Norme Coca 2023 - 2024

Testele cu arma nucleară contaminează solul în vreme ce accidentele nucleare și razele X reprezintă o amenințare directă la adresa sănătății oamenilor, medicii făcând apel în cadrul unei conferințe la nivel înalt care a avut loc în această săptămână, în Kazakhstan, la o mai bună protecție și conștientizare în fața pericolelor, informează Deutsche Welle.

Foto: (c) ePedro Mera/XINHUA ARHIVĂ

Consecințele testelor nucleare au constitutit tema centrală a congresului mondial din acest an al International Physicians for the Prevention of Nuclear War (Internaționala medicilor pentru prevenirea războiului nuclear), pe scurt IPPNW.

Participanții s-au întrunit în Kazahstan pentru a examina nemijlocit consecințele testelor nucleare, la Semipalatinsk, un poligon de experimente activ în perioada sovietică, între 1949 și 1989, precizează Deutsche Welle.

Cu o suprafață de 18.500 kilometri pătrați, pe poligonul de la Semipalatinsk au fost efectuate 472 de explozii experimentale pe parcursul a patru decenii, dintre care 129 de teste au fost făcute în atmosfera terestră.

Poligonul de la Semipalatinsk a fost închis după prăbușirea Uniunii Sovietice iar instalațiile subterane au fost distruse, Kazahstanul devenind o țară nenucleară.

Începând cu anul 1945 au fost detonate în întreaga lume peste 2.000 de bombe nucleare, dintre care fosta Uniune Sovietică a detonat 718 de bombe nucleare, SUA — 1.039, Franța — 198, iar China și Marea Britanie câte 45 de bombe nucleare, mai notează Deutsche Welle.

De fiecare dată au fost expulzate, pâna în zonele înalte ale atmosferei, particule radioactive care s-au răspândit pe distanțe mari. "Peste tot în lume se pot găsi mici urme de Cesiu-137 în specimene de sol și în alimente", susține medicul pediatru Alex Rosen, vicepreședinte al filialei germane a IPPNW.

El a afirmat că nivelurile de Cesiu-137 sunt mai scăzute decât pragul admis. "Dar trebuie să spunem și că orice cantitate de radioactivitate poate majora riscurile și că, din punct de vedere statistic, sute de mii de oameni au murit prematur de cancer tocmai din cauza acestor niveluri", a precizat Rosen, citat de Deutsche Welle.

IPPNW, care a primit pentru activitatea sa Premiul Nobel pentru Pace în anul 1985, susține că lumea este tot mai contaminată de radiații. Pe lângă contaminarea produsă de testele nucleare, radiațiile sunt prezente și în viața civilă de fiecare zi. IPPNW estimează că zeci de mii de oameni au murit de cancer după accidentele nucleare de la Cernobâl (fosta URSS) din 1986 și Fukushima (Japonia) din 2011.

La aceastea se adaugă și accidentele de la complexurile nucleare, precum cele sovietice de la Tomsk 7 și Mayak, care au au înregistrat 38 de accidente grave soldate cu contaminări pe suprafețe mari.

Nu există însă cifre exacte în privința impactului global asupra sănătății. "Cancerul nu are certificat de origine și, deci, suntem obligați să ghicim", a declarat Rosen.

Anul acesta IPPNW urmează să aducă la zi un studiu care sugerează că decesele cauzate de utilizarea, în ultimele decenii, a tehnologiilor nucleare "se situeaza la nivel de milioane", mai scrie Deutsche Welle.

AGERPRES /(autor: Constanța Niță)

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro