Norme Coca 2023 - 2024

Este un aspect asupra căruia Societatea Națională de Medicina Familiei a atras atenția nu o dată –medicilor de familie care au lucrat în centrele de permanență li se impută, ”ilegal și imoral”, mari sume de bani. În Caraș-Severin, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a demarat un proces împotriva mai multor medici de familie din județ pentru a recupera peste 42.000 de lei. Ei au fost acuzați de Curtea de Conturi că ar fi încasat ilegal acești bani. Chiar și cei de la CJAS consideră situația regretabilă, însă nu au ce face: deciziile Curții de Conturi, în privința medicilor de familie, trebuie puse în aplicare.

Societatea Națională de Medicina Familiei a atras atenția că Medicilor de familie li se împută sume absurde, doar pentru că a decis Curtea de Conturi că legislaţia este contradictorie. Deşi CNAS a acţionat în justiţie Curtea de Conturi, deşi nu există nici un prejudiciu material, medicii primesc notificări cu imputări incredibile. Asta în condiţiile în care medicii de familie şi casele judeţene (părţile contractante) nu au fost părţi în proces. (…) Nu există bază legală de reţinere a sumelor înaintea parcurgerii paşilor din lege. Medicii au respectat contractele, deci nu li se pot reţine bani”.

Curtea de Conturi susținea că sumele au fost plătite peste nivelul aprobat de Ordinul ministrului sănătăţii şi al ministrului internelor şi administraţiei. De partea cealaltă, medicii de familie consideră că banii au fost încasați legal, în baza contractului cu CJAS Caraş-Severin.

„Regretăm această această situaţie, întrucât medicii au efectuat aceste cheltuieli în baza unui contract bilateral încheiat cu Casa Judeţeană de Asigurări, dar, repet, deciziile curţii nu pot fi comentate, ele trebuie puse în aplicare, altfel vor fi sancţiuni penale aplicate conducerii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate”, a afirmat Tudoriţa Nicula, preşedintele CJAS Caraş-Severin, citată de www.argument-cs.ro.

Potrivit Societății Naționale de Medicina Familiei”CNAS recunoaşte că sunt imputări care nu au la bază o fraudă sau o greşeală a medicilor, ci legislaţia ambiguă în vigoare”. Singura „greşeală” a medicilor de familie, afirmă SNMF, este aceea că au oferit servicii în centrele de permanență conform contractelor lor, sau că au dat reţetele strict necesare pacienţilor, conform nevoilor medicale ale acestora, medicul de familie fiind mai aproape de pacient decât sistemul medical: ”Iată cum, între politicile de sănătate anunţate, nevoile pacienţilor, munca medicilor şi normalitate este încă o uriaşă diferenţa. Problemele legislative nu sunt de competența medicilor sau a pacienţilor, dar aceştia vor fi cei pedepsiţi”.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro