentului (...). Tumor-boardul are un efect asupra pacientului, care capătă mai multă încredere şi ne ajută pe noi, ca medici, să stabilim cel mai bun protocol de tratament pe care trebuie să îl urmeze un pacient. Din tumor-board fac parte chirurgia, oncologia, radioterapia. Din păcate, la noi în ţară anatomia patologică încă nu a fost atrasă pentru a face parte din tumor-board. În străinătate anatomo-patologul are un cuvânt important de spus", a arătat medicul.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro